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2. The following is inserted after section 32:

“32.1. The territory of a municipality that is a limited
activity zone under the first paragraph of section 32 or
that is considered as such for the purposes of the second
paragraph of that section, shall continue to be a limited
activity zone or to be considered as such even if the
municipality ceases to exist after its amalgamation with
another municipality.”.

3. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following its publication in the Gazette officielle du
Québec.

4688

Gouvernement du Québec

0O.C. 1397-2001, 21 November 2001

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Arpenteur s-géomeétres
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Regulation respecting standards of equivalence for
diplomas and training for the issue of a permit by the
Ordre des arpenteurs-géometres du Québec

WHEREAS under paragraph ¢ of section 93 of the
Professional Code (R.S.Q., c. C-26) the Bureau of a
professional order must, by regulation, prescribe stand-
ards for equivalence of diplomas issued by educational
establishments situated outside Québec, for the purposes
of issuing a permit or specialist’s certificate, and stand-
ards of equivalence of the training of a person who does
not hold a diploma required for such purposes;

WHEREAS the Bureau of the Ordre des arpenteurs-
géometres du Québec duly adopted the Regulation respect-
ing standards of equivalence for diplomas and training for
the issue of a permit by the Ordre des arpenteurs-géometres
du Québec;

WHEREAS in accordance with the Regulations Act
(R.S.Q., c. R-18.1) a draft Regulation was published in
Part 2 of the Gazette officielle du Québec of 13 June
2001 with a notice that it could be submitted to the
Government for approval upon the expiry of 45 days
following that publication;

WHEREAS in accordance with section 95 of the
Professionnal Code, the Office des professions du Québec
made its recommendations;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
without amendment;

IT 1S ORDERED, therefore, upon the recommendation
of the Minister responsible for the administration of
legislation respecting the professions:

THAT the Regulation respecting standards of equiva-
lence for diplomas and training for the issue of a permit
by the Ordre des arpenteurs-géometres du Québec, at-
tached to this Order in Council, be approved

JEAN ST-GELALIS,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation respecting standar ds of

equivalence for diplomas and training
for theissue of a permit by the Ordre
des arpenteur s-geomeétres du Québec

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 93, par. C)

DIVISION |
GENERAL

1. This Regulation applies to any person who does
not hold a diploma giving access to a permit issued by
the Ordre des arpenteurs-géometres du Québec and who
is requesting that, for the purposes of obtaining a permit,
a diploma issued by an educational establishment out-
side Québec be recognized as equivalent.

It also applies to any person who neither holds a
diploma giving access to a permit, nor a diploma issued
by an educational establishment outside Québec that
could be recognized as equivalent under this Regulation
and who is requesting, for the purposes of obtaining a
permit, that the training received in Québec or outside
Québec be recognized as equivalent to that diploma.

2. In this Regulation,

“diploma giving access to the permit” means a di-
ploma recognized as giving access to the permit issued
by the Order, by a government regulation made under
the first paragraph of section 184 of the Professional
Code (R.S.Q., c. C-26);

“diploma equivalence” means the recognition by the
Bureau of the Order, pursuant to subparagraph g of the
first paragraph of section 86 of the Professional Code,
that a diploma issued by an educational establishment
outside Québec certifies that its holder has attained a
level of knowledge and skills equivalent to the level that
may be attained by the holder of a diploma giving access
to the permit;
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“training equivalence” means the recognition by the
Bureau of the Order, pursuant to subparagraph g of the
first paragraph of section 86 of the Professional Code,
that a person’s training demonstrates that he has attained
a level of knowledge and skills equivalent to the level
that may be attained by the holder of a diploma giving
access to the permit.

3. The secretary of the Order shall forward a copy of
this Regulation to any person who requests diploma or
training equivalence in order to obtain a permit from the
Order.

DIVISION 11
EQUIVALENCE STANDARDS FOR DIPLOMAS

4. A person who holds a diploma issued by an educa-
tional establishment outside Québec shall be granted a
diploma equivalence if his diploma was obtained upon
completion of undergraduate studies comprising a mini-
mum of 120 training credits, with each credit corre-
sponding to 45 hours of course attendance or personal
work. At least 108 of the 120 credits must be appor-
tioned as follows:

(1) at least 14 credits in geometry and senior math-
ematics ;

(2) atleast 24 credits in civil law, land law (cadastral
survey and land surveying) and Québec administrative
and municipal law;

(3) at least 25 credits in cartography, topometry,
photogrammetry and remote sensing ;

(4) at least 6 credits in company management and
land use planning;

(5) at least 15 credits in geodesy, hydrography and
metrology ;

(6) atleast9 credits in data processing, data base and
geographic information systems management ; and

(7) at least 15 credits on the subjects referred to in
paragraphs 1 to 6.

DIVISION I11
EQUIVALENCE STANDARDS FOR TRAINING

5. A person shall be granted a training equivalence if
he has attained a level of knowledge and skills equiva-
lent to the level that may be attained by the holder of a
diploma giving access to the permit.

6. In appraising the training presented in support of
an application for training equivalence, the Bureau of
the Order shall take all the following factors into ac-
count, in particular:

(1) the fact that the person holds one or more college
or undergraduate diplomas obtained in Québec or else-
where ;

(2) the type of courses taken and course content, the
number of related credits and the marks obtained;

(3) the total years of education;

(4) the training sessions and other continuing profes-
sional training or upgrading activities engaged in;

(5) the relevant work experience ;

(6) the fact that the person was a member of a recog-
nized association of surveyors, land surveyors or build-
ing surveyors and that he held a permit to practise in due
form; and

(7) any contribution to the advancement of the pro-
fession, estate in land or geomatics.

DIVISION IV
PROCEDURE FOR THE RECOGNITION OF AN
EQUIVALENCE

7. A person who applies for a diploma or training
equivalence to obtain a permit issued by the Order shall
provide the secretary of the Order with the following
documents and information :

(1) a written application, along with the fees pre-
scribed for the examination of the application pursuant
to paragraph 8 of section 86.0.1 of the Professional
Code;

(2) his academic record, including a description of
the courses taken, the number of course hours com-
pleted or credits obtained and an official transcript of the
marks obtained ;

(3) atrue copy of any diploma he holds;

(4) where applicable, authentic or certified proof that
he was a member of a recognized association of survey-
ors, land surveyors or building surveyors, or a true copy
of any permit to practise that he held;

(5) where applicable, a document attesting to his rel-
evant work experience in the field of land surveying or
in the field of the management of spatially referenced
data bases, with a description thereof’;
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(6) where applicable, a document attesting to the
person’s participation in a training or professional de-
velopment session and successful completion of that
training session;

(7) where applicable, a document attesting to any
additional training received during the last five years;
and

(8) where applicable, any information related to the
factors that the Bureau of the Order may take into ac-
count pursuant to section 6.

Where documents submitted in support of an applica-
tion for recognition of an equivalence are written in a
language other than French or English, the applicant
shall provide a French translation of the documents,
attested by an accredited translator or by a sworn state-
ment of the person who did the translation.

8. The secretary of the Order shall send the docu-
ments and information referred to in section 7 to a
committee formed by the Bureau of the Order in accord-
ance with paragraph 2 of section 86.0.1 of the Profes-
sional Code for the purposes of examining applications
for equivalence and making an appropriate recommen-
dation to the Bureau of the Order.

For the purposes of making an appropriate recom-
mendation, the committee may require that the applicant
do one or more of the following: pass an examination,
successfully complete a training session or do both.

9. Atits first meeting following the date of receipt of
the committee’s recommendation, the Bureau of the Order
shall decide whether or not the person shall be granted a
diploma or training equivalence.

The secretary of the Order shall inform the person in
writing of the Bureau’s decision by sending it by regis-
tered mail within 15 days of the date the decision is
made.

Where the equivalence is granted, the secretary of the
Order shall issue a document, in the name of that person,
attesting to the recognition of the equivalence of the
diploma he holds or of the training that he has received.

Where the Bureau of the Order decides not to grant a
diploma or training equivalence, the secretary of the
Order shall, on the same occasion, inform the person in
writing of the programs of study leading to a diploma
giving access to the permit or of additional training that
should be successfully completed within the time period
indicated by the Bureau, taking into account the candi-
date’s level of knowledge and skills at the time of his
application, for the training equivalence to be granted.

10. Where the Bureau of the Order does not recog-
nize a diploma or training equivalence, the person may
apply to the Bureau for review of the decision and for a
hearing. The person shall send a written application to
that effect to the secretary of the Order within 30 days of
the mailing of the Bureau’s decision.

The secretary of the Order shall convene the applicant
by means of a notice sent by registered mail not less than
ten days before the date of the regular meeting of the
Bureau following the date of receipt of the application
for a hearing.

The Bureau shall hear the person and shall review its
decision if necessary. The Bureau’s decision is final and
shall be sent to the person in writing by registered mail
within 30 days following the date it is made.

11. ThisRegulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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Regulation to amend the Code of ethics of land sur-
veyors

WHEREAS under section 87 of the Professional Code
(R.S.Q., c. C-26), the Bureau of a professional order
must make, by regulation, a code of ethics governing the
general and special duties of the professional towards
the public, his clients and his profession, particularly the
duty to discharge his professional obligations with in-
tegrity ;

WHEREAS under the same section of the Professional
Code, the code of ethics must contain, inter alia, provi-
sions setting out the conditions and procedure applica-
ble to the exercise of the rights of access and correction
provided for in section 60.5 and 60.6 of the Code and
provisions concerning a professional’s obligation to re-
lease documents to his client;

WHEREAS the Bureau of the Ordre des arpenteurs-
géometres du Québec adopted the Regulation to amend
the Code of ethics of land surveyors;



