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By-law to amend the by-law respecting
chargeable fees and specialist titles of the
Association des courtiers et agents
immobiliers du Québec*

Real Estate Brokerage Act
(R.S.Q., c. C-73.1, s. 75, 1st par., subpar. 2)

1. The By-law respecting chargeable fees and spe-
cialist titles of the Association des courtiers et agents
immobiliers du Québec is amended by replacing Section 1
with the following :

“1. The fees to be charged for the issue of a certificate
by the Association des courtiers et agents immobiliers
du Québec are as follows :

(1) for a chartered real estate broker’s certificate : $601 ;

(2) for an affiliated real estate broker’s certificate : $340;

(3) for a chartered real estate agent’s certificate : $340 ;

(4) for an affiliated real estate agent’s certificate : $340.

Where a certificate is issued for a period of less than
12 months, the amounts mentioned in subparagraphs 1
to 4 of the first paragraph shall be adjusted in proportion
to the number of months remaining until the expiry date
of the certificate issued, including the month in which
the application is made.

Where the certificate applied for is in of a category
other than that of the existing certificate, the amount
mentioned in subparagraphs 1 to 4 of the first paragraph,
for the certificate applied for, shall be reduced in propor-
tion to the fees already paid for the issue or renewal of the
existing certificate. The amount of such reduction shall be
calculated in proportion to the number of months remain-
ing until the expiry date of the existing certificate, exclud-
ing the month in which the application is made, up to the
amount mentioned on subparagraphs 1 to 4 of the first
paragraph for the certificate applied for. ”.

2. Section 2 of this By-law is replaced with the fol-
lowing :

“2. The fees to be charged for the renewal of a
certificate by the Association are as follows :

(1) for a chartered real estate broker’s certificate : $601 ;

(2) for an affiliated real estate broker’s certificate : $340;

(3) for a chartered real estate agent’s certificate : $340;

(4) for an affiliated real estate agent’s certificate : $340.”.

3. This By-law shall come into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.

4639

Gouvernement du Québec

O.C. 1273-2001, 24 October 2001
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Architects
— Committee on training

Regulation respecting the committee on training of
architects

WHEREAS under the second paragraph of section 184
of the Professional Code (R.S.Q., c. C-26), the Govern-
ment may, by regulation, and after consultation , fix the
terms and conditions of cooperation between the order
concerned and the authorities of Québec educational
institutions which issue a diploma giving access to a
permit or specialist’s certificate of the order concerned ;

WHEREAS in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1) the Regulation
was published as a draft in Part 2 of the Gazette officielle
du Québec of 1 March 2000 with a notice that it could be
made by the Government upon the expiry of 45 days
following that publication ;

WHEREAS in accordance with the second paragraph
of section 184 of the Professional Code, the educational
institutions concerned, the order concerned, the Minis-
ter of Education and the Conférence des recteurs et des
principaux des universités du Québec were consulted
and gave their advice ;

WHEREAS in accordance with section 184 of the Pro-
fessional Code, the Office des professions du Québec
made its recommendations ;

* The By-law respecting chargeable fees and specialist titles of the
Association des courtiers et agents immobiliers du Québec, made
by Order in Council 1866-93 dated 15 December 1993 (1993,
G.O.. 2, 7135), was last amended by the by-law made by Order in
Council 1437-96 dated 20 November 1996 (1996, G.O 2, 4746).
For previous amendments, refer to the Tableau des modifications et
Index sommaire, Éditeur officiel du Québec, 2000, updated
1 November 2000.
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WHEREAS it is expedient to make the Regulation with
amendments ;

IT IS ORDERED, therefore, upon the recommendation
of the Minister responsible for the administration of
legislation respecting the professions :

THAT the Regulation respecting the committee on
training of architects, attached to this Order in Council,
be made.

JEAN ST-GELAIS,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation respecting the committee on
training of architects
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 184, 2nd par.)

1. A committee on training shall be set up within the
Ordre des architectes du Québec.

2. The Committee shall be an advisory committee
whose mandate is to examine, within the limits of the
respective and complementary jurisdictions of the Order,
the universities and the Minister of Education, matters
relating to the quality of the training of architects.

Quality of training means the relevance of the training
for the acquisition of the professional skills required for
the practice of the profession of architect.

In respect of training, the Committee shall consider

(1) the objectives of the training programs offered by
educational institutions at the university level leading to
a diploma that gives access to a permit or specialist’s
certificate ;

(2) the objectives of the other conditions and proce-
dures for the issue of permits or specialist’s certificates
that may be imposed by a regulation of the Bureau, such
as professional training periods, courses or professional
examinations ; and

(3) the diploma or training equivalence standards,
prescribed by regulation of the Bureau, that give access
to a permit or specialist’s certificate.

3. The Committee shall be composed of five members
chosen for their knowledge and the duties they have car-
ried out in respect of the matters referred to in section 2.

The Bureau shall appoint two members of the Order
to the Committee, and the Committee shall select one of
those two members as its chairman.

The Conférence des recteurs et des principaux des
universités du Québec shall appoint two members to the
Committee.

The Minister of Education or his representative, the
deputy or the assistant deputy minister for higher educa-
tion shall appoint one member to the Committee and, if
necessary, one substitute.

The Committee may also authorize persons or repre-
sentatives of organizations involved in architecture to
participate in its meetings.

4. The members of the Committee shall be appointed
for a term of three years.

5. The duties of the Committee shall be :

(1) to review each year, in light of developments in
knowledge and practice and particularly in respect of the
protection of the public, the question of the quality of
training and, where appropriate, to report its observa-
tions to the Bureau ;

(2) to give its opinion to the Bureau, in respect of the
quality of training,

(a) on projects involving the revision or the prepara-
tion of the objectives or standards referred to in the third
paragraph of section 2 ;

(b) on ways to improve the quality of training, in
particular by proposing solutions to the problems found.

The Committee shall indicate in its report, if any, and
in its opinion the viewpoint of each of its members.

6. The members of the Committee shall strive to gather
information relevant to the exercise of the Committee’s
duties from the organizations that appointed them and
from any other organization or person involved in archi-
tecture.

7. The chairman shall fix the date, time and place of
the Committee’s meetings.

Notwithstanding the foregoing, the chairman shall
convene a meeting of the Committee whenever at least
three of its members so request.

8. The Committee shall hold at least two meetings
per year.

9. The quorum of the Committee shall be three mem-
bers, including one member appointed by the Bureau,
one appointed by the Conférence and one member
apppointed by the Minister.
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10. Clerical support for the Committee shall be the
responsibility of the Order. The secretary of the Order
shall see to the drawing up and keeping of the minutes,
reports and opinions of the Committee.

11. The Bureau shall transmit a copy of the Commit-
tee’s report, if any, and a copy of the Committee’s opi-
nion to the Conférence, to the Minister and to the Office
des professions du Québec.

12. The annual report of the Order shall contain the
conclusions of the Committee’s report, if any, and of its
opinions.

13. Notwithstanding the first paragraph of section 4,
for the first committee set up after the coming into force
of this Regulation, one of the members appointed by the
Bureau and one of those appointed by the Conférence
shall be appointed for a term of two years.

14. This Regulation replaces the Regulation respect-
ing the joint committee on training in architecture
(R.R.Q., 1981, c. A-21, r. 4).

15. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.

4642

Gouvernement du Québec

O.C. 1274-2001, 24 October 2001
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Marital and family therapists
— Integration into the Ordre professionnel des
travailleurs sociaux du Québec

Integration of marital and family therapists into the
Ordre professionnel des travailleurs sociaux du Québec

WHEREAS, under the second paragraph of section 27.2
of the Professional Code (R.S.Q., c. C-26), the Govern-
ment may, by order, after consultation with the Office
des professions du Québec, the Conseil interprofessionnel
du Québec and the order concerned as well as with the
organizations, if any, which represent the group of per-
sons concerned, integrate into an order referred to in
Division III of Chapter IV of the Code a group of per-
sons to whom it considers necessary, for the protection
of the public, to grant a reserved title ;

WHEREAS in April 1992 the Office des professions du
Québec made public Avis au ministre responsable de
l’application des lois professionnelles sur l’opportunité
de constituer un ordre professionnel dans le domaine
des psychothérapies in which the Office recommended,
among other things, that marital and family therapists be
integrated into one of the professional orders concerned
having a reserved title ;

WHEREAS the Ordre professionnel des travailleurs
sociaux du Québe, the Association des psychothérapeutes
conjugaux et familiaux du Québec and The Quebec As-
sociation for Marriage and Family Therapy support the
Office’s recommendation ;

WHEREAS it is necessary for the protection of the
public to grant a reserved title to marital and family
therapists ;

WHEREAS the consultations required under the afore-
mentioned provision have been held ;

WHEREAS, in accordance with the third paragraph of
section 27.2 of the Code, the draft for integration of
marital and family therapists into the Ordre professionnel
des travailleurs sociaux du Québec was published by the
Minister responsible for the administration of legisla-
tion respecting the professions in Part 2 of the Gazette
officielle du Québec of 11 July 2001, with a notice that it
would be submitted to the Government upon the expiry
of 60 days following that publication ;

WHEREAS it is expedient to amend the draft integra-
tion ;

WHEREAS it is expedient to proceed with the integra-
tion of marital and family therapists into the Ordre
professionnel des travailleurs sociaux du Québec in ac-
cordance with the provisions in the Schedule attached to
this Order in Council ;

IT IS ORDERED, therefore, upon the recommendation
of the Minister responsible for the administration of
legislation respecting the professions :

THAT the integration of marital and family therapists
into the Ordre professionnel des travailleurs sociaux du
Québec be made in accordance with the provisions in
the Schedule attached to this Order in Council ;

THAT this Order in Council take effect on 30 November
2001.

JEAN ST-GELAIS,
Clerk of the Conseil exécutif


