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Draft Regulation
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Engineers
— Standards for equivalence of diplomas and
training for the issue of a permit by the OIQ

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that
the Regulation respecting the standards for equivalence
of diplomas and training for the issue of a permit by the
Ordre des ingénieurs du Québec, adopted by the Bureau
of the Ordre des ingénieurs du Québec, the text of which
appears below, may be submitted to the Government
which may approve it, with or without amendment, at
the end of the 45-day period that starts with the date of
this publication.

According to the Ordre des ingénieurs, the object of
the regulation is to include the training of a person
without an equivalent diploma in the standards for equiva-
lence, in order to comply with section 93c of the Profes-
sional Code.

Under the terms of the new regulation, if the person
does not hold a diploma from a Canadian university
awarded upon completion of a program of study accred-
ited by the Canadian Council of Professional Engineers
or a diploma awarded upon completion of a program of
study accredited by an agency located outside Canada
whose accreditation standards and procedures respect
those of the Canadian Council of Professional Engi-
neers, the person’s application will be treated in accord-
ance with the standards for equivalence of training pro-
vided in sections 12 and following of the Regulation.
With respect to procedure, there are provisions to insti-
tute procedures for the review and appeal of decisions
with which an applicant disagrees.

This regulation has no impact on companies.

Additional information may be obtained from Me Louise
Laurendeau, of the Ordre des ingénieurs du Québec,
2020, rue University, 18e étage, Montreal (Québec)
H3A 2A5, Tel. : (514) 845-6141 or 1-800-461-6141,
fax : (514) 845-1833.

Any person with comments to express is asked to
convey them before the expiration of this 45-day period
to the President of the Office des professions du Québec,
800, place D’Youville, 10e étage, Québec (Québec)
G1R 5Z3. These comments will be conveyed by the

Office to the minister responsible for the application of
professional laws ; they may also be sent to the profes-
sional corporation which has adopted the regulation and
to interested persons, departments and agencies.

JEAN-K. SAMSON,
Chairman of the Office des
professions du Québec

Regulation respecting the standards for
equivalence of diplomas and training for
the issue of a permit by the Ordre des
ingénieurs du Québec
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 93c)

DIVISION I
GENERAL

1. The secretary of the Ordre des ingénieurs du Québec
shall forward a copy of this Regulation to a candidate
wishing to obtain recognition of equivalence of a di-
ploma or training.

In this Regulation :

(1) “ diploma equivalence” means the recognition by
the Bureau of the Ordre des ingénieurs du Québec that a
diploma issued by an educational establishment outside
Québec certifies that a candidate’s level of knowledge is
equivalent to the level attained by the holder of a di-
ploma recognized as meeting permit requirements ;

(2) “training equivalence” means the recognition by
the Bureau of the Ordre des ingénieurs du Québec that
the candidate’s training indicates that he has acquired a
level of knowledge equivalent to the level attained by
the holder of a diploma recognized as meeting permit
requirements ;

(3) “secretary of the Ordre” means the secretary of
the Ordre or the person designated by him for the pur-
poses of this Regulation.

§1. Equivalence recognition procedure

2. A candidate applying for a diploma equivalence
shall provide the secretary of the Ordre with the fol-
lowing supporting documents and with the dues re-
quired for the examination of the application in accord-
ance with section 86.0.1 of the Professional Code
(R.S.Q., c. C-26) :
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(1) an authentic copy of the birth certificate ;

(2) a recent passport-size photograph of the candi-
date certified under his signature as being his ;

(3) the diploma(s) supporting his application or a
certificate that the diploma(s) were obtained from the
institution concerned ;

(4) a complete final transcript for each diploma sup-
porting the application ;

(5) a description of the courses taken to obtain each
of the diplomas supporting the application ;

(6) where applicable, a detailed summary of the can-
didate’s relevant work experience since the diploma was
issued and a document attesting to each experience ;

(7) where applicable, a document attesting to the
candidate’s participation in training or upgrading activi-
ties since the diploma was issued.

Documents written in a language other than French or
English shall be accompanied by a translation. The trans-
lation must be certified by a solemn declaration by the
translator.

3. The secretary of the Ordre shall forward the docu-
ments described in section 2 to the committee of exam-
iners formed by the Bureau.

4. The committee of examiners shall study the di-
ploma equivalence application and shall submit a report
and its recommendations to the Bureau.

5. With respect to a candidate’s application for equiva-
lence, the committee of examiners may make one of the
following decisions :

(1) recommend granting equivalence with respect to
the candidate’s diploma or training ;

(2) indicate which examinations the candidate must
pass or which courses the candidate must take in to
obtain equivalence ;

(3) refuse to grant equivalence for the reasons ex-
pressed in its notice.

The committee forwards its notice as soon as possi-
ble.

6. Candidates who disagree with a decision of the
committee of examiners or have new elements to present
are entitled to request a file review. The committee of
examiners shall review its decision at the next meeting
after the candidate’s request.

Candidates who disagree with the revised decision
are entitled to be heard by a committee formed for this
purpose by the Bureau.

Candidates may avail themselves of this right pro-
vided that they submit their request in writing to the
secretary of the Ordre within 30 days of the posting of
the revised decision.

7. The committee formed by the Bureau to hear the
candidate shall do so within 90 days of the date of
receipt of the application. To this end, the secretary shall
convene the candidate by means of a notice in writing
sent by certified mail not less than 10 days before the
date of the hearing. Within 10 days of the date of the
hearing, that committee shall make its recommendation
to the committee of examiners, which shall send it to the
Bureau with its report.

8. At the first meeting following receipt of the report
of the committee of examiners, the Bureau shall decide,
in accordance with this Regulation, whether or not to
grant the equivalence and, in the latter case, indicates
which examinations the candidate must pass or which
courses the candidate must take in order to obtain equiva-
lence ; the Bureau shall notify the candidate in writing
within 15 days following its decision.

DIVISION II
DIPLOMA EQUIVALENCE STANDARDS

9. Candidates with an undergraduate degree in engi-
neering have equivalence of diploma if the diploma :

(1) is granted by a Canadian university at the end of a
program of studies accredited by the Canadian Council
of Professional Engineers ; or

(2) is granted at the end of a program of studies
recognized by an organization outside Canada whose
standards and procedures for recognition comply with
those of the Canadian Council of Professional Engi-
neers.

10. Notwithstanding section 9, where the diploma in
respect of which an application for equivalence has been
filed was issued 5 or more years prior to the application,
a diploma equivalence shall be denied if the candidate’s
level of knowledge, taking into account developments in
the profession, no longer corresponds to the knowledge
currently being taught.

Notwithstanding the foregoing, a diploma equivalence
shall be granted if the candidate’s relevant work experi-
ence and training since the diploma was issued have
enabled the candidate to acquire the required level of
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knowledge, or if he passes the examinations which were
recommended to the Bureau by the committee of exam-
iners.

DIVISION III
TRAINING EQUIVALENCE STANDARDS

§3. File Study

11. Subject to section 12, candidates have equiva-
lence of training when they have an undergraduate de-
gree, following at least three years’ study in pure or
applied sciences, technology, or engineering, which does
not meet the standards specified in section 9, and can
show to the committee of examiners’ satisfaction that
they have knowledge and expertise equivalent to those
acquired by the holders of a diploma recognized as
meeting permit requirements.

Candidates who do not have a degree contemplated in
the previous paragraph or who have an undergraduate
degree by accumulating certificates may not avail them-
selves of the application of this section.

12. In assessing a candidate’s equivalence of train-
ing, the committee of examiners shall take into consid-
eration notably the nature, content and quality of courses
taken, the number of years of education, the candidate’s
relevant work experience and the passing of the exami-
nations required by it pursuant to the recommendations
that were made to the Bureau.

§4. Examinations

13. The committee of examiners holds examinations
for admission to the profession twice a year in Montreal,
during the first fifteen days of May and November.

14. To sign up for the examinations, candidates must :

(1) apply in writing to the secretary of the committee
of examiners at least 60 days before the scheduled ex-
amination date ;

(2) pay the dues required by the Bureau.

15. Within 30 days following receipt of a notice of
failure of an examination, candidates may ask the secre-
tary of the committee of examiners in writing to have the
correction of the examination reviewed, upon payment
of the dues required by the Bureau.

DIVISION IV
TRANSITIONAL AND FINAL PROVISIONS

16. Nothing contained in this Regulation affects the
rights of persons who submitted an application for equiva-
lence to the secretary before the effective date hereof.

17. This regulation replaces the Regulation respecting
the standards for equivalence of diplomas for the issue of
a permit by the Ordre des ingénieurs du Québec, ap-
proved by order-in-council 1695-93, dated December 1,
1993.

18. This Regulation comes into effect on the fif-
teenth day following the date of its publication in the
Gazette officielle du Québec.

4547

Draft Regulation
Supplemental Pension Plans Act
(R.S.Q., c. R-15.1 ; 2000, c. 41)

Supplemental pension plans
— Amendments

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that
the Regulation to amend the Regulation respecting sup-
plemental pension plans, the text of which appears be-
low, may be submitted to the Government for approval
upon the expiry of 45 days following this publication.

This Regulation is made necessary by the assent,
given on 5 December 2000, to the Act to amend the
Supplemental Pension Plans Act and other legislative
provisions (2000, c. 41).

The purpose of the regulatory provisions is to adapt
the rules now in force to the new provisions of the
Supplemental Pension Plans Act. They are intended to
set certain rules for calculations relative to the addi-
tional pension benefit to which a pension plan member
who ceases to be an active member is entitled. They
specify the information that must appear on the periodic
statements that must be sent to pension plan members
and beneficiaries, the statements provided to members
and their spouses in cases of family mediation, separa-
tion and divorce, the actuarial reports and the annual
information returns that must be submitted to the Régie


