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— SOCIÉTÉ SAINT-JEAN-BAPTISTE DU CENTRE-
DU-QUÉBEC INC.

— SOCIÉTÉ SAINT-JEAN-BAPTISTE DU DIOCÈSE
DE SHERBROOKE

— SOCIÉTÉ ST-JEAN BAPTISTE DE LA MAURICIE

— LA SOCIÉTÉ SAINT-JEAN BAPTISTE DU
DIOCÈSE D’AMOS, SECTION LOCALE DE VAL
D’OR
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Gouvernement du Québec

O.C. 1057-2002, 11 September 2002
Land Surveyors Act
(R.S.Q., c. A-23)

Staking and layout
— Standards of practice

Regulation respecting standards of practice for staking
and layout

WHEREAS, under section 49 of the Land Surveyors
Act (R.S.Q., c. A-23), a land surveyor, in the practice of
his profession, shall follow standards of practice estab-
lished by the regulations of the Bureau ;

WHEREAS, under that section, the Bureau of the Ordre
des arpenteurs-géomètres du Québec made the Regula-
tion respecting standards of practice for staking and
layout ;

WHEREAS, in accordance with the Regulations
Act (R.S.Q., c. R-18.1), that draft Regulation was pub-
lished in Part 2 of the Gazette officielle du Québec of
20 February 2002, with a notice that it could be submitted
to the Government, who could approve it with or with-
out amendment, upon the expiry of 45 days following
that publication ;

WHEREAS, in accordance with section 95 of the
Professionnal Code (R.S.Q., c. C-26), the Office des
professions du Québec made its recommendations ;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
with amendments ;

IT IS ORDERED, therefore, upon the recommendation
of the Minister responsible for the administration of
legislation respecting the professions :

THAT the Regulation respecting standards of practice
for staking and layout, attached to this Order in Council,
be approved.

JEAN ST-GELAIS,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation respecting standards
of practice for staking and layout
Land Surveyors Act
(R.S.Q., c. A-23, s. 49)

DIVISION I
GENERAL

1. In this Regulation, unless otherwise indicated by
the context,

(1) “immovable property” means an immovable such
as a parcel of land with or without a building, an immov-
able held in divided co-ownership or a private portion of
an immovable held in divided co-ownership ;

(2) “layout” means all the survey operations per-
formed by land surveyors by using marks to position and
identify the exact location of a structure or structural
features to be erected or modified in relation to the
boundaries of the property, another existing structure or
other reference lines ;

(3) “staking” means all the survey operations performed
by land surveyors by using bench-marks to indicate the
boundaries they establish for existing or prospective
immovable property or for a dismembered right on such
property.

2. Staking and layout are valid for the sole benefit of
the client or mandatary.

3. Bench-marks placed during staking are those defined
in Division II of the Regulation respecting bench-marks
and boundary markers (R.R.Q., 1981, c. A-23, r.13).

DIVISION II
STAKING

4. For any staking, a land surveyor shall, in particular,

(1) make the required searches at the registry office ;

(2) take all measurements and make all the calcula-
tions necessary to determine the marks of occupation
and situate them in relation to one another ;
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(3) compare the geometry of the occupations with
that of the ownership titles and of the cadastre and, when
required, of the original survey ;

(4) compile the data to determine the position of the
boundaries on the land and on the plan ;

(5) place bench-marks, except in the cases provided
for in section 8 ;

(6) record the survey operations ; and

(7) issue the staking certificate.

5. In order to establish the boundaries of the immov-
able property, land surveyors shall ensure that sufficient
territory is covered to support their opinion.

All survey operations carried out for staking purposes
shall be recorded in clearly written notes that faithfully
show the state of the premises and their location, in
particular any mark of occupation or encroachment sign,
as well as the starting points or lines and the course
followed to place the bench-marks.

6. The result of the survey operations shall be con-
firmed by an additional source of information duly iden-
tified and recorded in the notes, in particular by using
any of the following methods : measurement by repeti-
tion, data cross-checking, different ties to fixed positions,
searches or a previous or concomitant survey plan.

7. Where a land surveyor finds bench-marks along
the same boundary and agrees with that position the land
surveyors shall adopt that bench-mark, without moving
it or planting another one. That fact shall be mentioned
in the staking certificate.

If the land surveyors does not agree with the position
of the existing bench-mark the matter shall be discussed
with the previous land surveyor so as to reach an agreement.

Where the previous land surveyor no longer has those
staking records, the land surveyor shall find and consult
those records so as to check the content of the staking
certificate in question or of any relevant survey document.

On the basis of that information, the land surveyor
shall resume the staking operation as deemed appropri-
ate and indicate the bench-mark’s position in the staking
certificate.

8. A land surveyor who discovers that the location of
the bench-marks would likely create a problem of own-
ership for the client or the client’s neighbour shall first
inquire of the person for whom the problem of owner-
ship would arise so as to validate the signs of occupation
observed.

If the inquiry confirms that placing bench-marks would
create an ownership problem, the land surveyor shall
stop the staking operations and prepare a plan and a
written report for the client or mandatary. The plan and
report shall contain all explanations necessary for adequate
understanding of the situation, as well as the land sur-
veyor’s recommendations. The land surveyor is then
deemed to have completed staking and the report stands
in lieu of a certificate.

If the land surveyor’s inquiry proves that placing
bench-marks would not create an ownership problem,
the land surveyor shall complete the staking by placing
bench-marks and by preparing the staking certificate,
which must include all significant elements and the con-
clusions of the inquiry.

9. The staking certificate is written confirmation that
staking has been carried out, in the form of a plan that
may be accompanied by a report, issued by the land
surveyor to the client or mandatary. The certificate shall
indicate, in particular,

(1) the name of the client or mandatary ;

(2) the date of the operations ;

(3) the purpose of the staking ; and

(4) the number of bench-marks placed.

10. The staking certificate is a document en minute
which is dated, signed and kept in the records of the land
surveyor ; it shall be printed on legal-size paper or larger.

DIVISION III
LAYOUT

11. For any layout, a land surveyor shall, in particular,

(1) make the required searches at the registry office
on any active or passive servitude entered in the index of
immovables or in the land register, or other restrictions
likely to restrict the erection or alteration of the structure ;

(2) make the required searches to on the structure’s
position complying with municipal subdivision and
zoning by-laws ;

(3) take all measurements and make all calculations
necessary to determine the marks of occupation and
situate them in relation to one another ;

(4) compare the geometry of the occupations with
that of the ownership titles and of the cadastre and, when
required, of the original survey ;
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(5) compile the data to determine the position of the
boundaries on the land and on the plan ;

(6) identify the layout, except in the cases provided
for in section 14 ;

(7) record the survey operations ; and

(8) issue the layout certificate.

12. Land surveyors shall ensure that sufficient terri-
tory is covered to support their opinion in order to estab-
lish the location of the structure or structural features to
be erected or modified, in relation to the boundaries of
the immovable property, another existing structure or
other reference lines.

All survey operations carried out for layout purposes
shall be recorded in clearly written notes that faithfully
show the state of the premises and their location, in
particular any mark of occupation or encroachment sign,
as well as the starting points or lines and the course
followed to carry out the layout.

13. The result of the survey operations shall be con-
firmed by an additional source of information duly iden-
tified and recorded in the notes, in particular by using
any of the following methods : measurement by repetition,
data cross-checking or different ties to fixed positions.

14. If the land surveyor finds that it is impossible to
carry out the layout by reason of, in particular, the
physical state of the premises, the existence of a servi-
tude or data provided by the client or mandatary that are
incompatible with one another or with the state of the
premises, he or she shall stop the layout operations and
immediately inform the client or mandatary that his or
her mandate must be redefined, or terminate it by pre-
paring and giving him or her a plan of the situation,
together with a written report. The plan and the report
shall contain all explanations necessary for the good
understanding of the situation, as well as the land sur-
veyor’s recommendations.

15. The layout certificate is written confirmation that
layout has been carried out, in the form of a plan that
may be accompanied by a report, issued by the land
surveyor to the client or mandatary. The certificate shall
indicate, in particular,

(1) the name of the client or mandatary ;

(2) the date of the operations ;

(3) the purpose of the layout ;

(4) where applicable, the staking certificate or the
minutes of boundary determination on which the layout
is based ;

(5) the clearance between the structure to be erected
or altered and, as the case may be, the boundaries of the
immovable property, the existing structure or the refer-
ence lines ;

(6) the type of markers placed ;

(7) the relative position between the markers placed
and the boundaries of the immovable property and the
structure or structural features to be erected or altered ;
and

(8) where applicable, any active or passive servitude
entered as such in the index of immovables or in the land
register.

16. The layout certificate is a document en minute
which is dated, signed and kept in the records of the land
surveyor ; it shall be printed on legal-size paper or larger.

DIVISION IV
TRANSITIONAL

17. This Regulation replaces the Regulation respect-
ing standards of practice relative to staking and layout,
approved by Order in Council 1233-83 dated 15 June
1983.

18. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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Gouvernement du Québec

O.C. 1058-2002, 11 September 2002
Land Surveyors Act
(R.S.Q., c. A-23)

Location certificates
— Standards of practice

Regulation respecting standards of practice for loca-
tion certificates

WHEREAS, under section 49 of the Land Surveyors
Act (R.S.Q., c. A-23), a land surveyor, in the practice of
his profession, shall follow standards of practice estab-
lished by the regulations of the Bureau ;


