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Gouvernement du Québec

O.C. 10-2001, 11 January 2001
Consumer Protection Act
(R.S.Q., c. P-40.1)

Regulation
— Amendments

Regulation to amend the Regulation respecting the
application of the Consumer Protection Act

WHEREAS under paragraph r of section 350 of the
Consumer Protection Act (R.S.Q., c. P-40.1), the Gov-
ernment may make regulations exempting, in whole or
in part, from the application of the Act, any class of
persons, goods, services or contracts that it determines
and fixing conditions for that exemption ;

WHEREAS the Government made the Regulation re-
specting the application of the Consumer Protection Act
(R.R.Q., 1981, c. P-40.1, r. 1) ;

WHEREAS it is expedient to amend the Regulation to
provide for additional exemptions from the obligation to
indicate the price on all the goods provided for in sec-
tion 223 of the Consumer Protection Act ;

WHEREAS in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft of the
Regulation attached to this Order in Council was pub-
lished in Part 2 of the Gazette officielle du Québec of
5 July 2000 with a notice that it could be made by the
Government upon the expiry of 45 days following that
publication ;

WHEREAS it is expedient to make the Regulation with
amendments ;

IT IS ORDERED, therefore, upon the recommendation
of the Minister of Relations with the Citizens and Immi-
gration :

THAT the Regulation to amend the Regulation re-
specting the application of the Consumer Protection
Act, attached to this Order in Council, be made.

MICHEL NOËL DE TILLY ,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation to amend the Regulation
respecting the application of the
Consumer Protection Act *

Consumer Protection Act
(R.S.Q., c. P-40.1, s. 350, par. r)

1. Section 91.1 of the Regulation respecting the ap-
plication of the Consumer Protection Act is amended

(1) by substituting “$0.60” for “0,40 $” in paragraph a;

(2) by adding the following at the end :

“(i) frozen food when sold ;

(j) so small that it would be impossible to indicate
the price on them legibly ;

(k) not packaged and are usually sold in bulk, unless
they are items of clothing ;

(l) trees, plants or flowers ; or

(m) sold in a returnable container.”.

2. Section 91.2 is revoked.

3. Section 91.3 is amended

(1) by substituting the words “pursuant to section 91.1”
for the words “pursuant to this Division” in the first
paragraph ; and

(2) by substituting the following for the second para-
graph :

“Notwithstanding the first paragraph, rather than post
the price of goods not directly available to consumers
and referred to in paragraph f of section 91.1, where the
goods are sold in an establishment other than an estab-
lishment where mainly food, non-prescription drugs,
personal hygiene products and cleaning products are
sold, their price may be indicated on a list or in a
catalogue that consumers may refer to in the establish-
ment.”.

* The Regulation respecting the application of the Consumer Pro-
tection Act (R.R.Q., 1981, c. P-40.1, r. 1) was last amended by the
Regulation made by Order in Council 932-98 dated 8 July 1998
(1998, G.O. 2, 2870). For previous amendments, refer to the
Tableau des modifications et Index sommaire, Éditeur officiel du
Québec, 2000, updated to 1 February 2000.

Sylvie Hébert
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4. The following sections are inserted after section 91.3:

“91.4. Section 223 of the Act does not apply to mer-
chants who use the universal product code optical scan-
ning technology in their establishments, where the fol-
lowing conditions are met :

(a) every optical scanner in the establishment, in-
cluding those made available to the consumer, and the
devices for printing the labels referred to in section 91.5
are connected to one data base containing the price of
goods sold in the establishment ;

(b) the optical scanners used at the check-outs and
those made available to the consumer display the price
of goods sold in the establishment on which universal
product codes are affixed ;

(c) the label referred to in section 91.5 is affixed in
accordance with the requirements of that section on
each item of goods sold in the establishment ;

(d) the cash receipt given to the consumer for each
transaction contains the following information :

i. the merchant’s name ;

ii. the merchant’s telephone number and, as the case
may be, the merchant’s e-mail address or customer ser-
vice e-mail address ;

iii. the date of the transaction ;

iv. the nature of each item purchased and any distin-
guishing mark ; and

v. the price of each purchased item next to its de-
scription ; and

(e) where the area of the establishment open to con-
sumers is 697 square metres or more, optical scanners,
evenly distributed throughout the establishment and eas-
ily accessible, are made available to consumers in the
following quantities :

i. one, where the area of the establishment open to
consumers is 697 square metres or more but less than
1860 square metres ;

ii. two, where the area of the establishment open to
consumers is 1860 square metres or more but less than
3720 square metres ;

iii. three, where the area of the establishment open to
consumers is 3720 square metres or more but less than
5580 square metres ; and

iv. four, where the area of the establishment open to
consumers is 5580 square metres or more.

Merchants may not use this exemption for clothing
sold in their establishments nor for goods on which the
universal product code does not appear.

The requirement under subparagraph e of the first
paragraph shall take effect on 23 June 2001.

91.5. A label containing the following information
shall be affixed to each item of goods for which a
merchant uses the exemption under section 91.4 :

(a) the nature of the item and the characteristics af-
fecting its price or distinguishing it from other goods of
the same nature, such as its brand and size ;

(b) the price of the item or, where the price is based
on a unit of measurement, the price per unit of measure-
ment ; and

(c) for food sold in an establishment for which the
merchant must hold a permit issued under the Regula-
tion respecting food (R.R.Q., 1981, c. P-29, r. 1), the
price per unit of measurement in addition to the price of
the item.

In all cases, the price on the label must be in at least
28-point bold type print and the other information in at
least 10-point type print.

Where the item is sold on a shelf, the label prescribed
under the first paragraph shall be affixed next to the
product on the shelf and measure at least

(a) 12.90 square centimetres in establishments for
which the merchant is required to hold a permit under
the Regulation respecting food ; and

(b) 9.67 square centimetres in other establishments.

Where the item is sold elsewhere than on a shelf, the
label must be affixed near the product sold and measure
at least 38.71 square centimetres.

The requirement under subparagraph c of the first
paragraph shall only take effect on 23 June 2001.”.

5. This Regulation comes into force on 23 February
2001.
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