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Gouvernement du Québec

0.C. 964-2002, 21 August 2002

Building Act
(R.S.Q,c.B-11)

Safety Code
Safety Code

WHEREAS, under section 175 of the Building Act
(R.S.Q., c. B-1.1), the Régie du batiment du Québec
shall by regulation adopt a Safety Code containing safety
standards for buildings, for facilities intended for use by
the public, for installations independent of a building
and their vicinity and standards for their maintenance,
use, state of repair, operation and hygiene;

WHEREAS, under section 176 of the Act, the Safety
Code may require manufacturers to provide instructions
regarding the assembly, erection, maintenance and
inspection of materials, facilities and installations;

WHEREAS, under section 176.1 of the Act, the Safety
Code may, with respect to the matters to which it
applies, contain provisions concerning the subjectslisted
in section 185 of the Act;

WHEREAS, under section 178 of the Act, the Safety
Code may require observance of a technical standard
drawn up by another government or by an agency
empowered to draw up such standards and provide that
any reference they make to other standards include
subsequent amendments;

WHEREAS, under section 179 of the Act, the Board
may determine the provisions of the Safety Code the
infringement of which constitutes an offence under para-
graph 7 of section 194 of the Act;

WHEREAS, under section 192 of the Act, the contents
of the Safety Code may vary according to the classes of
persons, contractors, owner-builders, owners of build-
ings, facilities intended for use by the public or installa-
tions independent of a building and classes of buildings,
pressure installations, facilities or installations to which
the Code applies;

WHEREAS the Board adopted the Safety Code;

WHEREAS in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft Safety
Code was published in Part 2 of the Gazette officielle du
Québec of 24 October 2001, with a notice that it could
be approved by the Government with or without amend-
ment upon the expiry of 90 days following that publica-
tion;

WHEREAS the comments received were studied;

WHEREAS, under section 189 of the Building Act,
every code of the Board is subject to approval by the
Government which may approve it with or without
amendment ;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
with amendments;

IT 1S ORDERED, therefore, upon the recommendation
of the Minister of State for Human Resources and
Labour and Minister of Labour:

THAT the Safety Code, attached hereto, be approved.

JEAN ST-GELAIS,
Clerk of the Conseil exécutif

Safety Code

Building Act
(R.S.Q., c.B-1.1,ss. 175, 176, 176.1, 178, 179 and 185,
1st par., subpars. 37 and 38)

CHAPTERI|
PLUMBING

1. InthisChapter, theterms*“fixture’, “ back-siphonage
preventer or vacuum breaker”, “backflow preventer”,
“plumbing system”, “cleanout”, “water system” and
“trap” have the meaning given to them by the National
Plumbing Code of Canada 1995 as defined by section
3.01 of Chapter I11 of the Construction Code made pur-
suant to the Building Act (R.S.Q., ¢. B-1.1) and, where
applicable, amended by section 3.03 of that Chapter.

2. A plumbing system located in a building or in a
facility intended for public use shall be kept in safe,
sanitary and proper working condition.

3. Afixturethat isnot used for an indefinite period or
whose trap seal depth in the trap cannot be maintained
shall be disconnected from its waste and feed pipes
which shall be tightly sealed.

4. Accessibility to any valve, vacuum relief valve,
back-siphonage preventer or vacuum breaker, backflow
preventer, expansion joint, floor drain, sump, intercep-
tor, flush valve or flush tank, water heater, hot water
tank or cleanout shall be maintained. Should a construc-
tion or permanent obstacle be installed, a trapdoor shall
allow access for maintenance or repair of that device.
This also appliesto the supply or waste connections of a
lavatory, sink or laundry tray.
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3. All parts of a non-potable water system shall re-
main distinctively marked.

6. No connection may be made between a public
supply system of potable water and a private water sup-
ply source.

7. Any connection to a water supply system shall be
protected from contamination hazardsin accordance with
standards CSA-B64.10-01 “Manual for the Selection
and Installation of Backflow Prevention Devices’ and
CSA-B64.10.1-01 “Manual for the Maintenance and
Field Testing of Backflow Prevention Devices’ pub-
lished by the Canadian Standards Association, as well
as any amendment and future editions that may be pub-
lished by that agency.

8. Any contravention to a provision of this Chapter
constitutes an offence.

CHAPTERI I
ELECTRICITY

9. Inthis Chapter, the terms “accessible”, “electrical
equipment”, “permanently connected equipment”, “ap-
proved”, “hydromassage bathtub”, “therapeutic pool”,
“service”, “circuit breaker”, “ground fault circuit inter-
rupter”, “overcurrent device”, “hazardous location”,
“readily accessible”, “inaccessible’, “electrical installa-
tion”, “swimming pool”, “receptacle” and “aiveor live’
have the meaning given by the Canadian Electrical Code
Part 1, Eighteenth Edition, as defined by section 5.01 of
Chapter V of the Building Code made under the Build-
ingAct (R.S.Q., c. B-1.1) and, where applicable, amended

by section 5.04 of that Chapter.

10. An electrical installation shall be used for the
purposes for which it was designed and is intended and
it shall be kept in safe and proper working condition.

11. Any electrical equipment used in an electrical
installation or any equipment permanently connected to
such installation shall be approved for the use for which
it isintended.

12. Anelectrical installation shall be used and main-
tained in amanner that does not constitute afire hazard.

13. Any required rectification shall be made to an
electrical installation when hazardous operating condi-
tions have developed dueto, in particul ar, intensive use,
wear and tear, obsolescence or modifications.

14. The marking which indicates the minimum rat-
ings of an electrical equipment shall be complied with.

Where a component of the equipment must be replaced,
the features of the new component shall be compatible
with those indicated by the marking.

15. A bare live part shall be protected against any
accidental contact or be located in an inaccessible place
or compartment.

16. Service entrance equipment, panelboards and
distribution equipment shall be readily accessible at all
times.

17. Electrical equipment vaults shall not be used for
storage purposes.

18. Electrical equipment vaults shall not be main-
tained at excessive temperatures.

19.

20. Overcurrent devices shall be of a current rating
appropriate for their use. They shall not show obvious
signs of damage or overheating. Their connections shall
neither be loose nor corroded.

21. Overcurrent devices shall be of atype and cur-
rent rating appropriate for the protected electrical instal -
lation and be replaced, if need be, by devices of the same
current rating.

22.

Electrical equipment vaults shall beinaccessible.

A ground fault circuit interrupter shall protect

(1) electrical equipment immersed in a swimming
pool ;

(2) audio-amplifiersconnected to speakersimmersed
in aswimming pool ;

(3) electrical equipment located within 3 m of the
inside walls of a swimming pool and not separated from
the pool by awall, partition or fence;

(4) therapeutic pools and hydromassage bathtubs;

(5) receptacle outlets located in a bathroom and in-
stalled less than 3 m from the bathtub or shower unit.
That requirement does not apply to a receptacle com-
bined with an isolating transformer or to an outlet for a
washing machine where it is located on the wall behind
the machine no more than 600 mm above the floor.

23. Circuit breakers of air conditioning and ventila-
tion installations shall be checked and tested at |east
once every 12 months so as to make sure that the power
supply can be interrupted in case of emergency.
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24. Electrical equipment shall comply with Chapter V
of the Construction Code, if it is in the presence of
flammable gases or vapours or airborne combustible
dustsor fibresin sufficient quantity to constitute afire or
explosion hazard.

23. Any contravention to a provision of this Chapter
constitutes an offence.

26. This Code comes into force on 1 October 2002,
except section 7 which will come into force on 1 April
2003.
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0.C. 965-2002, 21 August 2002

Building Act
(RS.Q., c.B-1.1)

Building contractors and owner-builders
— Professional qualification

Regulation to amend the Regulation respecting the
professional qualification of building contractors and
owner-builders

WHEREAS, under paragraphs 8,9, 12, 13,17, 18 and 38
of section 185 and section 192 of the Building Act
(R.S.Q., c. B-1.1), the Régie du batiment du Québec
may make regulations on the matters set forth therein
and the contents of the regulations may vary according
to the classes of persons, contractors or owner-builders
to which they apply;

WHEREAS the Board made the Regulation to amend
the Regulation respecting the professional qualification
of building contractors and owner-builders;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., ¢. R-18.1), the Regulation
to amend the Regul ation respecting the professional quali-
fication of building contractors and owner-builders was
published in Part 2 of the Gazette officielle du Québec of
24 October 2001, with anotice that it could be approved
by the Government with or without amendment upon the
expiry of a 90-day period following that publication;

WHEREAS the comments received were studied;

WHEREAS, under section 189 of the Building Act,
every regulation of the Board is subject to approval by
the Government which may approve it with or without
amendment;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
with amendments;

IT 1S ORDERED , therefore, upon the recommendation
of the Minister of State for Human Resources and
Labour and Minister of Labour:

THAT the Regulation to amend the Regulation respect-
ing the professional qualification of building contractors
and owner-builders, attached hereto, be approved.

JEAN ST-GELAIS,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation to amend the Regulation
respecting the professional qualification
of building contractors and
owner-builders’

Building Act
(RS.Q.,c.B-1.1,s.185, pars. 8,9, 12, 13, 17, 18 and 38
and s. 192)

1. Section 1 of the Regulation respecting the profes-
sional qualification of building contractors and owner-
builders is amended by adding “and for construction
work on an electrical installation by an owner-builder,
the term “officer” also comprises journeymen electri-
cians who plied the trade of electrician for at least two
years, are full-time employees of the owner-builder and
are in charge of such work on behalf of the owner-
builder” at the end of the definition of “officer”.

2. Section 7 is amended

(1) by striking out “ social insurance number,” in para-
graph 1; and

(2) by striking out “social insurance number” in para-
graph 2.

3. Section 15 is amended by adding “with the excep-
tion of subparagraph 2 of the first paragraph of that
section as regards the condition provided for in
subparagraph 8.1 of the first paragraph of section 58 or
in subparagraph 6.2 of the first paragraph of section 60,

* The Regul ation respecting the professional qualification of build-
ing contractors and owner-builders, approved by Order in Council
876-92 dated 10 June 1992 (1992, G.O. 2, 2926), was last amended
by the Regulation approved by Order in Council 921-2001 dated
31 July 2001 (2001, G.O. 2, 4783). For previous amendments, refer
to the Tabl eau des modifications et Index sommaire, Editeur officiel
du Québec, 2002, updated to 1 March 2002.



