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Gouvernement du Québec

0.C. 431-2004, 6 May 2004

Fire Safety Act
(R.S.Q., c. S-3.4)

Municipal fire safety service
— Conditions governing the exercise of functions

Regulation respecting the conditions governing the
exercise of functions within a municipal fire safety
service

WHEREAS section 38 of the Fire Safety Act (R.S.Q.,
c. S-3.4) sets forth that conditions governing the exer-
cise of functions related to the areas of practice men-
tioned in section 53 of the Act in a fire safety service
may be prescribed by regulation of the Government, that
such conditions may be fixed according to classes of
personnel and that the regulation may include exemp-
tions or provisional conditions for the personnel in
office;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft of the
Regulation respecting the conditions governing the
exercise of functions within a municipal fire safety
service was published in Part 2 of the Gazette officielle
du Québec of 11 February 2004 with a notice that it
could be made by the Government on the expiry of
45 days following that publication;;

WHEREAS the 45-day period has expired;

WHEREAS it is expedient to make the Regulation with
amendments ;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister of Public Security:

THAT the Regulation respecting the conditions governing
the exercise of functions within a municipal fire safety
service, attached to this Order in Council, be made.

ANDRE DICAIRE,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation respecting the conditions
governing the exercise of functions
within a municipal fire safety service

Fire Safety Act
(R.S.Q., c. S-3.4,5.38)

CHAPTER1
MANAGEMENT

1. A firefighter who manages a fire safety service
must hold

_ (1) an Officier non urbain certificate awarded by the
Ecole nationale des pompiers du Québec if the fire safety
service of which the firefighter is a member serves a
population of fewer than 5,000 persons;

(2) an Officier I certificate awarded by the school if
the fire safety service of which the firefighter is a
member serves a population of 5,000 persons or more
and of fewer than 25,000 persons ; or

(3) an Officier II certificate awarded by the school if
the fire safety service of which the firefighter is a member
serves a population of 25,000 persons or more.

Despite the first paragraph, a firefighter may hold that
function while obtaining the required officer certifica-
tion provided that the training period does not exceed
48 consecutive months following the date on which the
firefighter begins to hold the function requiring Officier
non urbain or Officier I certification, or 24 months in the
case of Officier II certification.

CHAPTER I
FIRE PREVENTION

2. A person who acts as a fire prevention inspector,
namely a firefighter hired to work in a fire safety service
and whose main duties relate to detecting fire hazards
and inspecting plans and specifications to ensure they
comply with fire safety regulation, must hold an attesta-
tion of college studies (Prévention en sécurité incendie),
a diploma of college studies (Prévention en sécurité
incendie), an undergraduate studies certificate (Technologie
en prévention des incendies) or a vocational studies
diploma (Prévention des incendies) awarded by the
Ministere de I’Education or its equivalent recognized by
the Minister of Education.
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CHAPTER III CHAPTER IV

EMERGENCY RESPONSE EMERGENCY MANAGEMENT

DIVISION I DIVISION I

BASIC FIREFIGHTER TRAINING

3. A firefighter in charge of rescue response or fire
suppression must hold

(1) a vocational studies diploma (Intervention en
sécurité incendie) or an attestation of vocational spe-
cialization (Intervention en cas d’incendie) awarded by
the Ministere de 1’Education or its equivalent recog-
nized by the Minister of Education;

(2) a Pompier I certificate awarded by the school if
the fire safety service of which the firefighter is a member
serves a population of fewer than 25,000 persons; or

(3) a Pompier II certificate awarded by the school if
the fire safety service of which the firefighter is a member
serves a population of 25,000 to 200,000 persons.

Despite the first paragraph, a person may act as an
apprentice firefighter under the supervision of a quali-
fied firefighter while obtaining the required certification
provided that the training period does not exceed
48 consecutive months following the date of hiring,
except if the fire safety service of which the person is a
member serves a population of more than 200,000 persons.

DIVISION II
SPECIALIZED TRAINING

4. A firefighter who operates a pumper must hold an
Opérateur d’autopompe certificate awarded by the school,
except if the firefighter has successfully completed the
training referred to in subparagraph 1 of the first para-
graph of section 3.

5. A firefighter who operates an elevating device must
hold an Opérateur de véhicule d’élévation certificate
awarded by the school, except if the firefighter has success-
fully completed the training referred to in subparagraph 1
of the first paragraph of section 3.

6. A firefighter who performs extrications must hold
a Désincarcération certificate awarded by the school,
except if the firefighter has successfully completed the
training referred to in subparagraph 1 of the first para-
graph of section 3.

"d. A firefighter who determines the causes and circum-
stances of fires must hold a Recherche des causes et des
circonstances d’un incendie certificate awarded by the
school.

BASIC OFFICER TRAINING

8. A firefighter who acts as an officer in charge of
response management, namely a firefighter who super-
vises and directs the work of firefighters at a fire scene,
must hold

(1) an Officier I certificate awarded by the school ; or

(2) an Officier non urbain certificate awarded by the
school if the fire safety service of which the firefighter is
a member serves a population of fewer than 5,000 persons.

Despite the first paragraph, a firefighter may hold that
function while obtaining the required officer certifica-
tion provided that the training period does not exceed
48 consecutive months following the date on which the
firefighter begins to hold the function requiring Officier I
or Officier non urbain certification, except if the fire
safety service of which the firefighter is a member serves
a population of more than 200,000 persons.

DIVISION II
ADVANCED TRAINING FOR CHIEF OFFICERS

9. A firefighter whose main duty is to supervise and
direct the work of other officers must hold

(1) an Officier non urbain certificate awarded by the
school if the fire safety service of which the firefighter is
a member serves a population of fewer than 5,000 persons ;

(2) an Officier I certificate awarded by the school if
the fire safety service of which the firefighter is a member
serves a population of 5,000 persons or more and of
fewer than 25,000 persons; or

(3) an Officier II certificate awarded by the school if
the fire safety service of which the firefighter is a member
serves a population of 25,000 persons or more.

Despite the first paragraph, a firefighter may hold that
function while obtaining the required officer certifica-
tion provided that the training period does not exceed 48
consecutive months following the date on which the
firefighter begins to hold the function requiring Officier
non urbain or Officier I certification, or 24 months in the
case of Officier II certification.
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CHAPTER YV
TRANSITIONAL, INTERPRETATIVE AND FINAL

10. Persons who, on 1 September 2005, have success-
fully completed

(1) the first nine modules of the vocational studies
diploma (Intervention en sécurité incendie) are deemed
to be holders of a Pompier I certificate and an Opérateur
d’autopompe certificate awarded by the school ;

(2) the courses in the Gérer I’intervention profile
forming part of the Gestionnaire en sécurité incendie
attestation of college studies awarded by the Ministere
de I’Education are deemed to be holders of an Officier I
certificate awarded by the school;

(3) the Gestionnaire en sécurité incendie attestation
of college studies awarded by the Ministere de
I’Education are deemed to be holders of an Officier 11
certificate awarded by the school ;

(4) module Number 6 entitled Matériel d’intervention
relatif a I’eau forming part of the Intervention en sécurité
incendie vocational studies diploma are deemed to be
holders of an Opérateur d’autopompe certificate awarded
by the school;

(5) module Number 15 entitled Véhicules d’élévation
forming part of the Intervention en sécurité incendie
vocational studies diploma are deemed to be holders of
an Opérateur de véhicule d’élévation certificate awarded
by the school;

(6) module Number 24 entitled Incendies et accidents
de véhicules forming part of the Intervention en sécurité
incendie vocational studies diploma are deemed to be
holders of a Désincarcération certificate awarded by the
school;

(7) the course entitled Recherche de causes et de
circonstances d’un incendie in the Gérer I’intervention
profile forming part of the Gestionnaire en sécurité
incendie attestation of college studies are deemed to be
holders of a Recherche des causes et des circonstances
d’un incendie certificate awarded by the school.

11. Aslong as they do not change employment, the
following persons may continue to exercise the same
functions within a fire safety service without having to
meet the new conditions prescribed by this Regulation:

(1) firefighters who, on 16 September 1998, held the
function of director and managed a fire safety service;

(2) persons who, on that date, held the function of
fire prevention inspector, namely firefighters hired to
work in a fire safety service and whose main duties
related to detecting fire hazards and inspecting plans
and specifications to ensure they complied with fire
safety regulation;

(3) persons who, on that date, held the function of
firefighter, namely persons in charge of rescue response
or fire suppression;;

(4) persons who, on that date, were on the eligibility
list of a local municipality for the hiring of full-time
firefighters and who were hired for such a position by
the municipality that drew up the list;

(5) firefighters who, on that date, performed the duties
referred to in Division II of Chapter III of this Regula-
tion;

(6) firefighters who, on that date, held the function of
officer in charge of response management, namely fire-
fighters supervising and directing the work of firefighters
at a fire scene ; and

(7) firefighters who, on that date, held the function of
chief officer, namely firefighters whose main duty was
to supervise and direct the work of other officers.

Firefighters who were members of a fire safety service
that was the subject of an amalgamation, regrouping or
integration after 16 September 1998 are deemed not to
have changed employment for the purposes of this section.

12. A firefighter who acts as director and manages a
fire safety service and who began to hold that function
between 17 September 1998 and 31 August 2006 has
48 months from 1 September 2006 to obtain an Officier
non urbain, Officier I or Officier II certificate in accordance
with the requirements of section 1 of this Regulation.

A firefighter in charge of rescue response or fire
suppression in a fire safety service who began to hold
that function between 17 September 1998 and 31 August
2004 has 48 months from 1 September 2004 to obtain a
Pompier I or Pompier II certificate and 24 months to
obtain an Intervention en sécurité incendie vocational
studies diploma in accordance with the requirements of
section 3 of this Regulation.
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A firefighter who acts as an officer in charge of response
management, namely a firefighter who supervises and
directs the work of firefighters at a fire scene and who
began to hold that function between 17 September 1998
and 31 August 2006 has 48 months from 1 September 2006
to obtain an Officier I or Officier non urbain certificate
in accordance with the requirements of section 8 of this
Regulation.

A firefighter who acts as chief officer whose main duty
is to supervise and direct the work of other officers and
who began to hold that function between 17 September
1998 and 31 August 2006 has 48 months from 1 September
2006 to obtain an Officier non urbain, Officier I or
Officier II certificate in accordance with the requirements
of section 9 of this Regulation.

13. For the purposes of this Regulation, the popula-
tion served by a fire safety service is considered to be
the population of the local municipality having the largest
population if two or more local municipalities are served
by the fire safety service.

14. A firefighter who is a member of a fire safety
service serving a population that has increased so that its
service is subject to additional training requirements has
24 months to comply with the new requirements from
the date of the Order in Council determining the popula-
tion, made in accordance with section 29 of the Act
respecting municipal territorial organization (R.S.Q.,
c. 0-9).

15. Sections 1, 2, 4, 4.1 and 5 of the Regulation
respecting the training of members of fire departments,
made by Order in Council 1083-98 dated 21 August
1998, are revoked as of 1 September 2004 and section 3
of the Regulation is revoked as of 1 September 2006.

16. This Regulation comes into force on 1 September
2004, except sections 1, 8 and 9 which come into force
on 1 September 2006 and sections 4 to 7 which come
into force on 1 September 2007.
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Gouvernement du Québec

0.C. 436-2004, 6 May 2004

Supplemental Pension Plans Act
(R.S.Q., c. R-15.1)

Plans exempted from the application
of certain provisions of the Act
— Amendments

IN THE MATTER OF the Regulation to amend the Regu-
lation respecting plans exempted from the application
of provisions of the Supplemental Pension Plans Act

WHEREAS in accordance with section 2 of the Supple-
mental Pension Plans Act (R.S.Q., c. R-15.1), the
Government may, by regulation and on the conditions it
determines:

— exempt any pension plan or category of pension
plan it designates from the application of all or part of the
Act, particularly by reason of the special characteristics
of the plan or category or by reason of the complexity of
the Act in relation to the number of members in the plan;

— prescribe special rules applicable to the plan or
category ;

WHEREAS pursuant to sections 10 and 11 of the Regula-
tions Act (R.S.Q., c. R-18.1), the draft regulation attached
hereto was published in Part 2 of the Gazette officielle
du Québec on 10 September 2003 with a notice that it
could be made by the Government upon expiry of a
period of 45 days following that publication;

WHEREAS it is expedient to make the Regulation, with
amendments to take into account comments made by
interested parties ;

IT IS ORDERED, therefore, upon the recommendation
of the Minister of Employment, Social Solidarity and
Family Welfare :

THAT the Regulation to amend the Regulation respecting
plans exempted from the application of certain provisions
of the Supplemental Pension Plans Act attached hereto
be made.

ANDRE DICAIRE,
Clerk of the Conseil exécutif
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