
Part 2 GAZETTE OFFICIELLE DU QUÉBEC, February 4, 2004, Vol. 136, No. 5 977

Draft Regulations

Draft Regulation
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Human resources and industrial relations
professionals
— Standards for equivalence of diplomas
or training for the issue of a permit

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that
the “Regulation respecting the standards for equivalence
of diplomas or training for the issue of a permit by the
Ordre des conseillers en ressources humaines et en rela-
tions industrielles agréés du Québec”, which has been
adopted by the Bureau of the Ordre des conseillers en
ressources humaines et en relations industrielles agréés
du Québec, may be submitted to the government for
approval, with or without amendment, upon the expiry
of 45 days following this publication.

The purpose of the regulation, according to the Ordre
des conseillers en ressources humaines et en relations
industrielles agréés du Québec, is to set forth the equiva-
lence standards for diplomas issued by teaching estab-
lishments situated outside Québec, for the purpose of
issuing a permit, and to set forth the equivalence stand-
ards for the training of individuals who do not hold a
diploma that gives access to a permit.

The order does not foresee that the regulation will
have any impact on organizations, including SMEs.

For further information, please contact Sarah Thibodeau,
Attorney, the Ordre des conseillers en ressources
humaines et en relations industrielles agréés du Québec,
1200, avenue McGill College, bureau 1400, Montréal
(Québec) H3B 4G7, at (514) 879-1636, or by fax at
(514) 879-1722.

All persons wishing to present comments regarding
this topic may send them prior to the expiry of the 45-day
period to the President of the Office des professions du
Québec, at 800, place D’Youville, 10e étage, Québec,
Québec (G1R 5Z3). The Office will forward any com-
ments to the Minister responsible for the administration
of legislation respecting the professions, and may also

forward them to the professional order that adopted the
regulation, and to the appropriate interested parties,
government departments and organizations.

GAÉTAN LEMOYNE,
President of the Office
des professions du Québec

Regulation respecting the standards
for equivalence of diplomas or training
for the issue of a permit by the Ordre
des conseillers en ressources humaines
et en relations industrielles agréés
du Québec
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 93, par. c)

DIVISION I
GENERAL PROVISIONS

1. The secretary of the Ordre des conseillers en
ressources humaines et en relations industrielles agréés
du Québec shall forward a copy of this Regulation to a
candidate who, for the purpose of obtaining a permit
from the order, applies for an equivalence of a diploma
issued by an educational establishment situated outside
Québec, or requests a training equivalence.

2. In this Regulation, the following terms mean :

1° “diploma giving access to a permit” means a diploma
recognized as giving access to the permit issued by the
order by regulation of the Government made under the
first paragraph of section 184 of the Professional Code ;

2° “diploma equivalence” means the attestation by the
Bureau of the order, in accordance with subparagraph g
of the first paragraph of section 86 of the Professional
Code (R.S.Q, c. C-26), that the level of knowledge and
skills attained by the holder of a diploma issued by an
educational establishment outside Québec is equivalent
to the level attained by the holder of a diploma giving
access to a permit by the order ;
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3° “training equivalence” means the attestation by the
Bureau of the order, in accordance with subparagraph g
of the first paragraph of section 86 of the Professional
Code, that a candidate’s training is equivalent to the
level of knowledge and skills attained by the holder of a
diploma giving access to a permit by the order.

DIVISION II
STANDARDS FOR A DIPLOMA EQUIVALENCE

3. A candidate holding a diploma issued by an educa-
tional establishment outside Québec shall be granted a
diploma equivalence if the diploma was issued upon
completion of an undergraduate program comprising at
least 90 credits. Each credit must correspond to 45 hours
of in-class attendance and individual work. At least 60
out of the 90 credits shall be apportioned as follows :

1° A minimum of 12 credits in labour relations ;

2° A minimum of 12 credits in human resources man-
agement ;

3° A minimum of 9 credits in Québec public policy
and labour laws ;

4° A minimum of 12 credits in financial and organi-
zational management ;

5° A minimum of 9 credits in information systems,
scientific and statistical methods, workplace health and
safety, industrial, social and organizational psychology,
organizational behaviour, and political sociology ;

6° A minimum of 6 credits in economics and the
workplace, planning and management, marketing, busi-
ness ownership, business management, ethics, technology
and industrial relations, multi-ethnic relations, organi-
zational communications and international industrial
relations.

In addition, a minimum of twenty-four (24) credits
must be completed from among the subjects listed in
paragraphs 1 to 6. The credits must be aimed at acquiring
versatile, cross-functional competencies that emphasize
individual analytical or management skills, an under-
standing of the role of a certified human resources man-
agement or industrial relations professional, or the inte-
gration and analysis of various fields related to the
workplace or management.

4. Notwithstanding section 3, where the diploma in
respect of which an equivalence application has been
filed was issued 3 or more years prior to the application,
a diploma equivalence shall be denied if the candidate’s
knowledge and skills, taking into account developments

in profession, no longer correspond to the knowledge
and skills acquired upon completion of a current pro-
gram of study leading to the granting of a diploma that
gives access to a permit.

DIVISION III
STANDARDS FOR TRAINING EQUIVALENCE

5. A candidate shall be granted a training equivalence
if he demonstrates that the level of knowledge and skills
he acquired after his training is equivalent to the level
acquired upon completion of a diploma giving access to
a permit.

6. Notwithstanding section 5, where the training in
respect of which an equivalence application has been
filed was completed 3 or more years prior to the applica-
tion, a training equivalence shall be denied if the candi-
date’s knowledge and skills, taking into account devel-
opments in profession, no longer correspond to the
knowledge and skills acquired upon completion of a
program of study leading to a diploma that gives access
to a permit.

7. To determine whether a candidate has attained the
level of training required in section 4, the Bureau shall
take all the following factors into account :

1° the fact that the candidate holds one or more
diplomas issued in Québec or elsewhere ;

2° the courses taken, the number of credits earned
and the grades obtained ;

3° training periods and other learning activities or
refresher courses ;

4° the total number of years of education ;

5° relevant work experience.

Where the evaluation carried out in accordance with
the preceding paragraph does not lead to a decision, the
candidate may be interviewed or invited to take an
examination prescribed by resolution of the Bureau, or
both, in order to complete the evaluation.

DIVISION IV
DIPLOMA OR TRAINING EQUIVALENCE
RECOGNITION PROCEDURE

8. A candidate applying for a diploma or training
equivalence, for the purpose of obtaining a permit from
the order, shall provide the secretary of the order with
the following documents and information :
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1° a written request along with the fees for the exami-
nation of the application, prescribed in accordance with
paragraph 8 of section 86.0.1 of the Professional Code ;

2° an academic record, including a description of
courses taken, and the number of credits and the grades
obtained ;

3° a copy of any diploma obtained ;

4° a document describing and attesting to the candi-
date’s relevant work experience, namely in the practice
of professional activities as described in paragraph f of
section 37 of the Professional Code. The candidate’s
experience must be attested to in writing by an author-
ized representative of the employer with respect to the
length of employment and the positions held ;

5° a list of the candidate’s publications ;

6° a document attesting to the candidate’s participa-
tion in a training period or in any learning activity or
refresher course pertaining to a professional activity
described in paragraph f of section 37 of the Profes-
sional Code.

When the documents forwarded in support of an appli-
cation for diploma or training equivalence are written in
a language other than French or English, they must be
accompanied by a French translation attested to by a
sworn declaration from the person who did the translation.

9. The secretary of the order shall forward the docu-
ments and information prescribed in section 7 to a com-
mittee set up by the Bureau of the order, in accordance
with paragraph 2 of section 86.0.1 of the Professional
Code, to examine equivalence applications and make
appropriate recommendations to the Bureau.

10. At its first meeting following receipt of the com-
mittee’s recommendation, the Bureau shall decide
whether to grant the diploma or training equivalence. It
shall notify the candidate in writing within 30 days
following the date of its decision.

11. If it does not grant the diploma or training equiva-
lence, the Bureau shall inform the candidate thereof in
writing and shall indicate to him the study, the training
periods or the examinations that must be successfully
completed for the equivalence to be granted, and the
prescribed time period during which they must be com-
pleted.

12. A candidate who is informed of the Bureau’s
decision not to grant the diploma or training equivalence
may apply to the Bureau for a review and a hearing,

provided that the candidate applies therefor in writing to
the secretary of the order within 30 days following the
date on which the decision was mailed.

The Bureau has a period of 60 days from the date it
receives the application for review to grant the candidate
a hearing, and review its decision if necessary. To that
end, the secretary of the order shall convene the candi-
date by means of a notice in writing sent by registered
mail not less than 10 days before the date of the hearing.

13. The Bureau’s decision is final and shall be
forwarded to the candidate by registered mail within
30 days following the date of the hearing.

14. When it has been established that the candidate
has successfully completed, within the prescribed time
period, the study, the examinations or the training periods
prescribed by a decision rendered in accordance with
section 10, the Bureau grants the training equivalence.
The secretary of the order notifies the candidate in writing
within 30 days of the date the application is granted.

DIVISION IV
FINAL PROVISION

15. This regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.

6164

Draft Regulation
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Physicians
— Professional activities that may be performed by
a hyperbaric chamber operator

Notice is hereby given, in accordance with the Regu-
lations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that the Bureau of the
Collège des médecins du Québec, at its meeting held on
December 12, 2003, adopted the “Regulation respecting
professional activities that may be performed by a hyper-
baric chamber operator”.

The Regulation has been transmitted to the Office des
professions du Québec, which will examine it pursuant
to section 95 of the Professional Code (R.S.Q., c. C-26).
It will then be submitted, with the recommendation of
the Office, to the Government which may, under the
same section, approve it with or without amendment,
after the expiry of 45 days following this publication.
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