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Draft Regulation
An Act respecting the distribution of financial products
and services
(1998, c. 37)

Brokerage activities in connection with loans
secured by immovable hypothec

Notice is hereby given, in accordance with the sec-
tions 10 and 11 of the Regulations Act (R.S.Q.
c. R-18.1) that the Regulation respecting brokerage ac-
tivities in connection with loans secured by immovable
hypothec adopted by the Bureau des services financiers,
the text of which appears hereunder, may be submitted
to the Government for approval, with or without amend-
ments, upon the expiry of a 45-day period from the date
of this publication.

According to the Bureau des services financiers, this
draft regulation is intended to determine the conditions
that must be met by the insurance representatives men-
tioned in section 553 of the Act, except conditions relat-
ing to training, or securities representatives, in order to
pursue brokerage activities pertaining to loans secured
by immovable hypothec.

The review of this file conducted to date reveals,
according to the Bureau, no impact on the public and
business, particularly small and medium-sized business.

Additional information may be obtained from
MeNathalie G. Drouin, Director of Legal Affairs, Bureau
des services financiers, 140, Grande Allée Est, bureau
300, Québec (Québec) G1R 5M8, telephone number:
(418) 525-6273 or 1-877-525-6273, facsimile number:
(418) 525-9512, E-mail: ndrouin.bsf@megaquebec.net.

Any interested party having comments regarding this
matter is asked to forward them, in two copies, prior to
the expiry of the 45-day period, to the Minister of
Finance, 12, rue Saint-Louis, bureau 1.10, Québec
(Québec) G1R 5L3.

BERNARD LANDRY,
Minister of State for the Economy and Finance

Regulation respecting brokerage
activities in connection with loans
secured by immoveable hypothec
An Act respecting the distribution of financial products
and services
(1998, c. 37, s. 206)

1. In order to pursue brokerage activities in connec-
tion with loans secured by immoveable hypothec, an
insurance representative or securities representative must:

(1) have notified the Bureau in writing;

(2) have taken and passed, at a college-level educa-
tional institution, a course on hypothecary credit of at
least 45 hours’ duration relating to hypothecary broker-
age;

(3) have paid the fees prescribed in Chapter 2 of the
Regulation respecting the contribution and certain fees
payable.

2. The Bureau shall confirm on the representative’s
certificate that the representative is authorized to carry
on brokerage activities in connection with loans secured
by immoveable hypothec.

3. This Regulation shall come into force on (insert
here the date of the coming into force of section 582 of
the Act).
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Draft Regulation
An Act respecting the distribution of financial products
and services
(1998, c. 37)

Chambre de la sécurité financière
— Governing compulsory professional development

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that
the Regulation of the Chambre de la sécurité financière
(The Chamber) governing compulsory professional de-
velopment may be enacted by the government, 45 days
after the date of publication herein.

According to the Chambre de la sécurité financière,
this draft Regulation establishes the now compulsory
character of the representatives’ professional develop-
ment in the financial products and services distribution
sector.
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Professional development has become compulsory for
all representatives in insurance of persons, including
accident or health insurance, group insurance of persons
or group pensions, and for securities representatives. It
does not apply to trainees.

The Regulation provides for the accreditation of ac-
tivities which will allow representatives to earn profes-
sional development units. It defines generally accred-
ited subjects and subjects that are excluded.

An increase in the number of professional develop-
ment units to be earned has been provided. The Regula-
tion prescribes an initial period during which a mini-
mum of 30 professional development units must be
accumulated. Thereafter, this number will be increased
to a minimum of 60 units, ten of which must be for
generally accredited subjects by sector or by class of
sectors, as defined in the Regulation.

Further information may be obtained by contacting
Ms. Lucie Granger, Secretary, Chambre de la sécurité
financière, 500, rue Sherbrooke Ouest, 7e étage, Montréal,
(Québec) H3A 3C6, telephone: (514) 282-5777, 1-800-
361-9989, lgranger@aiapq.com.

Any interested persons wishing to comment on the
above matter are requested to send two copies of their
comments to the Minister of State for the Economy and
Finance and Minister of Finance, 12, rue Saint-Louis,
bureau 1.01, Québec (Québec) G1R 5L3 before the ex-
piry of the 45-day time period.

BERNARD LANDRY,
Minister of State for the Economy and Finance
Minister of Finance

Regulation of the Chambre de la sécurité
financière governing compulsory
professional development
An Act respecting the distribution of financial products
and services
(1998, c. 37)

CHAPTER I
INTRODUCTION

1. This Regulation defines the rules which must be
respected by all representatives who hold a certificate
authorizing them to practise in any one of the following
sectors or classes of sectors:

(1) insurance of persons, including accident or health
insurance;

(2) group insurance of persons or group pensions;

(3) securities, including group savings plans, invest-
ment contracts and scholarship plans.

These rules apply to representatives whether or not
they are registered as independent representatives. These
persons are collectively called “representatives”. These
rules do not apply to trainees.

2. Compliance with the rules defined in this Regula-
tion is compulsory.

SECTION I
DEFINITIONS

3. In this Regulation, the following terms shall mean:

(1) “accreditation”: the obtainment of a provider or a
representative of an attestation from the Chamber for an
accredited activity to which a predetermined number of
PDUs are assigned;

(2) “accredited activity”: any structured upgrading
or learning activity that pertains to a generally accred-
ited subject, that enables a representative to keep his
knowledge current and develop his professional skills,
and that receives accreditation from the Chamber;

(3) “insurer”: an insurance company within the mean-
ing of An Act respecting insurance (R.S.Q., c. A-32);

(4) “provider”: any individual, organization or edu-
cational institution who dispenses training activities,
confirms the representatives’ attendance or controls the
successful completion of an activity by means of tests or
exams, and allows the Chamber, as applicable, to verify
the quality of the training activity, its eligibility for
accreditation, the means used to ensure attendance or
control the successful completion of an activity, and the
authenticity of the corroborative documents;

(5) “excluded subjects”: any activity dispensed by
any individual and pertaining to specific insurance of
persons products, including accident or health insur-
ance, group insurance of persons, group pensions or
financial products, including securities, and any activity
designed to motivate representatives to sell these prod-
ucts;

(6) “generally accredited subjects”: life insurance,
accident or health insurance, disability insurance, group
insurance, estate planning, financial planning, tax plan-
ning, retirement planning, business planning, annuities,
pensions, investments, underwriting or risk management,
actuarial sciences, accounting, economics, finance, Civil
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Code, insurance law, management of an insurance or
investment firm, employee benefits, professional liabil-
ity, ethics, professional practice, client counselling;

(7) “generally accredited subjects by sector or class
of sectors”:

(a) insurance of persons, including accident or health
insurance:

i. life insurance;
ii. accident or health insurance;
iii. disability insurance;
iv. estate planning;
v. financial planning;
vi. tax planning;
vii. retirement planning;
viii. business planning;
ix. annuities;
x. pensions;
xi. investments;
xii. underwriting or risk management;
xiii. actuarial sciences;
xiv. accounting;
xv. economics;
xvi. finance;
xvii. Civil Code;
xviii. insurance law;
xix. management of an insurance or investment firm;
xx. professional liability;
xxi. ethics;
xxii. professional practice;
xxiii. client counselling;

(b) group insurance of persons or group pensions:

i. group insurance;
ii. disability insurance;
iii. business planning;
iv. annuities;
v. pensions;
vi. investments;
vii. underwriting or risk management;
viii. actuarial sciences;
ix. accounting;
x. Civil Code;
xi. insurance law;
xii. management of an insurance or investment firm;
xiii. employee benefits,
xiv. professional liability;
xv. ethics;
xvi. professional practice;
xvii. client counselling;

(c) securities, including group savings plans, invest-
ment contracts and scholarship plans:

i. estate planning;
ii. financial planning;
iii. tax planning;
iv. retirement planning;
v. business planning;
vi. annuities;
vii. pensions;
viii. investments;
ix. actuarial sciences;
x. accounting;
xi. economics;
xii. finance;
xiii. Civil Code;
xiv. management of an insurance or investment firm;
xv. professional liability;
xvi. ethics;
xvii. professional practice;
xviii. client counselling;

(8) “PDU”: professional development unit, that is,
the units which are assigned and accumulated for each
accredited professional development activity, one unit
being assigned for each hour of the accredited activity.

4. For each certificate issued and renewed before Janu-
ary 1, 2002, a representative must accumulate the fol-
lowing number of PDUs over the course of each two-
year period, as of such issue or renewal, as applicable:

(1) 30 PDUs in generally accredited subjects as de-
fined in subsection (6) of section 3, if he holds a certifi-
cate authorizing him to practise in only one sector or
class of sectors listed in subsections (1), (2) or (3) of
section 1; and

(2) 10 additional PDUs in generally accredited sub-
jects as defined in subsection (6) of section 3 for each of
the other sectors or classes of sectors listed in subsec-
tions (1), (2) or (3) of section 1 for which a representa-
tive holds one or several certificates authorizing him to
practise in that capacity.

A certificate issued in accordance with section 534 of
An Act respecting the distribution of financial products
and services (1998, c. 37) to a representative who held a
certificate pursuant to An Act respecting market inter-
mediaries (R.S.Q., c. I-15.1) is not deemed an issue or
renewal of a certificate within the meaning of the first
paragraph of this section.

5. During each two-year period following the issue or
renewal of a certificate after January 1, 2002, a repre-
sentative must accumulate at least 60 PDUs, ten of
which must be for generally accredited subjects by sec-
tor or class of sectors as defined in subsection (7) of
section 3 and this, for each sector or class of sectors
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listed in subsections (1), (2) or (3) of section 1 for which
a representative holds one or several certificates autho-
rizing him to practise in that capacity.

6. Notwithstanding sections 4 and 5, a representative
who demonstrates to the Chamber that, due to over-
whelming circumstances, he was unable to accumulate
PDUs may be relieved by the Chamber from his obliga-
tion to accumulate the PDUs required for a given two-
year period.

The fact that a representative’s certificate has been
suspended, revoked or cancelled pursuant to a decision
of the Discipline Committee created under the Act or the
Bureau, or pursuant to an enforceable decision of the
Disciplinary Committee of the Association des
intermédiaires en assurance de personnes du Québec
does not constitute overwhelming circumstances within
the meaning of this section.

7. The PDUs accumulated by a representative over
and above the required number for a two-year period
shall not be credited to the subsequent period.

8. Each representative must keep the attestations of
attendance or of passing an exam or a test which are
furnished by the providers of an accredited activity;
such attestations also indicate the number of PDUs to be
credited to the representative for taking part in that
activity.

9. The Chamber shall deliver a compulsory profes-
sional development attestation to a representative who
demonstrates that he has obtained the number of PDUs
required under sections 4 and 5 over a two-year period
since the renewal preceding his last certificate renewal.
It shall inform the Bureau whether or not it has delivered
such attestation.

CHAPTER II
ACCREDITATION OF ACTIVITIES

10. To be accredited, a training activity must pertain
to one or more of the generally accredited subjects and
target the development of the following skills of repre-
sentatives:

(1) personal development;

(2) business development;

(3) technical development;

(4) clientele development.

11. A provider or a representative may apply for the
accreditation of an activity. This request may be made

before or after the activity is held. The Chamber may, on
its own initiative, accredit an activity which meets the
criteria set forth in section 10.

12. The application for accreditation must include
the following documents and information:

(1) a written description of the content of the activ-
ity;

(2) a detailed written schedule of the activity;

(3) a written explanation describing how the activity
develops the skills required in one or more of the gener-
ally accredited subjects;

(4) if the application for accreditation is made after
the activity is held, proof of attendance, if a representa-
tive is applying, or a record of attendance taken by the
provider;

(5) if the application is made by a provider before the
activity is held, identification of the person responsible
for this activity;

(6) the means of controlling the successful comple-
tion of the activity, if applicable;

(7) the number of PDUs the Chamber is being asked
to assign to the activity.

13. The Chamber shall reply in writing to an applica-
tion for accreditation within 45 days of receipt. If an
application is rejected or an activity is accredited for a
lesser number of PDUs than requested, a brief explana-
tion will be provided.

14. The accreditation by the Chamber of an activity
is valid for a four-year period. The provider or the
representative who wishes to change the content of the
activity, its duration or the means used to control suc-
cessful completion must submit all changes to the Cham-
ber, which may then cancel the accreditation or increase
or decrease the number of PDUs assigned to the activity.
The Chamber may cancel the accreditation or increase
or decrease the number of PDUs assigned to the activity
if it notices that, in fact, the accredited activity was not
conducted as specified in the documents and according
to the information provided when the application for
accreditation was submitted.

15. A representative who acts in the capacity of
trainer, instructor or facilitator of an accredited activity
earns double the number of PDUs assigned for that
activity. However, this representative may earn double
the number of PDUs only once for a given accredited
activity.
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CHAPTER III
ASSIGNMENT OF PDUS

16. The Chamber shall assign PDUs to a representa-
tive on written request from the latter or a provider. The
request must be accompanied by the following docu-
ments and information:

(1) identification of the provider who dispensed the
accredited activity;

(2) the name of the activity, the date on which it was
held and a statement from the representative certifying
that he did not request any PDUs for the same activity
over the course of the same two-year period;

(3) a copy of the proof of attendance furnished by the
provider confirming that the representative attended this
activity, or of the document issued by the provider con-
firming that the representative successfully completed
this activity;

(4) the number of PDUs the Chamber is being asked
to assign to the representative after he takes part in the
accredited activity as well as the sector or class of sec-
tors listed in subsections (1), (2) and (3) of section 1 to
which the PDUs are to be assigned.

17. The Chamber shall assign the PDUs to a repre-
sentative once it has ascertained that the requirements
set forth in this Regulation have been met. It shall in-
form the representative in writing once a year of the
number of PDUs he has accumulated, as specified in his
file.

CHAPTER IV
ELIGIBILITY FOR ACTIVITIES

18. Notwithstanding section 1, an individual who
held a certificate of representative in insurance of per-
sons, including accident or health insurance, in group
insurance of persons or in group pensions or in securi-
ties, which has been suspended, cancelled or revoked, or
for which the renewal has been rejected may take part in
accredited activities and earn PDUs. This representative
may not however act as trainer, instructor or facilitator
of any activity whatsoever.

CHAPTER V
ASSIGNMENT OF PDUS BASED ON EXPERIENCE
AND PREVIOUS TRAINING

19. The Chamber acknowledges one PDU for each
hour of professional development credited by the fol-
lowing organizations to an activity or to a representa-
tive:

(1) l’Institut québécois de planification financière;

(2) Canadian Association of Insurance and Financial
Advisers;

(3) any of the professional orders referred to in sec-
tion 59 of the Act that have entered into an agreement
with the Bureau des services financiers, as provided for
in that section, and that assign PDUs or professional
development units to their members who hold the title of
financial planner.

CHAPTER VI
PRIOR CREDITS

20. Notwithstanding section 4, the Chamber shall
credit a representative with one PDU for each PDU he
has accumulated between January 1, 1998 and the date
of the first renewal of his certificate under An Act
respecting the distribution of financial products and ser-
vices (1998, c. 37) and its regulations, within the frame-
work of the voluntary continuing education program of
the Association des intermédiaires en assurance de
personnes du Québec (R.S.Q., c. I-15.1). It shall credit
them to the sector or class of sectors listed in subsec-
tions (1), (2) or (3) of section 1, as specified in writing
by the representative.

2839

Draft Regulation
An Act respecting the distribution of financial products
and services
(1998, c. 37)

Chambre de la sécurité financière
— Governing ethics

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that
the Regulation of the Chambre de la sécurité financière
governing ethics may be enacted by the government
45 days after the date of publication herein.

According to the Chambre de la sécurité financière,
this draft Regulation sets forth the rules of ethics that
apply to representatives in insurance of persons, includ-
ing accident or health insurance, group insurance of
persons or group pensions, and to financial planners.
However, these rules do not apply to financial planners
who are members of a professional order that has en-
tered into an agreement with the Bureau.

The Regulation provides for the obligations of repre-
sentatives, namely towards the public in general, to-


