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Part 2

WHEREAS, in accordance with the Regulations Act
(R.S.Q., c. R-18.1), the draft Regulation was published
in Part 2 of the Gazette officielle du Québec of
20 February 2002, with a notice that, in particular, it
could be made by the Government upon the expiry of
45 days from the date of its publication and inviting any
person having comments to make to send them to the
Chair of the Office before the expiry of such 45-day
period;

WHEREAS no comments were made to the Chair of the
Office following that publication;

WHEREAS it is expedient to make the Regulation;

IT 1S ORDERED, therefore, upon the recommendation
of the Minister responsible for the administration of
legislation respecting the professions:

THAT the Regulation to amend the Regulation respect-
ing the diplomas issued by designated teaching estab-
lishments which give access to permits or specialist’s
certificates of professional orders, attached to this Order
in Council, be made.

JEAN ST-GELAIS,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation to amend the Regulation
respecting the diplomasissued by
designated teaching establishments
which give accessto permitsor
pecialist’s certificates of
professional orders’

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 184, 1st par.)

1. The Regulation respecting the diplomas issued by
designated teaching establishments which give accessto
permits or specialist’s certificates of professional orders
isamended by inserting the following after section 2.10:

* The Regulation respecting the diplomas issued by designated
teaching establishments which give access to permits or special-
ist’s certificates of professional orders, made by Order in Council
1139-83 dated 1 June 1983 (1983, G.O. 2, 2369) to replace the
revised regulation (R.R.Q., 1981, c. C-26, r.1), was last amended
by the Regulation made by Order in Council 48-2000 dated
19 January 2000 (2000, G.O. 2, 660). For previous amendments,
refer to the Tableau des modifications et Index sommaire, Editeur
officiel du Québec, 2001, updated to 1 March 2002.

“2.11. A diploma of college studies awarded by the
Minister of Education after 1 January 2003 following
the completion of studies in traditional acupuncture or
in acupuncture at Collége de Rosemont gives access to
the permit issued by the Ordre des acupuncteurs du
Québec.”.

2. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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0.C. 925-2002, 21 August 2002

Professionnal Code
(R.S.Q., c. C-26)

Medical technologist
— |Issue of a permit

Regulation respecting the issue of a permit of medical
technologist in cytopathol ogy

WHEREAS, under paragraphsi and m of section 94 of
the Professional Code (R.S.Q., c. C-26), the Bureau of
the Ordre des Technol ogistes médicaux du Québec may,
by regulation, determine the other terms and conditions
for issuing permits, categories of permits on the basis of
the professional activities that the members may engage
in or the titles they may use, and the conditions and
restrictions to which members must submit;

WHEREAS, under paragraphsi and m of section 94 of
the Code, the Bureau made a Regulation respecting the
issue of apermit of medical technologist in cytopathology ;

WHEREAS, in accordance with section 95.3 of the
Code, a draft Regulation was sent to every member of
the professional order at least 30 days before its adop-
tion by the Bureau;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., ¢. R-18.1), the Regulation
was published in Part 2 of the Gazette officielle du
Québec of 16 January 2002 with anotice that it could be
submitted to the Government for approval upon the
expiry of 45 days following that publication;

WHEREAS, in accordance with section 95 of the Code,
the Office des professions du Québec made its recom-
mendations;
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WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
without amendment;

IT 1S ORDERED, therefore, upon the recommendation
of the Minister responsible for the administration of
legislation respecting the professions:

THAT the Regulation respecting the issue of a permit
of medical technologist in cytopathology, attached to
this Order in Council, be approved.

JEAN ST-GELAIS,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation respecting the issue of a
permit of medical technologist in
cytopathology

Professional Code
(R.S.Q.,c. C-26, s. 94, pars. i and m)

1. The category “permit of medical technologist in
cytopathology” is hereby established.

2. A medical technologist may not engage in the pro-
fessional activities described in paragraph q of section 37
of the Professional Code (R.S.Q., c. C-26) inthefield of
cytopathology unless he holds a permit of the category
referred to in section 1. Notwithstanding the foregoing,
any medical technologist may engage in professional
activities in that field provided that the acts performed
are related to the pre-analytical stage.

3. To obtain a permit of medical technologist in
cytopathology, a medical technologist shall hold an
attestation of college studies in cytotechnology issued
by the general and vocational colleges of Sainte-Foy or
Rosemont.

4. A person who meets the following conditions on
the date of coming into force of this Regulation may also
obtain apermit of medical technologist in cytopathology :

(1) the person holds a diploma of college studies
issued by the ministére de I’ Education following studies
completed at the general and vocational colleges of
Dawson, Sainte-Foy or Rosemont, a cytotechnology cer-
tificate issued by Université de Montréal, Université
Laval or McGill University, or the Canadian cytology
certification issued by the Canadian Society for Medical
Laboratory Science; and

(2) the person applies for a permit, in the form pre-
scribed by the Bureau of the Ordre professionnel des
Technol ogistes médicaux du Québec, within one year of
the date of coming into force of this Regulation.

Such person may only engage in the professional
activities described in paragraph g of section 37 of the
Professional Code in the field of cytopathology, unless
they have successfully completed the training periods
included in the programs of study leading to diplomas
giving access to the permits of the Order.

5. TheRegulation respecting the other terms and con-
ditions for issuing permits of the Ordre professionnel
des Technologistes médicaux du Québec, approved by
Order in Council 3049-82 dated 21 December 1982, is
revoked.

6. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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0.C. 932-2002, 21 August 2002

Supplemental Pension Plans Act
(R.S.Q., c. R-15.1)

Hydro-Québec
— Pension plan

Approva of Hydro-Québec By-law No. 699 respect-
ing the pension plan

WHEREAS the Supplemental Pension Plans Act
(R.S.Q., c. R-15.1) was amended by the Act to amend
the Supplemental Pension Plans Act and other legisla-
tive provisions (2000, c. 41) on 1 January 2001;

WHEREAS, under section 318.1 of the Act, the amend-
ments needed to bring the provisions of a pension plan
that is in force on 31 December 2000 into conformity
with the Act must be presented to the Régie des rentes
du Québec for registration within 12 months after
31 December 2000 or within such additional time asthe
Régie may grant;

WHEREAS amendments registered under that provi-
sion have effect from 1 January 2001;

WHEREAS, to bring the amendments into conformity
with the Act, Hydro-Québec passed Hydro-Québec By-
law No. 699 respecting the pension plan on 14 June
2002 which replaces Hydro-Québec By-law No. 681
respecting the pension plan under section 49 of the
Hydro-Québec Act (R.S.Q., ¢. H-5);



