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T8. Whenever an advertisement is broadcast, the
agrologist must ensure that it appears clearly that itisan
advertisement.

DIVISION VI
COAT OF ARMSAND GRAPHIC SYMBOL
OF THE ORDER

9. The Order is represented by a coat of arms or a
graphic symbol that complies with the originals kept by
the secretary of the Order.

80. An agrologist who reproduces the graphic sym-
bol of the Order in his advertising must ensure that such
reproduction conforms to the original kept by the secre-
tary of the Order.

Where an agrologist uses the said graphic symbol
elsewhere than on a business card, he must include the
following statement in the advertisement :

“This is not an advertisement of the Ordre des
agronomes du Québec and the liability of the Order
cannot be incurred in connection with it.”.

DIVISION VII
FINAL PROVISIONS

81. This Code replaces the Code of ethics of
agrologists (R.R.Q., 1981, c. A-12, r.4).

82. This Code comes into force on the fifteenth day
following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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Gouvernement du Québec

0.C. 920-2002, 21 August 2002

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Engineers
— Code of ethics
— Amendments

Regulation amending the Code of ethics of engineers

WHEREAS, under section 87 of the Professional Code
(R.S.Q., c. C-26), the Bureau of a professional order
must make, by regulation, acode of ethics governing the
general and special duties of the members of the Order

towards the public, their clients and their profession,
particularly the duty to discharge their professional obli-
gations with integrity ;

WHEREAS, under the same section of the Professional
Code, such code of ethics must contain, inter alia, pro-
visions setting out the conditions and procedure applica-
ble to the exercise of the rights of access and correction
provided for in sections 60.5 and 60.6 of that Code, and
provisions concerning a professional’s obligation to
release documents to his client, as well as provisions
setting out conditions, obligations and, where applica-
ble, prohibitions in respect of advertising by the mem-
bers of the order;

WHEREAS the Bureau of the Ordre professionel des
ingénieurs du Québec made, at its meeting of 24 April
2001, the Regulation amending the Code of ethics of
engineers.

WHEREAS, under section 95.3 of the Professional Code,
amended by section 8 of chapter 34 of the Statutes of
2001, the secretary of the Order sent a draft of the
Regulation to every member of the Order at least
30 days before it was made by the Bureau;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the RegulationsAct (R.S.Q., c. R-18.1), adraft Regula-
tion was published in Part 2 of the Gazette officielle du
Québec of 15 August 2001 with anotice that it could be
submitted to the Government, which could approve it
with or without amendment upon the expiry of 45 days
following the date of this publication;

WHEREAS, in accordance with section 95 of the Pro-
fessional Code, the Office des professions du Québec
made its recommendations;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
with amendments;

IT 1S ORDERED, therefore, upon the recommendation
of the Minister responsible for the administration of
legislation respecting the professions;

THAT the Regulation amending the Code of ethics of
engineers, attached to this Order in Council, be approved.

JEAN ST-GELAIS,
Clerk of the Conseil exécutif
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Regulation amending the Code of ethics
of engineers’

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 87, par. 4 and 5)

1. TheCodeof Ethicsof Engineersisamended by the
replacement of subdivision 7 of division IIl with the
following:

“ 87. Access to and correction of records and release
of documents

3.07.01. Beyond the specific rules prescribed by law,
an engineer must act, with diligence and no later than
thirty (30) daysfollowing receipt thereof, on any request
made by his client for the purposes of :

1° examining documents concerning himin any record
established in his respect;

2° obtaining copies of documents concerning him in
any record established in his respect.

3.07.02. An engineer who agrees to a request con-
templated in section 3.07.01 shall give the client access
to the documents in his presence or in the presence of a
person authorized by him.

An engineer may, with respect to a reguest contem-
plated in subparagraph 2° of section 3.07.01, charge his
client a reasonable fee not exceeding the cost of trans-
mission, transcription or reproduction of a copy.

An engineer charging such fees shall, before they are
incurred, inform his client of the approximate amount he
will be asked to pay. An engineer has the right of reten-
tion concerning payment of such fees.

3.07.03. An engineer who, in applying the second
paragraph of section 60.5 of the Professional Code,
refuses to alow his client access to information con-
tained in any record established in his respect, must
furnish his client with the reasons for such refusal in
writing.

3.07.04. Beyond the specific rules prescribed by law,
an engineer must act, with diligence and no later than
thirty (30) daysfollowing receipt thereof, on any request
made by his client for the purposes of :

* The Code of Ethics of Engineers (R.R.Q., 1981, c I-9, r.3) was
amended by a regulation approved by order-in-council 1182-83 of
June 8, 1983 (1983, G.O. 2, 2767) and by aregulation approved by
order-in-council 2566-84 of November 21, 1984 (1984, G.O. 2,
5953).

1° correcting information that is inaccurate, incom-
plete or ambiguous with regard to the purposes for which
it was collected, in any document concerning him that is
contained in any record established in his respect;

2° deleting any information that is outdated or not
justified by the object of the record established in his

respect ;

3° placing his written comments in the record estab-
lished in his respect.

3.07.05. An engineer who agrees to a request con-
templated in section 3.07.04 shall give his client without
charge a copy of the document or portion thereof show-
ing the client that the information has been corrected, or,
as the case may be, a certificate indicating that the
written comments from the client have been placed in
the record.

Upon receipt of arequest in writing from the client,
an engineer shall send, without charge to the client, a
copy of such information or certificate to any person
from whom an engineer received such information and
to whom such information was given.

3.07.06. An engineer agrees to act with diligence on
any request in writing made by his client for the purpose
of taking back a document or item which the client had
left with him.

The engineer indicates in the record established in
respect of his client, as the case may be, the reasons for
the client’s request.

3.07.07. Anengineer may require that a request con-
templated in sections 3.07.01, 3.07.04 or 3.07.06 be
submitted to his professional domicile during the usual
hours of work. ”.

2. This Code is amended by the addition, at the end,
of the following division:

“DIVISION V

OBLIGATIONS RELATIVE TO PROFESSIONAL
ADVERTISING AND PROMOTION AND
OBLIGATIONS RELATIVE TO THE NAMES
OF PARTNERSHIPS OF ENGINEERS

81. Advertising and promotion

5.01.01. An engineer may not in any way and under
any circumstances make fal se, misleading or incomplete
advertising with respect to his professional activities
and services.
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5.01.02. The information that an engineer provides
in his advertising or promotion must be of a nature to
help the public make an informed choice. Such advertis-
ing or promotion must be done with integrity and favour
professionalism.

5.01.03. In all advertising or representation he may
make, an engineer must give his name and professional
title.

5.01.04. An engineer shall not in his representation
or advertising:

1° invade a person’s privacy ;
2° undermine a person’s reputation;

3° comparethe quality of his serviceswith that of the
services offered or rendered by other engineers;

4° discredit, denigrate or disparage the services
offered or rendered by other engineers.

5.01.05. In addition to the obligations mentioned in
section 5.01.04, an engineer shall not attribute to him-
self experience, professional or academic qualifications
or particular qualities unless he is able to justify them.

5.01.06. An engineer shall ensure that the persons
working with him in any capacity in the practice of his
profession comply with the rules concerning advertis-
ing.

5.01.07. An engineer who, in his advertising, men-
tions fees or prices shall do so in a manner that can be
understood by the public, which has no particular knowl-
edge of the practice of engineering or the professional
services covered by the advertising, and shall :

1° keepthemin effect for the period mentioned in the
advertising or, if no period is specified, for a period of
ninety (90) days following the last publication or broad-
cast;

2° specify the nature and extent of the services
included in such fees or prices;

3° indicate whether or not certain feesareincluded in
such fees or prices;

4° indicate what additional services may be required
which are not included in such fees or prices.

5.01.08. In the case of advertising offering a special
price or a discount, an engineer shall specify how long
such special price or discount is valid, as the case may
be. This period may be less than ninety (90) days.

5.01.09. An engineer shall keep a copy of al adver-
tising for aperiod of three (3) yearsfollowing the date of
its last broadcast or publication. On request, this copy
shall be given to the syndic.

§2. Names of partnerships of engineers

5.02.01. The name of a partnership of engineers
includes only the names of the engineers who are prac-
tising their profession together. It may not include the
name of a deceased or retired associate engineer for
more than one (1) year, unless he or hislegal representa-
tives had made an agreement in writing to the contrary.

5.02.02. When an associate engineer withdraws from
a partnership to practise alone, to join another partner-
ship or another business or to hold a position that is
incompatible with the practice of the profession, his
name must be eliminated from the name within thirty
(30) days of his withdrawal, unless there is a written
agreement to the contrary.

In all cases, the agreement may not stipulate a period
of more than one (1) year.

5.02.03. The name of a partnership of engineers may
end with thewords* and associates” when the names of
at least two associates are not included in the name.

5.02.04. An engineer practising in a partnership is
jointly responsible with the other professionals for fol-
lowing the rules concerning advertising, unless he can
establish that the advertising was done without hisknowl-
edge or consent and in spite of the provisions made to
ensure compliance with such rules.”.

3. The Regulation Respecting Advertising by Engi-
neers (R.R.Q., 1981, c. 1-9, r.10) is revoked.

4. This regulation comes into force on the fifteenth
day following its publication in the Gazette officielle du
Québec.
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