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Regulation to amend the Regulation
respecting indemnities and allowances
payable to witnesses summoned before
courts of justice *

Code of Penal Procedure
(R.S.Q., c. C-25.1, s. 367, par. 7)

Code of Civil Procedure
(R.S.Q., c. C-25, S. 321)

An Act respecting payment of certain witnesses
(R.S.Q., c. P-2.1, s. 2)

1. Section 2 of the Regulation respecting indemnities
and allowances payable to witnesses summoned before
courts of justice is amended :

(1) by substituting “$90” for “20 $” in paragraph 1 ;

(2) by substituting “$45” for “10 $” in paragraph 1 ;

(3) by striking out the third sentence in paragraph 1 ;

(4) by substituting “$180” for “40 $” in paragraph 2 ;
and

(5) by substituting “$90” for “20 $” in paragraph 2.

2. The following is substituted for sections 3, 4 and 5
of the Regulation :

“3. Allowances for meals, accommodation and trans-
portation are those granted to the members of the staff
appointed according to the Public Service Act (R.S.Q.,
c. F-3.1.1) and provided for in the Directive sur les frais
remboursables lors d’un déplacement et autres frais
inhérents made by Decision C.T. 194603 of the Conseil
du trésor dated 30 March 2000, as it reads at the time it
applies.”.

3. This Regulation comes into force on the date of its
publication in the Gazette officielle du Québec.
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* The Regulation respecting indemnities and allowances payable
to witnesses summoned before courts of justice (R.R.Q., 1981,
c. 25, r. 2), was last amended by the Regulation made by Order in
Council 1289-97 dated 1 October 1997 (1997, G.O. 2, 5147). For
previous amendments, refer to the Tableau des modifications et
Index sommaire, Éditeur officiel du Québec, 2001, updated to
1 September 2001.

Gouvernement du Québec

O.C. 381-2002, 27 March 2002
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Engineers
— Standards for equivalence of diplomas and
training for the issue of a permit by the Ordre

Regulation respecting the standards for equivalence
of diplomas and training for the issue of a permit by
the Ordre des ingénieurs du Québec

WHEREAS, under paragraph c of section 93 of the
Professional Code (R.S.Q., c. C-26), the Bureau of a
professional order must, by regulation, prescribe stan-
dards for equivalence of diplomas issued by educational
establishments situated outside Québec, for the purposes
of issuing a permit or specialist’s certificate, and stan-
dards of equivalence of the training of a person who
does not hold a diploma required for such purposes ;

WHEREAS the Bureau of the Ordre des ingénieurs du
Québec made the Regulation respecting the standards
for equivalence of diplomas and training for the issue of
a permit by the Ordre des ingénieurs du Québec ;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), the draft Regu-
lation was published in Part 2 of the Gazette officielle du
Québec of 26 September 2001 with a notice that it could
be submitted to the Government for approval upon the
expiry of 45 days following that publication ;

WHEREAS, in accordance with section 95 of the Pro-
fessional Code, the Office des professions du Québec
made its recommendations ;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
with amendments ;

IT IS ORDERED, therefore, upon the recommendation
of the Minister responsible for the administration of
legislation respecting the professions :

THAT the Regulation respecting the standards for
equivalence of diplomas and training for the issue of a
permit by the Ordre des ingénieurs du Québec, attached
to this Order in Council, be approved.

JEAN ST-GELAIS,
Clerk of the Conseil exécutif

hebertsy
O.C. 381-2002, 27 March 2002
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Regulation respecting the standards for
equivalence of diplomas and training for
the issue of a permit by the Ordre des
ingénieurs du Québec
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 93 c)

DIVISION I
GENERAL

1. The secretary of the Ordre des ingénieurs du Québec
shall forward a copy of this Regulation to a candidate
wishing to obtain recognition of equivalence of a diploma
or training.

In this Regulation :

(1) “diploma equivalence” means the recognition by
the Bureau of the Ordre des ingénieurs du Québec that a
diploma issued by an educational establishment outside
Québec certifies that a candidate’s level of knowledge is
equivalent to the level attained by the holder of a diploma
recognized as meeting permit requirements, in conformity
with the Regulation respecting the diplomas issued by
designated teaching establishments which give access to
permits or specialist’s certificates of professional orders,
made by Order in Council 1139-83 date 1 June 1983,
under section 184 of the Professional Code (R.S.Q.,
c. C-26) ;

(2) “training equivalence” means the recognition by
the Bureau of the Ordre des ingénieurs du Québec that
the candidate’s training indicates that he has acquired a
level of knowledge equivalent to the level attained by
the holder of a diploma recognized as meeting permit
requirements ;

(3) “secretary of the Ordre” means the secretary of
the Ordre or the person designated by him for the pur-
poses of this Regulation.

§1. Equivalence recognition procedure

2. A candidate applying for a diploma equivalence
shall provide the secretary of the Ordre with the follow-
ing supporting documents and with the dues required for
the examination of the application in accordance with
section 86.0.1 of the Professional Code :

(1) an authentic copy of the birth certificate ;

(2) a recent passport-size photograph of the candi-
date certified under his signature as being his ;

(3) the diploma(s) supporting his application or a
certificate that the diploma(s) were obtained from the
institution concerned ;

(4) a complete final transcript for each diploma sup-
porting the application ;

(5) a description of the courses taken to obtain each
of the diplomas supporting the application ;

(6) where applicable, a detailed summary of the candi-
date’s relevant work experience and a document attes-
ting to each experience ;

(7) where applicable, a document attesting to the
candidate’s participation in training or upgrading activi-
ties.

Documents written in a language other than French or
English shall be accompanied by a translation. The trans-
lation must be certified by a solemn declaration by the
translator.

3. The secretary of the Ordre shall forward the docu-
ments described in section 2 to the committee of exami-
ners formed by the Bureau.

4. The committee of examiners shall study the equiva-
lence application and shall submit a notice and its recom-
mendations to the Bureau.

5. With respect to a candidate’s application for equiva-
lence, the committee of examiners may make one of the
following recommendations :

(1) granting equivalence with respect to the candi-
date’s diploma or training ;

(2) indicate which examinations the candidate must
pass or which courses the candidate must pass in order
to obtain equivalence ;

(3) refuse to grant equivalence for the reasons
expressed in its notice.

The committee forwards its notice to the candidate as
soon as possible.

6. Candidates who disagree with the notice of the
committee of examiners or have new elements to present
are entitled to request a file review. The committee of
examiners shall review its notice at the next meeting
after the candidate’s request.
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Candidates who disagree with the revised notice are
entitled to be heard by a committee formed for this
purpose by the Bureau.

Candidates may avail themselves of this right pro-
vided that they submit their request in writing to the
secretary of the Ordre within 30 days of the posting of
the revised notice.

7. The committee formed by the Bureau to hear the
candidate shall do so within 90 days of the date of
receipt of the application. To this end, the secretary shall
convene the candidate by means of a notice in writing
sent by registered mail at least 10 days before the date of
the hearing. Within 10 days of the date of the hearing,
that committee shall make its recommendation to the
committee of examiners, which shall send it to the Bureau
with its notice.

8. At the first meeting following receipt of the notice
of the committee of examiners, the Bureau shall decide,
in accordance with this Regulation, whether or not to
grant the equivalence and, in the latter case, indicates,
where applicable, which examinations or courses the
candidate must pass in order to obtain equivalence ; the
Bureau shall notify the candidate in writing within
15 days following its decision.

DIVISION II
DIPLOMA EQUIVALENCE STANDARDS

9. Candidates with an undergraduate degree in engi-
neering have equivalence of diploma if the diploma is
granted :

(1) either by a Canadian university at the end of a
program of studies accredited by the Canadian Council
of Professional Engineers ;

(2) or at the end of a program of studies recognized
by an organization outside Canada, whose standards and
procedures for recognition comply with those of the
Canadian Council of Professional Engineers and that
has concluded a mutual recognition agreement with
l’Ordre.

10. Notwithstanding section 9, where the diploma in
respect of which an application for equivalence has been
filed was issued 5 or more years prior to the application,
a diploma equivalence shall be denied if the candidate’s
level of knowledge, taking into account developments in
the profession, no longer corresponds to the knowledge
currently being taught.

Notwithstanding the foregoing, a diploma equivalence
shall be granted if the candidate’s relevant work expe-
rience and training since the diploma was issued have
enabled the candidate to acquire the required level of
knowledge, or if he passes the examinations which were
recommended to the Bureau by the committee of exam-
iners.

DIVISION III
TRAINING EQUIVALENCE STANDARDS

§1. File Study

11. Subject to section 12, candidates have equiva-
lence of training when they have an undergraduate de-
gree, following at least three years’ study in pure or
applied sciences, technology, or engineering, which does
not meet the standards specified in section 9, and can
show to the committee of examiners’ satisfaction that
they have knowledge and expertise equivalent to those
acquired by the holders of a diploma recognized as
meeting permit requirements.

Candidates who do not have a degree contemplated in
the previous paragraph or who have an undergraduate
degree by accumulating certificates may not avail them-
selves of the application of this section.

12. In assessing a candidate’s equivalence of train-
ing, the committee of examiners shall take into consi-
deration notably the nature, content and quality of courses
taken, the number of years of education, the candidate’s
relevant work experience and the passing of the exami-
nations required by it pursuant to the recommendations
that were made to the Bureau.

§2. Examinations

13. The committee of examiners holds examinations
for admission to the profession twice a year in Montreal,
during the first fifteen days of May and November.

14. To sign up for the examinations, candidates must :

(1) apply in writing to the secretary of the committee
of examiners at least 60 days before the scheduled exami-
nation date ;

(2) pay the dues required by the Bureau.

15. Within 30 days following receipt of a notice of
failure of an examination, candidates may ask the secre-
tary of the committee of examiners in writing to have the
correction of the examination reviewed, upon payment
of the dues required by the Bureau.
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DIVISION IV
TRANSITIONAL AND FINAL PROVISIONS

16. Nothing contained in this Regulation affects the
rights of persons who submitted an application for equiva-
lence to the secretary before the effective date hereof.

17. This regulation replaces the Regulation respec-
ting the standards for equivalence of diplomas for the
issue of a permit by the Ordre des ingénieurs du Québec,
approved by order-in-council 1695-93, dated December 1,
1993.

18. This Regulation comes into effect on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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Gouvernement du Québec

O.C. 382-2002, 27 March 2002
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Psychoeducators
— Integration into the Ordre professionnel des
conseillers et conseillères d’orientation
— Amendment

Amendment to the Order in Council respecting the
integration of psychoeducators into the Ordre profes-
sionnel des conseillers et conseillères d’orientation
du Québec

WHEREAS, under the second paragraph of section 27.2
of the Professional Code (R.S.Q., c. C-26), the Govern-
ment may, by order, integrate into an order referred to in
Division III of Chapter IV of the Code, a group of
persons to whom it considers necessary, for the protec-
tion of the public, to grant a reserved title, after consul-
tation with the Office, the interprofessional council and
the order concerned as well as with the organizations, if
any, which represent the group of persons concerned ;

WHEREAS, under Order in Council 1037-2000 dated
30 August 2000, the integration of psychoeducators into
the Ordre professionnel des conseillers et conseillères
d’orientation du Québec came into effect on 29 September
2000 ;

WHEREAS, under the first paragraph of section 27.3 of
the Code, the Government may, by order, amend an
integration order at any time before the day on which it
ceases to have effect ;

WHEREAS it is expedient to make an amendment to
the Schedule to the above-mentioned Order in Council
in order to postpone to the year 2003 the election of the
directors of the Bureau of the Ordre des conseillers et
conseillères d’orientation et des psychoéducateurs et
psychoéducatrices du Québec, resulting from that inte-
gration, initially scheduled for 2002 ;

WHEREAS, in accordance with the third paragraph of
section 27.2 and the second paragraph of section 27.3 of
the Code, a draft amendment to the Schedule of the Order
in Council respecting the integration of psychoeducators
into the Ordre professionnel des conseillers et conseillères
d’orientation du Québec was published by the Minister
responsible for the administration of legislation respecting
the professions in Part 2 of the Gazette officielle du
Québec of 10 October 2001, with a notice that it would
be considered by the Government upon the expiry of
60 days following that publication ;

WHEREAS the consultations required under the above-
mentioned provisions have been carried out ;

WHEREAS it is expedient to amend the Order in Council
respecting the integration of psychoeducators into the
Ordre professionnel des conseillers et conseillères
d’orientation du Québec in accordance with the provi-
sions attached to this Order in Council as a Schedule ;

IT IS ORDERED, therefore, upon the recommendation
of the Minister responsible for the administration of
legislation respecting the professions :

THAT the Order in Council respecting the integration
of psychoeducators into the Ordre professionnel des
conseillers et conseillères d’orientation du Québec be
amended in accordance with the provisions attached to
this Order in Council as a Schedule.

JEAN ST-GELAIS,
Clerk of the Conseil exécutif


