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10. Section 12 is amended by substituting the word
“réputé” for the word “censé” in the third paragraph of
the French text.

11. Section 14 is amended by substituting the word
“réputée” for the word “censée” in the third paragraph
of the French text.

12. Section 18 is amended by striking out “or 15” in
the second paragraph.

13. Section 19 is amended by striking out “4 or” in
the first paragraph.

14. Section 30 is amended by substituting “4 to 5”
for “4 and 5” in the second paragraph.

15. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.

4301

Draft Regulation
An Act respecting municipal taxation
(R.S.Q., c. F-2.1)

Equalization scheme
— Amendments

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that
the Regulation to amend the Regulation respecting the
equalization scheme, the text of which appears below,
may be made by the Government upon the expiry of
45 days following this publication.

The purpose of the draft Regulation is to amend the
Regulation respecting the equalization scheme in order
to, on the one hand, take into account the increase of the
real estate value of municipalities following the increase
in compensations in lieu of taxes paid in respect of
educational, health and social services immovables and,
on the other hand, to adjust the meaning of “standard-
ized aggregate taxation rate” so that it may enable, in
addition to the new municipal accounting standards, a
local municipality to use the multiple rate scheme as a
substitute for the surtax or tax on non-residential im-
movables.

To that end, the draft Regulation first proposes to
replace the percentages currently prescribed, which de-
termine the portion of the value of any educational,
health and social services immovable that comes under
the standardized property value of the local municipality
where the immovable is located, by the percentages that

the Minister of Municipal Affairs and Greater Montréal
must henceforth fix for that purpose under the Act re-
specting municipal taxation. The draft Regulation then
proposes to make the rules that will determine the por-
tion of the revenues of the general property tax that is
not taken into account in the establishment of the stand-
ardized aggregate taxation rate where the municipality
uses the multiple rate scheme as a substitute for the
surtax or tax on non-residential immovables. Lastly, the
draft Regulation proposes to withdraw the requirement
according to which the taxes, compensations and modes
of tariffing must be levied during a fiscal year so that the
revenues that derive therefrom may be taken into ac-
count in establishing the standardized aggregate taxa-
tion rate for that fiscal year.

To date, study of the matter has shown no impact on
the public and on businesses.

Further information may be obtained by contacting
André Carrier, 10, rue Pierre-Olivier-Chauveau, 3e étage,
Québec (Québec) G1R 4J3 ; telephone : (418) 691-2030 ;
fax : (418) 644-6725.

Any interested person having comments to make on
the draft Regulation is asked to send them in writing,
before the expiry of the 45-day period, to the Minister of
State for Municipal Affairs and Greater Montréal and
Minister of Municipal Affairs and Greater Montréal,
10, rue Pierre-Olivier-Chauveau, 4e étage, Québec (Québec)
G1R 4J3.

LOUISE HAREL,
Minister of State for Municipal Affairs
and Greater Montréal and Minister of
Municipal Affairs and Greater Montréal

Regulation to amend the Regulation
respecting the equalization scheme*

An Act respecting municipal taxation
(R.S.Q., c. F-2.1, s. 262, par. 7 ; 2000, c. 27, s. 10)

1. Section 5 of the Regulation respecting the equali-
zation scheme is amended

(1) by substituting the following for paragraphs 7
and 8 :

* The Regulation respecting the equalization scheme, made by
Order in Council 1087-92 dated 22 July 1992 (1992, G.O. 2, 4065)
was last amended by the Regulation made by Order in Council
1133-97 dated 3 September 1997 (1997, G.O. 2, 4587). For pre-
vious amendments, refer to the Tableau des modifications et Index
sommaire, Éditeur officiel du Québec, 2000, updated to 1 Novem-
ber 2000.

diane gagnon
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“(7) in the case of immovables contemplated in the
second, third or fourth paragraph of section 255 of the
Act respecting municipal taxation, the part of their stand-
ardized non-taxable values which corresponds to the
percentage fixed in their respect by the Minister of Mu-
nicipal Affairs and Greater Montréal, under section
261.3.1 of the Act, for the fiscal year for which the
standardized property value is established” ;

(2) by substituting “to 9.1” for “and 9” in paragraph 9.

2. Section 6 is amended

(1) by substituting “7” for “8” in the first paragraph ;

(2) by inserting the words “and Greater Montréal”
after the word “Affairs” in the third paragraph ;

(3) by adding the following after the third paragraph :

“Where the Minister has fixed for the fiscal year,
under section 261.3.1 of the Act, different percentages
according to the category of immovables referred to
in any of the second, third and fourth paragraphs of
section 255 of the Act, the information related to the
values referred to in paragraph 7 of section 5 of this
Regulation must be broken down according to the cat-
egory.”.

3. Section 9 is amended

(1) by substituting the following for the first para-
graph :

“9. For the purposes of establishing the standardized
aggregate taxation rate, revenues that are revenues of the
municipality for the fiscal year in question and that
come from the following shall be taken into considera-
tion :

(1) municipal property taxes imposed for that fiscal
year ;

(2) non-property taxes, compensations and modes of
tariffing that the municipality imposes on any person,
for that fiscal year, by reason of the fact that that person
is the owner, lessee or occupant of an immovable.” ;

(2) by adding the following after the third paragraph :

“The part of the revenues from the general property
tax established according to section 9.1, where the mu-
nicipality has, under section 244.29 of the Act, fixed for
the fiscal year in question a rate specific to the category
provided for in section 244.33 of the Act, shall not be
taken into consideration.”.

4. The following is inserted after section 9 :

“9.1.The part of the revenues from the general prop-
erty tax not taken into consideration for the purposes of
establishing the standardized aggregate taxation rate, as
contemplated in the fourth paragraph of section 9, is the
difference obtained by subtracting from the amount pro-
vided for in subparagraph 1 the amount provided for in
subparagraph 2 of the first paragraph :

(1) the amount from which the other amount is sub-
tracted is the amount of the revenues that derive from the
imposition of the tax on units of assessment belonging
to any category provided for in sections 244.33 and
244.34 of the Act respecting municipal taxation ;

(2) the amount that is subtracted from the other
amount is the amount of the revenues that would derive
from the imposition of the tax on units of assessment
referred to in subparagraph 1 of the first paragraph if the
basic rate provided for in section 244.38 of the Act were
applied, or, where the municipality has fixed a rate spe-
cific to the category provided for in section 244.35 of
the Act, the average rate established in accordance with
the second paragraph.

The average rate is obtained by dividing the amount
provided for in subparagraph 1 by the amount provided
for in subparagraph 2 of the second paragraph :

(1) the amount to be divided is the amount of the
revenues that meet the following requirements :

(a) they derive from the imposition of a tax on units
of assessment in respect of which all or part of the basic
rate provided for in section 244.38 of the Act or the rate
specific to the category provided for in section 244.35 of
the Act is used to establish the amount of the tax ;

(b) they result from the application of all or part of a
rate referred to in clause a;

(2) the divisor amount is the amount of the taxable
values of the units of assessment referred to in clause a
of subparagraph 1 of the second paragraph, as deter-
mined by taking into account, for a unit in respect of
which only a percentage of a rate referred to in that
clause is applied, solely the percentage corresponding to
its taxable value.

The second and third paragraphs of section 6 and the
second paragraph of section 8 shall apply, mutatis
mutandis, and in particular considering the non-stand-
ardization of the taxable values, for the purposes of
establishing the average rate.”.

5. Section 11 is amended
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(1) by inserting the words “and Greater Montréal”
after the word “Affairs” in the first paragraph ;

(2) by substituting “9.1” for “9” in the third and
fourth paragraphs.

6. Section 12 is amended by substituting the word
“réputé” for the word “censé” in the French text.

7. Section 20 is amended

(1) by substituting the words “Ville de Laval, Ville
de” for the words “including those of Laval and” ;

(2) by substituting “9.1” for “9” in clause a of
subparagraph 2 of the first paragraph.

8. Section 24 is amended by inserting the words “and
Greater Montréal” after the word “Affairs”.

9. Section 26 is amended by striking out “or 4” in the
second paragraph.

10. For the purposes of determining whether a local
municipality is eligible for the equalization scheme and
of establishing the equalization amount payable, where
the standardized property value used is that which is
established for a fiscal year prior to 2001, paragraphs 7
and 8 of section 5 and the first paragraph of section 9 of
the Regulation respecting the equalization scheme, as
they existed before the coming into force of this Regula-
tion, shall apply rather than the provisions of paragraph 1
of section 1, paragraph 3 of section 2 and paragraph 1 of
section 3 of this Regulation.

In such cases, the first paragraph of section 6 of the
Regulation respecting the equalization scheme, as it ex-
isted prior to the coming into force of this Regulation,
shall apply rather than the paragraph as amended by
paragraph 1 of section 2 of this Regulation.

Notwithstanding the foregoing, the first paragraph of
section 9 of the Regulation respecting the equalization
scheme, as made by paragraph 1 of section 3 of this
Regulation, shall apply for the purposes of establishing
the equalization amount payable for every fiscal year
starting in 2001, to the only extent that the revenues to
which section 9 refers are used in the computation of the
basic equalization amount under the second paragraph
of section 16 of the Regulation respecting the equaliza-
tion scheme.

11. This Regulation comes into force on the fif-
teenth day following the date of its publication in the
Gazette officielle du Québec.

4302

Draft Regulation
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 93, par. c)

Land surveyors
— Standards of equivalence for diplomas and
training for the issue of a permit

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that,
at its meeting of 26 and 27 April 2001, the Bureau of the
Ordre des arpenteurs-géomètres du Québec adopted the
Regulation respecting standards of equivalence for di-
plomas and training for the issue of a permit by the
Ordre des arpenteurs-géomètres du Québec.

The Regulation, the text of which appears below, will
be examined by the Office des professions du Québec
pursuant to section 95 of the Professional Code. Pursu-
ant to the same section, it will then be submitted, with
the recommendation of the Office, to the Government,
which may approve it with or without amendment upon
the expiry of 45 days following this publication.

According to the Ordre des arpenteurs-géomètres du
Québec, the Regulation

(1) specifies, pursuant to paragraph c of section 93 of
the Professional Code, the standards of equivalence for
diplomas issued by educational establishments outside
Québec for the purposes of issuing a permit and the
standards of equivalence for the training of a person who
does not hold a diploma required for that purpose ;

(2) has no impact on businesses, whether small and
medium-sized businesses or other.

Further information on the proposed Regulation may
be obtained by contacting Luc St-Pierre, Director Gen-
eral and Secretary, Ordre des arpenteurs-géomètres du
Québec, 2954, boulevard Laurier, bureau 350, Sainte-
Foy (Québec) G1V 4T2, by telephone at (418) 656-0730
or by fax at (418) 656-6352.

Any interested person having comments to make is
asked to send them in writing, before the expiry of the
45-day period, to the Chairman of the Office des profes-
sions du Québec, 800, place D’Youville, 10e étage,
Québec (Québec) G1R 5Z3. Those comments will be
forwarded by the Office to the Minister responsible for
the administration of legislation respecting the profes-
sions ; they may also be forwarded to the professional
order that adopted the Regulation and to interested per-
sons, departments or agencies.

JEAN-K. SAMSON,
Chairman of the Office des professions du Québec


