
Part 2 GAZETTE OFFICIELLE DU QUÉBEC, April 17, 2002, Vol. 134, No. 16 2211

Draft Regulations

Draft Regulation
An Act respecting the flag and emblems of Québec
(R.S.Q., c. D-12.1)

Flag of Québec

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that
the Regulation respecting the flag of Québec, the text of
which appears below, may be made by the Government,
with or without amendment, upon the expiry of 45 days
following this publication.

The main purpose of the Regulation is to determine
the public bodies that must display the flag of Québec
on their buildings or display it in certain public places. It
also provides for the standards for the manufacture and
conditions governing the use of the flag.

Further information may be obtained by contacting
Marielle Séguin, General Director, Direction de
l’information gouvernementale, ministère des Relations
avec les citoyens et de l’Immigration, 1500D, rue Jean-
Talon Nord, 1er étage, Sainte-Foy (Québec) G1N 2E5,
tel. : (418) 644-7789 ; fax : (418) 528-1403.

Any interested person having comments to make on
the matter is asked to send them in writing, before the
expiry of the 45-day period, to the Minister of State for
Population, Regions and Native Affairs and Minister of
Relations with the Citizens and Immigration, 360, rue
McGill, 4e étage, Montréal (Québec) H2Y 2E9.

RÉMY TRUDEL,
Minister of State for Population,
Regions and Native Affairs and
Minister of Relations with the
Citizens and Immigration

Regulation respecting the flag of Québec
An Act respecting the flag and emblems of Québec
(R.S.Q., c. D-12.1, ss. 2 and 6)

1. As the national emblem, the flag of Québec must
be officially displayed by a public institution or an esta-
blishment under the authority of the Administration in
order to identify the former as belonging to the latter.

2. Thus, the flag of Québec must be flown on the
buildings of bodies whose members are appointed by the
National Assembly and on the buildings of the persons
appointed by the National Assembly.

It must also be flown on the buildings of the bodies of
the Administration comprising

(1) all Government departments ;

(2) all bodies a majority of the members of which are
appointed by the Government or by a Minister ;

(3) all bodies at least half of the expenditures of
which are borne directly by the consolidated revenue
fund ;

(4) all bodies whose personnel is appointed in accor-
dance with the Public Service Act (R.S.Q., c. F-3.1.1) ;
and

(5) all bodies whose capital stock forms part of the
domain of the State.

A person appointed and designated by the Government
or by a Minister, together with the personnel the person
manages, is, in respect of the functions assigned to him
by law, by the Government or by the Minister, consi-
dered a body of the Administration.

3. The flag of Québec must be flown on every building
in which sits a court governed by the Courts of Justice
Act (R.S.Q., c. T-16), the Administrative Tribunal of
Québec or any body that exercises an adjudicative func-
tion under the jurisdiction of Québec.

4. The flag of Québec must be flown on the buildings
of the following municipal bodies :

(1) the building where a municipality council or a
borough council sits ; and

(2) the administrative centre of a metropolitan commu-
nity, an intermunicipal board, an intermunicipal transit
authority, an intermunicipal board of transport and the
Kativik Regional Government.

It must also be flown on a municipal library and in
any other place where the municipality flies its banner.
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5. The flag of Québec must be flown on schools or
administration buildings of the following bodies :

(1) a school board governed by the Education Act
(R.S.Q., c. I-13.3) or by the Education Act for Cree,
Inuit and Naskapi Native Persons (R.S.Q., c. I-14) and
the Conseil scolaire de l’île de Montréal ;

(2) a general and vocational college ;

(3) an educational institution referred to in section 5
of the Act respecting the Ministère de l’Éducation
(R.S.Q., c. M-15) ; and

(4) an educational institution accredited for purposes
of subsidies under the Act respecting private education
(R.S.Q., c. E-9.1).

It must be flown at the main entrance of educational
institutions at the university level referred to in para-
graphs 1 to 9 of section 1 of the Act respecting educa-
tional institutions at the university level (R.S.Q.,
c. E-14.1).

It must also be displayed in any other place where a
body referred to in this section displays its banner.

6. The flag of Québec must be flown on the buildings
of the following bodies in the health and social services
sector :

(1) public institutions governed by the Act respecting
health services and social services (R.S.Q., c. S-4.2) and
by the Act respecting health services and social services
for Cree Native persons (R.S.Q., c. S-5) ;

(2) private institutions governed by those acts and
funded by the consolidated revenue fund ; and

(3) regional boards and regional health and social
services councils established under those acts.

7. The flag of Québec may be flown in front of build-
ings rather than on them.

8. The flag of Québec may be displayed in the public
entrance inside a building if the body occupies only part
of the building and is not on the outside perimeter of the
building.

9. The flag of Québec must be displayed in the room
in which sit the bodies referred to in section 3 or the
councils of the bodies referred to in sections 4 to 6.

10. A body referred to in this Regulation must dis-
play the flag at half mast where the Government so
decides.

11. Any displayed flag must comply with the standards
of the Bureau de normalisation du Québec.

The flag must bear no tears or lacerations.

12. A body referred to in this Regulation must not
display the flag of Québec on a mast or flagpole together
with another flag or banner.

13. This Regulation replaces the Order respecting
the flag of Québec (R.R.Q., 1981, c. D-13, r.2).

14. This Regulation comes into force on the
fifteenth day following the date of its publication in the
Gazette officielle du Québec.
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