
Part 2 GAZETTE OFFICIELLE DU QUÉBEC, September 18, 2002, Vol. 134, No. 38 4769

Regulations and other acts

Gouvernement du Québec

O.C. 1021-2002, 4 September 2002
An Act respecting hunting and fishing rights in
the James Bay and New Québec territories
(R.S.Q., c. D-13.1)

Upper limit of kill for moose – 2002

Regulation respecting the 2002 upper limit of kill for
moose

WHEREAS, under subparagraph f of the first paragraph
of section 78 of the Act respecting hunting and fishing
rights in the James Bay and New Québec territories
(R.S.Q., c. D-13.1), the Coordinating Committee may
establish the allocated upper limit of kill for moose ;

WHEREAS the Coordinating Committee has, by reso-
lution 01-02 :27 adopted on 13 December 2001, estab-
lished the upper limit of kill for moose in Area 17 at
140 moose ;

WHEREAS, under the third paragraph of section 78 of
that Act, save for reasons of conservation, the Govern-
ment shall make regulations to implement the measures
decided by the Coordinating Committee concerning the
establishment of the allocated upper limit of kill for
moose ;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), the draft Regu-
lation respecting the 2002 upper limit of kill for moose
was published in Part 2 of the Gazette officielle du
Québec of 24 April 2002, with a notice that it could be
made by the Government upon the expiry of 45 days
following that publication ;

WHEREAS it is expedient to make the Regulation
respecting the 2002 upper limit of kill for moose ;

IT IS ORDERED, therefore, upon the recommendation
of the Minister responsible for Wildlife and Parks :

THAT the Regulation respecting the 2002 upper limit
of kill for moose, attached to this Order in Council, be
made.

JEAN ST-GELAIS,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation respecting the 2002 upper
limit of kill for moose
An Act respecting hunting and fishing rights in
the James Bay and New Québec territories
(R.S.Q., c. D-13.1, s. 78, 1st par., subpar. f, 2nd and
3rd pars.)

1. The upper limit of kill for moose allocated to the
Native people and non-Natives in Area 17 determined
by the Fishing, Hunting and Trapping Areas Regulation,
made by Order in Council 27-90 dated 10 January 1990,
is 140 moose for the period extending from 1 August
2002 to 31 July 2003.

2. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.

Le greffier du Conseil exécutif,
JEAN ST-GELAIS

5275

Gouvernement du Québec

O.C. 1025-2002, 4 September 2002
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Denturists
— Standards for diploma or training equivalence
for the issuing of a permit by the Ordre

Regulation respecting the standards for diploma or
training equivalence for the issuing of a permit by the
Ordre professionnel des denturologistes du Québec

WHEREAS, under paragraph c of section 93 of the
Professional Code (R.S.Q., c. C-26), the Bureau of the
Ordre professionnel des denturologistes du Québec must,
by regulation, prescribe standards for equivalence of
diplomas issued by educational establishments situated
outside Québec, for the purposes of issuing a permit or
specialist’s certificate, and standards of equivalence of
the training of a person who does not hold a diploma
required for such purposes ;
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WHEREAS the Bureau made, pursuant to paragraph c
of section 93 of the Code, a Regulation respecting the
standards for diploma or training equivalence for the
issuing of a permit by the Ordre professionnel des
denturologistes du Québec ;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft Regula-
tion was published in the Gazette officielle du Québec of
20 February 2002 with a notice that it could be made by
the Government upon the expiry of 45 days following
that publication ;

WHEREAS, in accordance with section 95 of the Code,
the Office des professions du Québec made its recom-
mendations ;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
with amendments ;

IT IS ORDERED, therefore, upon the recommendation
of the Minister responsible for the administration of
legislation respecting the professions :

THAT the Regulation respecting the standards for diploma
or training equivalence for the issuing of a permit by the
Ordre professionnel des denturologistes du Québec, attached
to this Order in Council, be approved.

JEAN ST-GELAIS,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation respecting the standards
for diploma or training equivalence for
the issuing of a permit by the Ordre
professionnel des denturologistes
du Québec
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 93, par. c)

DIVISION I
GENERAL

1. The secretary of the Ordre professionnel des
denturologistes du Québec shall forward a copy of this
Regulation to a candidate who, for the purposes of
obtaining a permit from the Order, wishes to have his or
her diploma issued by an educational institution outside
Québec or training recognized as equivalent.

2. In this Regulation,

(1) “diploma equivalence” means recognition by the
Bureau of the Order that a diploma issued by an educa-
tional institution outside Québec certifies that a candi-

date’s level of knowledge and skills is equivalent to the
level reached by the holder of a diploma recognized as
meeting the requirements for the permit issued by the
Order ; and

(2) “training equivalence” means recognition by the
Bureau of the Order that a candidate’s training has ena-
bled him or her to attain a level of knowledge and skills
equivalent to the level reached by the holder of a diploma
recognized as meeting the requirements for the permit
issued by the Order.

DIVISION II
STANDARDS FOR EQUIVALENCE OF A DIPLOMA

3. A candidate, holding a diploma issued by an edu-
cational institution outside Québec, shall be granted a
diploma equivalence if his or her diploma was issued
upon completion of equivalent college studies compris-
ing not less than 3345 hours of training, including
2675 hours of training specific to denturology and
apportioned as follows :

(1) 450 hours in subjects dealing with human biology
and physiology, more specifically the head and neck,
pharmacology, nutrition, psychology, physiopathology,
dental anatomy, biomechanics, microbiology and ele-
ments in radiology ;

(2) 950 hours of theory and in laboratory dealing
with the design and manufacturing of removable dental
prostheses or specialized appliances, apportioned as
follows :

(a) 80 hours in techniques of pouring of models,
fabrication of custom impression trays, base plates and
wax rims ;

(b) 90 hours in techniques of polymerization of pros-
theses and their finishing ;

(c) 60 hours in techniques of the taking of impres-
sions, selection and use of appropriate materials ;

(d) 410 hours in set up techniques of balanced pros-
thesis (lingualized or bilateral bicuspid occlusion) for
every type of occlusal class ;

(e) 105 hours in techniques of fabrication of special-
ized appliances, dentures over implants or precision-
attachment removable partial dentures ;

(f) 60 hours in techniques of check-bite, facebow
transfer (modeling of base plates or wax rims) ;

(g) 75 hours in problem-solving techniques and
development of treatment plans ; and
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(h) 70 hours in design and writing prescription for
cast skeleton ; and

(3) 1275 hours of training periods.

4. Notwithstanding section 3, where the diploma for
which an equivalence application is made was obtained
more than three years prior to the application and where
the candidate has not practised or has ceased to practise
denturology during that period, a diploma equivalence
shall be denied if the knowledge acquired by the candi-
date no longer corresponds, taking into account devel-
opments in the profession, to the knowledge that, at the
time of the application, is being taught in a program of
study leading to a diploma recognized as giving access
to the permit issued by the Order.

Notwithstanding the foregoing, equivalence shall be
granted if the candidate’s relevant work experience and
training acquired since the diploma was awarded have
enabled the candidate to reach the required level of
knowledge.

DIVISION III
TRAINING EQUIVALENCE STANDARDS

5. A candidate is granted training equivalence where
the candidate shows that he or she has the level of
knowledge and skills equivalent to those acquired by the
holder of a diploma recognized as giving access to a
permit issued by the Order.

6. Notwithstanding section 5, where the training for
which an equivalence application is made was com-
pleted more than three years prior to the application and
where the candidate has not practised or has ceased to
practise denturology during that period, a diploma equiva-
lence shall be denied if the knowledge and skills
acquired by the candidate no longer correspond, taking
into account developments in the profession, to the knowl-
edge and skills that, at the time of the application, are
accumulated following a program of study leading to a
diploma recognized as giving access to a permit issued
by the Order.

7. In assessing the training equivalence of a candi-
date, the Bureau of the Order shall take into account all
the following factors :

(1) the nature and the number of years of the candi-
date’s experience ;

(2) the fact that the candidate holds one or more
diplomas ;

(3) the nature and content of courses taken and the
marks obtained ;

(4) completed training sessions in denturology ; and

(5) total number of years of schooling.

DIVISION IV
DIPLOMA OR TRAINING EQUIVALENCE
RECOGNITION PROCEDURE

8. A candidate who wishes to have a diploma or
training equivalence recognized must apply in writing
and provide the secretary with the following supporting
documents and information, together with the fees
required under paragraph 8 of section 86.0.1 of the
Professional Code :

(1) academic record, including a description of
courses taken, the number of credits or units and related
hours, and results obtained ;

(2) certified true copies of diplomas awarded ;

(3) a document attesting to participation in and suc-
cessful completion of all training sessions in denturology ;

(4) a document attesting to and describing relevant
work experience in the field of denturology ; and

(5) if applicable, a document attesting to participa-
tion in continuing training or refresher activities in the
field of denturology since the diploma was issued.

9. Documents in a language other than English or
French submitted in support of an application must be
accompanied by a translation into English or French that
is certified by a sworn statement from the translator and
attached to the original.

10. The person designated by the Bureau to apply
this Regulation shall examine applications for recogni-
tion of diploma or training equivalence and shall make
the appropriate recommendations to the Bureau.

11. In deciding on a candidate’s application for
equivalence, the Bureau may, at its first meeting follow-
ing receipt of a recommendation,

(1) recognize the candidate’s diploma or training
equivalence ;

(2) recognize the candidate’s training equivalence in
part and inform the candidate that to obtain equivalence,
one or more of the following conditions must be met ;
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(a) passing of an examination set by the Bureau ;

(b) successful completion of a program of study
determined by the Bureau ; and

(c) successful completion of training sessions ; and

(3) refuse to recognize the candidate’s diploma or
training equivalence.

12. The Bureau shall inform the candidate, in writing,
within 15 days following its decision concerning the
equivalence.

13. A candidate who is informed of the Bureau’s
decision not to recognize the equivalence requested may
apply to the Bureau for review, provided that the candi-
date applies to the secretary in writing within 30 days
after the date on which the decision is mailed.

The Bureau shall hear the candidate at the next regu-
lar meeting following the date of receipt of such applica-
tion. It must summon the candidate by a written notice
sent by registered mail not less than ten days before the
date of the hearing.

The decision of the Bureau is final and must be sent to
the candidate in writing by registered mail within
30 days following the date of the hearing.

14. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.

5276

Gouvernement du Québec

Agreement
An Act respecting elections and referendums
in municipalities
(R.S.Q., c. E-2.2)

AGREEMENT CONCERNING NEW METHODS
OF VOTING FOR AN ELECTION USING
COMPUTERIZED POLLING STATIONS AND
“ACCU-VOTE ES 2000 ” BALLOT BOXES

AGREEMENT ENTERED INTO

BETWEEN

The MUNICIPALITY OF VILLE DE SAINTE-MARIE.,
a legal person established in the public interest, having
its head office at 270, avenue Marguerite-Bourgeoys,

Sainte-Marie, Province of Québec, represented by the
mayor, Russell Gilbert, and the clerk, Hélène Gagné,
under resolution number 2002-08-393, hereinafter called

THE MUNICIPALITY

AND

Mtre. Marcel Blanchet, in his capacity as CHIEF ELEC-
TORAL OFFICER OF QUÉBEC, duly appointed to that
office under the Election Act (R.S.Q., c. E-3.3), acting in
that capacity and having his main office at 3460, rue de
La Pérade, Sainte-Foy, Province of Québec, hereinafter
called

THE CHIEF ELECTORAL OFFICER

AND

the Honourable André Boisclair, in his capacity as
MINISTER OF MUNICIPAL AFFAIRS AND GREATER
MONTRÉAL, having his main office at 10, rue Pierre-
Olivier-Chauveau, Québec, Province of Québec, herein-
after called

THE MINISTER

WHEREAS the council of the MUNICIPALITY, by its
resolution No. 2002-08-393, passed at its meeting of
2002 August 12th, expressed the desire to avail itself of
the provisions of the Act respecting elections and refer-
endums in municipalities and to enter into an agreement
with the CHIEF ELECTORAL OFFICER and the
MINISTER in order to allow the use of electronic ballot
boxes for the general election of 2002 November 3th in
the MUNICIPALITY ;

WHEREAS under sections 659.2 and 659.3 of the Act
respecting elections and referendums in municipalities
(R.S.Q., c. E-2.2) :

“659.2. A municipality may, in accordance with an
agreement made with the Minister of Municipal Affairs
and Greater Montréal and the Chief Electoral Officer,
test new methods of voting during a poll. The agreement
may provide that it also applies to polling held after the
poll for which the agreement was entered into ; in such
case, the agreement shall provide for its period of appli-
cation.

The agreement must describe the new methods of
voting and mention the provisions of this Act it amends
or replaces.

The agreement has the effect of law.


