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the seized property must be stored in a specialized estab-
lishment on account of the nature of the property, in
which case the preservation costs correspond to the
actual cost,

iv. in the case of movable property, other than a
vehicle, or fuel the custody of which has been entrusted
with a person designated for that purpose by the Minis-
ter, other than a person referred to in subparagraph iii, at
the actual cost,

v. in the case of a placing under lock and key of
seized property or the affixing of seals, to the actual cost
relating to the use of the equipment necessary for that
purpose or, where applicable, to the disbursements, costs
and fees of the bailiff who placed under lock and key or
who affixed the seals, and

vi. in the case of a custodial service, at the actual cost
relating to the guarding and control of the seized prop-
erty.”.

2. This Regulation comes into force on the date of its
publication in the Gazette officielle du Québec.
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Gouvernement du Québec

O.C. 1463-99, 15 December 1999
An Act respecting labour relations, vocational training
and manpower management in the construction industry
(R.S.Q., c. R-20)

Commission de la construction du Québec
— Exemptions from the equirement of holding a
competency certificate or an exemption
— Amendments

Regulation to amend the Regulation respecting cer-
tain exemptions from the requirement of holding a
competency certificate or an exemption issued by the
Commission de la construction du Québec

WHEREAS under section 123 of the Act respecting
labour relations, vocational training and manpower man-
agement in the construction industry (R.S.Q., c. R-20)
amended by section 122 of chapter 46 of the Statutes of

1998, the Government may, in order to give effect to an
intergovernmental agreement in respect of labour mo-
bility or the mutual recognition of qualifications, skills
and work experience in trades and occupations in the
construction industry, make regulations to exempt cer-
tain persons, on the conditions it determines, from the
requirement of holding a competency certificate or an
exemption issued by the Commission de la construction
du Québec;

WHEREAS the same section also enacts that such regu-
lations may provide for adjustments to the provisions of
the Act and its regulations and special management
rules, and that they are not subject to the requirements as
to publication and the date of coming into force set out
in sections 8 and 17 of the Regulations Act (R.S.Q.,
c. R-18.1);

WHEREAS the Government made the Regulation re-
specting certain exemptions from the requirement of
holding a competency certificate or an exemption issued
by the Commission de la construction du Québec by
Order in Council 4-97 dated 7 January 1997;

WHEREAS by Order in Council 1462-99 dated 15 De-
cember 1999, the Government approved the Agreement
between the Ontario Government and the Gouvernement
du Québec on labour mobility in the construction indus-
try, entered into on 11 November 1999 in the form of an
exchange of letters;

WHEREAS it is expedient to make the Regulation at-
tached to this Order in Council in order to give effect to
the 12-month agreement;

IT IS ORDERED, therefore, upon the recommendation
of the Minister of State for Labour and Employment and
Minister of Labour:

THAT the Regulation to amend the Regulation re-
specting certain exemptions from the requirement of
holding a competency certificate or an exemption issued
by the Commission de la construction du Québec, at-
tached to this Order in Council, be made.

MICHEL NOËL DE TILLY ,
Clerk of the Conseil exécutif

gazette officielle
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Regulation to amend the Regulation
respecting certain exemptions from the
requirement of holding a competency
certificate or an exemption issued by the
Commission de la construction du
Québec*

An Act respecting labour relations, vocational training
and manpower management in the construction industry
(R.S.Q., c. R-20, s. 123; 1998, c. 46, s. 122)

1. The following is substituted for the first paragraph
of section 1 of the Regulation respecting certain exemp-
tions from the requirement of holding a competency
certificate or an exemption issued by the Commission de
la construction du Québec:

“A person domiciled in Ontario who is covered by a
bilateral intergovernmental agreement in respect of mu-
tual recognition of qualifications, skills and work expe-
rience in trades and occupations in the construction
industry and who meets, in accordance with the provi-
sions of such agreement, the applicable requirements in
respect of occupational health and safety training is
exempt from the requirement of holding a competency
certificate or an exemption issued by the Commission de
la construction du Québec, where the person satisfies
one of the following conditions:

(1) the person holds a valid, recognized attestation
authorizing him to carry on, in Ontario, a trade which,
under or pursuant to the Ontario-Québec Agreement on
Labour Mobility and Recognition of Qualifications, Skills
and Work Experience in the Construction Industry dated
6 December 1996, or any future agreement between the
same parties, is paired with one of the trades listed in
Schedule A to the Regulation respecting vocational train-
ing of manpower in the construction industry, approved
by Order in Council 313-93 dated 10 March 1993 as
amended, with a specialty under one of those trades or
with activities included in such trade, or which, under or
pursuant to those agreements is recognized as being
equivalent to an occupation existing in Québec;

(2) the person does not hold a recognized attestation
and demonstrates, by means of an attestation issued by a
department, body or agency authorized to do so and
recognized to that end under an agreement between

* The Regulation respecting certain exemptions from the require-
ment of holding a competency certificate or an exemption issued
by the Commission de la construction du Québec, made by Order
in Council 4-97 dated 7 January 1997 (1997, G.O. 2, 185) was
made by the Regulation made by Order in Council 759-98 dated
3 June 1998 (1998, G.O. 2, 2219).

Ontario and Québec, that he worked for 6 000 hours or
more in the activities included in one of the trades listed
in Schedule A to the Regulation respecting the voca-
tional training of manpower in the construction indus-
try, and which, under or pursuant to the Agreement
between Ontario and Québec, corresponds to those for
which an exemption is provided;

(3) the person does not hold an apprenticeship or
qualification certificate subject to voluntary qualifica-
tion in Ontario, he is a member of the regular workforce
of an employer domiciled in Ontario who holds a
contractor’s licence issued under the Building Act
(R.S.Q., c. B-1.1) and who carries out construction work
in Québec and demonstrated, by means of an attestation
issued by a department, body or agency authorized to do
so and recognized to that end under an agreement be-
tween Ontario and Québec, that the person completed
1 500 hours or more of work, in the 24 months preceding
the month in which the exemption comes into effect, for
the employer.

(4) an employer domiciled in Ontario demonstrates
in respect of that person, in accordance with the terms
and conditions provided for in an agreement between
Ontario and Québec, that the construction work he car-
ries out is not associated with any trade covered under
an agreement between the same parties, that the work
requires specialized training, often provided by the em-
ployer or manufacturer, or that the work has specific
warranty requirements, and that no person holding a
competency certificate satisfying the requirements of
specialized training or warranty requirements is avail-
able locally in the construction industry to carry out the
work.”.

2. Section 2 is amended:

(1) by substituting the words “of subparagraphs 1
and 2” for the words “of subparagraph 1”;

(2) by adding the following paragraphs at the end:

“For the purposes of subparagraph 3 of the first para-
graph of section 1, the exemption is limited to the em-
ployer referred to in that subparagraph and to the work
carried out in a region provided for in the agreement.
The exemption is valid for one year.

For the purposes of subparagraph 4 of the first para-
graph of section 1, the exemption is limited to the work
carried out for the employer referred to in that subpara-
graph. The exemption is valid for one year.”.

3. Section 3 is amended by substituting the words “in
the first paragraph of section 1 or in subparagraphs 1
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and 2” for the words “in subparagraphs 1 and 2 of the
first paragraph of section 1 or”.

4. Section 6 is amended:

(1) by substituting, in the first paragraph, the words
“satisfies the condition provided for in subparagraph 1
of the first paragraph of section 1 of this Regulation and
who is exempted under that section or to a person who is
exempted under” for the words “is exempted under sec-
tion 1 or”;

(2) by adding the following paragraph after the first
paragraph:

“A person who satisfies one of the conditions pro-
vided for in subparagraphs 2, 3 and 4 of the first para-
graph of section 1 of this Regulation and who is ex-
empted under that section is deemed to be an apprentice
or a journeyman, as the case may be, according to the
number of hours the person has worked in the activities
included in one of the trades listed in Schedule A to the
Regulation respecting the vocational training of man-
power in the construction industry, as attested to by a
department, body or agency authorized to do so and
recognized to that end under an agreement between
Ontario and Québec.”.

5. This Regulation comes into force on the date that
it is made.

3294

Gouvernement du Québec

O.C. 1464-99, 15 December 1999
Building Act
(R.S.Q. c. B-1.1)

Exemption from the application of theAct
— Amendments

Regulation to amend the Regulation respecting ex-
emption from the application of the Building Act

WHEREAS under section 4.1 of the Building Act
(R.S.Q., c. B-1.1), amended by section 2 of chapter 46
of the Statutes of 1998, and under subparagraph 1 of the

first paragraph of section 182 of that Act, amended by
section 52 of chapter 46 of the Statutes of 1998 and by
section 3 of chapter 13 of the Statutes of 1999, the
Government may, by regulation, exempt categories of
contractors from the total or partial application of the
Act;

WHEREAS under the second paragraph of section 182
of the Act, a regulation made under subparagraph 1 of
the first paragraph of that section may, where it is made
to give effect to an intergovernmental agreement in
respect of mobility or the recognition of the qualifica-
tions, skills or work experience of building contractors,
provide for adjustments to the provisions of the Act and
the regulations, including regulations adopted by the
Board, and for special management rules applicable to
the categories of persons and contractors covered by the
regulation;

WHEREAS under the second paragraph of section 192
of the Act, amended by section 54 of chapter 46 of the
Statutes of 1998, the contents of such regulations may,
in particular, vary to facilitate the recognition of the
qualifications, skills or work experience of the building
contractors covered by an intergovernmental agreement
in respect of mobility or the recognition of such qualifi-
cations, skills or work experience;

WHEREAS by Order in Council 1462-99 dated 15 De-
cember 1999, the Government approved the Agreement
between the Ontario Government and the Gouvernement
du Québec on labour mobility in the construction indus-
try, entered into on 11 November 1999 in the form of an
exchange of letters;

WHEREAS it is expedient to make the Regulation at-
tached to this Order in Council in order to give effect to
the 12-month agreement;

WHEREAS under the second paragraph of section 182
of the Building Act, a regulation made to give effect to
an intergovernmental agreement is not subject to the
requirements as to publication and the date of coming
into force set out in sections 8 and 17 of the Regulations
Act (R.S.Q., c. 18-1);

IT IS ORDERED, therefore, upon the recommendation
of the Minister of State for Labour and Employment and
Minister of Labour:


