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Gouvernement du Québec

O.C. 770-2004, 10 August 2004
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Medical technologists
— Professional activities that may be engaged in by
persons other than medical technologists

Regulation respecting the professional activities that
may be engaged in by persons other than medical
technologists

WHEREAS, under paragraph h of section 94 of the
Professional Code (R.S.Q., c. C-26), the Bureau of a
professional order may, by regulation, determine, among
the professional activities that may be engaged in by
members of the order, those that may be engaged in by
the persons or categories of persons indicated in the
regulation, in particular persons serving a period of pro-
fessional training determined pursuant to paragraph i of
that section, and the terms and conditions on which such
persons may engage in such activities ;

WHEREAS the Act to amend the Professional Code
and other legislative provisions as regards the health
sector (2002, c. 33) establishes a new division of fields
of professional practice in the health sector ;

WHEREAS it is expedient to replace the Regulation
respecting the acts contemplated in section 31 of the
Medical Act which may be done by classes of persons
other than physicians (Suppl. 871) ;

WHEREAS the Bureau of the Ordre professionnel des
technologistes médicaux du Québec made the Regula-
tion respecting the professional activities that may be
engaged in by persons other than medical technologists ;

WHEREAS, under section 95 of the Professional Code,
subject to sections 95.1 and 95.2 of the Code, every
regulation made by the Bureau of a professional order
under the Code or an Act constituting a professional
order shall be transmitted to the Office des professions
du Québec for examination and submitted, with the rec-
ommendation of the Office, to the Government which
may approve it with or without amendment ;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft of the
Regulation was published in Part 2 of the Gazette officielle
du Québec dated 6 August 2003, with a notice that it
could be submitted to the Government for approval on
the expiry of 45 days following that publication ;

WHEREAS the Chair of the Office des professions
received no comments following the publication of the
Regulation ;

WHEREAS the Office has examined the Regulation
and made its recommendation ;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
with amendments ;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister responsible for the administration of legis-
lation respecting the professions :

THAT the Regulation respecting the professional
activities that may be engaged in by persons other than
medical technologists, attached to this Order in Council,
be approved.

ANDRÉ DICAIRE,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation respecting the professional
activities that may be engaged in by
persons other than medical technologists
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 94, par. h)

1. A student enrolled in a program of studies leading
to a diploma giving access to a permit issued by the
Ordre professionnel des technologistes médicaux du
Québec may, among the professional activities that may
be engaged in by medical technologists, engage in the
activities required to complete the program, on the con-
dition that the activities are engaged in under the super-
vision of a teacher or clinical instructor who is available
to intervene on short notice.

2. A candidate referred to in section 6 of the Regula-
tion respecting the standards for equivalence diplomas
for the issue of a permit of the Ordre professionnel des
technologistes médicaux du Québec, approved by Order
in Council 1654-92 dated 11 November 1992, may,
among the professional activities that may be engaged in
by medical technologists, engage in the activities re-
quired to complete the training that would allow the
candidate to be granted a diploma equivalence, on the
condition that the activities are engaged in under the
supervision of a teacher or training supervisor who is
available to intervene on short notice.

3. A person who does not meet the conditions for the
issue of a permit of the order may continue to engage in
the following professional activities listed in subpara-
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graphs a and c of paragraph 6 of section 37.1 of the
Professional Code (R.S.Q., c. C-26), if the person was
engaging in those activities on 11 July 1980 and if the
person meets the conditions of practice that applied to
the person at that time :

(1) take specimens ; and

(2) introduce an instrument into a peripheral vein,
according to a prescription.

4. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.

6458

Gouvernement du Québec

O.C. 771-2004, 10 August 2004
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Respiratory therapy externs
— Professional activities that may be engaged in by
respiratory therapy externs

Regulation respecting the professional activities that
may be engaged in by respiratory therapy externs

WHEREAS, under paragraph h of section 94 of the
Professional Code (R.S.Q., c. C-26), the Bureau of a
professional order may, by regulation, determine, among
the professional activities that may be engaged in by
members of the order, those that may be engaged in by
the persons or categories of persons indicated in the
regulation, in particular persons serving a period of pro-
fessional training determined pursuant to paragraph i of
that section, and the terms and conditions on which such
persons may engage in such activities ;

WHEREAS the Act to amend the Professional Code
and other legislative provisions as regards the health
sector (2002, c. 33) establishes a new division of fields
of professional practice in the health sector ;

WHEREAS it is expedient to replace the Regulation
respecting the acts contemplated in section 31 of the
Medical Act which may be done by classes of persons
other than physicians (Suppl. 871) ;

WHEREAS the Bureau of the Ordre professionnel des
inhalothérapeutes du Québec made the Regulation
respecting the professional activities that may be engaged
in by respiratory therapy externs ;

WHEREAS, under section 95 of the Professional Code,
subject to sections 95.1 and 95.2 of the Code, every
regulation made by the Bureau of a professional order
under the Code or an Act constituting a professional
order shall be transmitted to the Office des professions
du Québec for examination and submitted, with the rec-
ommendation of the Office, to the Government which
may approve it with or without amendment ;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft of the
Regulation was published in Part 2 of the Gazette officielle
du Québec dated 6 August 2003, with a notice that it
could be submitted to the Government for approval on
the expiry of 45 days following that publication ;

WHEREAS the Chair of the Office des professions
received no comments following the publication of the
Regulation ;

WHEREAS the Office has examined the Regulation
and made its recommendation ;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
with amendments ;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister responsible for the administration of legis-
lation respecting the professions :

THAT the Regulation respecting the professional
activities that may be engaged in by respiratory therapy
externs, attached to this Order in Council, be approved.

ANDRÉ DICAIRE,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation respecting the professional
activities that may be engaged in by
respiratory therapy externs
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 94, par. h)

1. The purpose of this Regulation is to determine
among the professional activities that may be engaged in
by respiratory therapists those that, following the terms
and conditions determined herein, may be engaged in by
respiratory therapy externs.

2. To be authorized to engage in the activities referred
to in the first paragraph of section 3, a respiratory therapy
extern must
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