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Draft Regulation
An Act respecting labour relations, vocational training
and manpower management in the construction industry
(R.S.Q., c. R-20)

Competency certificates
— Amendments

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that
the Regulation to amend the Regulation respecting the
issuance of competency certificates, the text of which
appears below, may be made by the Government upon
the expiry of a 45-day period following this publication.

The purpose of the draft Regulation is to form a
committee consisting of representatives of the construc-
tion industry and the artistic community. The committee
is responsible for examining applications and making
recommendations to the Commission de la construction
du Québec (CCQ) concerning requests made by
employers to exempt artists who carry out work on
construction sites from the obligation to hold a compe-
tency certificate.

Further information on the draft Regulation may be
obtained by contacting Normand Pelletier, Director,
Direction des politiques, de la construction et des décrets,
200, chemin Sainte-Foy, 5e étage, Québec (Québec)
G1R 5S1 (telephone: (418) 643-7458; fax : (418) 644-6969).

Any interested person having comments to make on
the draft Regulation is asked to send them in writing,
before the expiry of the aforementioned 45-day period,
to the Minister of State for Human Resources and
Labour and Minister of Labour, 200, chemin Sainte-Foy,
6e étage, Québec (Québec) G1R 5S1.

JEAN ROCHON,
Minister of State for Human Resources and Labour
and Minister of Labour

Regulation to amend the Regulation
respecting the issuance of competency
certificates *

An Act respecting labour relations, vocational training
and manpower management in the construction industry
(R.S.Q., c. R-20, s, 123.1, 1st par., subpars. 9 and 14,
2nd par. ; 2001, c. 79)

1. The Regulation respecting the issuance of compe-
tency certificates is amended by inserting the following
after section 15.5 :

“15.6. The Commission may, upon the recommenda-
tion of the committee established under section 15.7,
exempt a person from holding a journeyman compe-
tency certificate, an occupation competency certificate
or an apprentice competency certificate if one of the
following occurs :

(1) an employer proves that the production or resto-
ration of an original work of research or expression, or
its integration into the architecture or interior and exte-
rior spaces of a building or civil engineering structure
can only be adequately carried out with the help of that
person ; or

(2) an employer proves that the work involving the
use of old techniques can only be adequately carried out
with the help of that person.

15.7 The exemption is valid for the duration of the
work relating to the project referred to in the application
and for the applicant-employer.

An Exemption Committee is hereby established for
the purposes of examining applications made pursuant
to section 15.6 and making recommendations thereon to
the Commission.

The committee, chaired by the Director of the Direc-
tion de la qualification professionnelle of the Commis-
sion, shall consist of 12 members appointed as follows :

(1) two members designated by the Conseil conjoint
de la Fédération des travailleurs du Québec (FTQ-
Construction) et du Conseil provincial du Québec des
métiers de la construction (International) who shall have
1 vote worth 2 votes each ;

* The Regulation respecting the issuance of competency certifi-
cates, approved by Order in Council 673-87 dated 29 April 1987
(1987, G.O. 2, 1471) was made by the Regulation approved by
Order in Council 150-98 dated 4 February 1998 (1998, G.O. 2,
1139). For previous amendments, refer to the Tableau des modifi-
cations et Index sommaire, Éditeur officiel du Québec, 2002, up-
dated to 1 March 2002.
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(2) one member designated by the Confédération des
syndicats nationaux (CSN-CONSTRUCTION) who shall
have 1 vote worth 1 vote ;

(3) one member designated by the Centrale des
syndicats démocratiques (CSD-CONSTRUCTION) who
shall have 1 vote worth 1 vote ;

(4) one member designated by the Association de la
construction du Québec (ACQ) who shall have 1 vote
worth 1.5 votes ;

(5) one member designated by the Association des
constructeurs de routes et de grands travaux du Québec
(ACRGTQ) who shall have 1 vote worth 1.5 votes ;

(6) one member designated by the Association des
entrepreneurs en construction du Québec (AECQ) who
shall have 1 vote worth 1.5 votes ;

(7) one member designated by the Association
provinciale des constructeurs d’habitations du Québec
(APCHQ) who shall have 1 vote worth 1.5 votes ;

(8) one member designated by the Conseil des métiers
d’art du Québec (CMAQ) who shall have 1 vote worth
3 votes ;

(9) one member designated by the Regroupement des
artistes en art visuel (RAAV) who shall have 1 vote
worth 3 votes ;

(10) one member designated by the restorers associa-
tions recognized by the Minister of Labour under
subparagraph 13 of the first paragraph of section 19 of
the Act, enacted by section 3 of chapter 79 of the Stat-
utes of 2001, who shall have 1 vote worth 3 votes ; and

(11) one member designated by Héritage Montréal
who shall have 1 vote worth 3 votes.

It shall also include two observer members appointed
by the Minister of Labour and the Minister of Culture
and Communications, who shall sit without voting rights.
Members and observer members shall remain on the
committee until they are replaced.

The chair shall convene the committee meetings the
quorum of which shall be the chair, two members
appointed under subparagraphs 1 to 3 of the second
paragraph, two members appointed under subparagraphs 4
to 7 of the second paragraph and two members appointed
under subparagraphs 8 to 11 of the same paragraph.

The committee shall decide by a majority of the votes
cast and its decision shall be sent in writing to the
employer no later than four juridical days after the date
the meeting was convened. The chair has no voting
rights, except if there is a tie vote ; the chair shall decide
no later than two juridical days after the date of the
sitting.”.

2. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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Draft Regulation
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Midwives
— Professional acts that may be performed
by persons other than midwives

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that
the Regulation respecting professional acts that may be
performed by persons other than midwives on certain
terms and conditions, adopted by the Bureau of the
Ordre des sages-femmes du Québec, may be submitted
to the Government for approval with or without amend-
ment upon the expiry of 45 days following this publica-
tion.

The Regulation provides that professional acts reserved
for midwives may be performed by certain categories of
persons other than midwives under the supervision of a
midwife.

The Regulation will have no impact on businesses,
including small and medium-sized businesses.

Further information may be obtained by contacting
Raymonde Gagnon, President, Ordre des sages-femmes
du Québec, 430, rue Sainte-Hélène, bureau 405, Montréal
(Québec) H2Y 2K7 ; tel. : (514) 286-1313.

Any person having comments to make is asked to
send them, before the expiry of the 45-day period, to
Mtre Jean-K. Samson, Chair of the Office des profes-
sions du Québec, 800, place D’Youville, 10e étage,
Québec (Québec) G1R 5Z3. They will be forwarded by
the Office to the Minister responsible for the administra-


