
Part 2 GAZETTE OFFICIELLE DU QUÉBEC, January 10, 2001, Vol. 133, No. 2 309

Draft Regulations

Draft Regulation
Consumer Protection Act
(R.S.Q., c. P-40.1)

Regulation
— Amendments

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that
the Regulation to amend the Regulation respecting the
application of the Consumer Protection Act, the text of
which appears below, may be made by the Government
upon the expiry of 45 days following this publication.

The purpose of the draft Regulation is to allow mer-
chants who operate enterprises in a year-round resort and
who are members of an association established under a
Québec private Act to charge, under certain conditions, a
higher price for goods or services than the advertised
price if the difference in price represents a percentage of
the dues charged by that association.

The draft Regulation also contains advertising re-
quirements to be met by those merchants with respect to
the percentage of the association’s dues.

Further information may be obtained by contacting
Marc Lafrance, Director of Human Rights, Ministère
des Relations avec les citoyens et de l’Immigration, 360,
rue McGill, r.c. 03, Montréal (Québec) H2Y 2E9 ; tele-
phone : (514) 864-8352 ; fax : (514) 864-7726.

Any interested person having comments to make on
the matter is asked to send them in writing, before the
expiry of the 45-day period, to the Minister of Relations
with the Citizens and Immigration, 360, rue McGill,
4e étage, Montréal (Québec) H2Y 2E9.

SYLVAIN  SIMARD,
Minister of Relations
with the Citizens and Immigration

Regulation to amend the Regulation
respecting the application of the
Consumer Protection Act*

Consumer Protection Act
(R.S.Q., c. P-40.1, ss. 223 and 350, pars. c and r)

1. The Regulation respecting the application of the
Consumer Protection Act is amended by adding the
following after section 91.5 :

“91.6. A merchant who is a member of an association
established under a Québec private Act that sets out as
one of its purposes to promote the development and
operation of a year-round resort is not required to in-
clude, for goods sold in an establishment located on
immovable property subject to that Act, an amount rep-
resenting a percentage of the dues charged to its mem-
bers by that association in the price that must be indi-
cated on each item sold in his establishment in accordance
with section 223 of the Act, or in the price that must be
posted for each item in accordance with sections 91.3
and 91.5, as proposed by sections 3 and 4 of the draft
Regulation to amend the Regulation respecting the appli-
cation of the Consumer Protection Act published in the
Gazette officielle du Québec of 5 July 2000, page 3427, if
the merchant claims an exemption under those sections.

Where a merchant referred to in the first paragraph
elects to add the contribution referred to in the first
paragraph to the indicated or posted price of the goods
sold in his establishment, the merchant shall :

(a) indicate on the invoice or cash receipt given to
the consumer, for each transaction, the percentage of the
dues charged by the association to which he belongs,
and the amount that percentage represents, that has been
applied and added to the indicated or posted price of the
goods sold ; and

(b) post, in full view of customers at the entrance to
his establishment and next to each cash register, a notice
indicating, in clear and legible dark lettering on a white
background, that an amount representing a percentage

* The Regulation respecting the application of the Consumer Pro-
tection Act (R.R.Q., 1981, c. P-40.1, r. 1) was last amended by the
Regulation made by Order in Council 932-98 dated 8 July 1998
(1998, G.O. 2, 2870). For previous amendments, refer to the Tab-
leau des modifications et Index sommaire, Éditeur officiel du
Québec, 2000, updated to 1 February 2000.

Sylvie Hébert
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of the dues charged by the association to which he
belongs will be added to the indicated or posted price of
each item sold in his establishment and specifying the
percentage and the name of the association.

91.7. Paragraph c of section 224 of the Act does not
apply to a merchant who is a member of an association
referred to in section 91.6 with respect to goods or
services sold in an establishment referred to in that
section where the only difference between the adver-
tised price and the price charged for the goods or ser-
vices is an amount representing a percentage of the dues
charged by the association to which he belongs, pro-
vided that the following conditions are met :

(a) the notice prescribed in subparagraph b of the
second paragraph of section 91.6 must be posted in
accordance with the requirements of that section for the
goods or services sold in his establishment ; and

(b) any advertising at the merchant’s specific request
about goods or services sold in his establishment must
indicate that an amount representing a percentage of the
dues charged by the association to which he belongs will
be added to the advertised price and must state the
percentage and the name of the association.”.

2. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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