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Gouvernement du Québec

O.C. 1380-99, 8 December 1999
An Act respecting collective agreement decrees
(R.S.Q., c. D-2)

Building materials
— Amendments

Decree to amend the Decree respecting the building
materials industry

WHEREAS the Government made the Decree respecting
the building materials industry (R.R.Q., 1981, c. D-2,
r.34);

WHEREAS the contracting parties within the meaning
of this Decree have petitioned the Minister of State for
Labour and Employment and Minister of Labour to
make certain amendments to the Decree;

WHEREAS sections 2, 6.1 and 6.2 of the Act respect-
ing collective agreement decrees (R.S.Q., c. D-2) autho-
rize the Government to extend a collective agreement
and to amend an extension decree upon the request of
the contracting parties by making, if applicable, the
amendments that it deems expedient;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1) and sections 5
and 6.1 of the Act respecting collective agreement de-
crees, a draft amendment decree, attached hereto, was
published in Part 2 of the Gazette officielle du Québec of
11 August 1999 and, on the same date, in two French-
language newspapers and one English-language news-
paper, with a notice that it could be made by the Govern-
ment upon the expiry of 45 days following that
publication;

WHEREAS it is expedient to make this draft Decree
with amendments;

IT IS ORDERED, therefore, upon the recommendation
of the Minister of State for Labour and Employment and
Minister of Labour:

THAT the Decree to amend the Decree respecting the
building materials industry, attached hereto, be made.

MICHEL NOËL DE TILLY ,
Clerk of the Conseil exécutif

Decree to amend the Decree respecting
the building materials industry*
An Act respecting collective agreement decrees
(R.S.Q., c. D-2, s. 2, 6.1, 6.2 and 10)

1. The Decree respecting the building materials in-
dustry is amended by striking the part that precedes
section 0.00.

2. Section 0.01 is amended:

1° by substituting the following for paragraph 1:

“1° spouses: means either of two persons who:

(a) are married and cohabiting;

(b) are living together in a de facto union and are the
father and mother of the same child;

(c) are of opposite sex or the same sex and have been
living together in a de facto union for one year or more;”;

2° by substituting, in paragraph 2, the date “15 April”
for “1 May”.

3. This Decree is amended by adding the following
after section 0.01:

“ 0.02. Names of the contracting parties:

Group representing the employer party:

Tubécon (Association québécoise des fabricants de
tuyaux de béton) Inc.;

L’Association des manufacturiers de maçonnerie de
béton inc.;

L’Association de la construction du Québec;

Group representing the union party:

Les Métallurgistes unis d’Amérique;

La Centrale des syndicats démocratiques (CSD);

La Fédération de la Métallurgie (CSN);

The last amendment to the Decree respecting the building materi-
als industry (R.R.Q., 1981, c. D-2, r.34), was made by the regula-
tion made under Order in Council No. 757-98 dated 3 June 1998
(1998, G.O. 2, 2216). For previous amendments, refer to the Tab-
leau des modifications et Index sommaire, Éditeur officiel du
Québec, 1999, updated to 1 September 1999.
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L’Union des carreleurs et métiers connexes, local 1
(FTQ-CTC).”.

4. The following is substituted for section 2.01:

“ 2.01. The employee shall receive at least the fol-
lowing wage:

Trades As of As of
99 12 22 2000 07 01

Truck driver 12,10 $ per hour 12,45 $ per hour;

All other trades or jobs 11,98 $ 12,33 $;

Student
1st year 8,98 $ 9,25 $;
2nd year 9,56 $ 9,85 $;

Watchman 481,00 $ per week 497,00 $ per week.”.

5. Section 2.02 is amended by substituting “0,50 $”
for “0,40 $”.

6. The following is substituted for section 3.01:

“ 3.01. Standard working hours:

1. For the purposes of calculating overtime hours,
the standard workweek is 41 hours and, as of 1 October
2000, 40 hours. The standard workweek is scheduled
from Monday to Saturday. The standard workday shall
not exceed nine hours, except where an agreement has
been concluded allowing an employer to schedule the
working hours of his employees over a maximum of
four consecutive days of ten hours per day.

The standard workweek of the watchman is 60 hours
scheduled over a maximum of six days.

2. An employer may schedule the working hours of
his employees on a basis other than a weekly basis, if he
meets the following conditions:

(a) the purpose of the schedule is not to avoid the
payment of overtime hours;

(b) he has obtained the consent of the employee con-
cerned;

(c) the schedule has the effect of granting the em-
ployee another type of benefit to compensate for the loss
of payment of overtime hours;

(d) the average of the working hours is equivalent to
that of the standard workweek;

(e) working hours are scheduled for a maximum pe-
riod of four weeks;

(f) the duration of the schedule must not exceed one
year;

(g) he forwarded, at least 15 days before the imple-
mentation of the schedule, a written notice to that effect
to the joint committee.

A scheduled period may be modified by the employer
under the same conditions or renewed by him on its
expiry.”.

7. Section 3.02 is amended by substituting the fol-
lowing for subparagraph b of paragraph (1):

“ (b) in excess of the standard workweek provided for
in section 3.01.”.

8. Section 4.01 is amended by substituting the fol-
lowing for the part that precedes paragraph a:

“ 4.01. The employer must remit to the employee,
together with his wages, a pay sheet containing suffi-
cient information to enable the employee to verify the
computation of his wages. That pay sheet must include,
in particular, the following information:”.

9. This Decree is amended by adding the following
after section 4.01:

“ 4.02. Payment in cash: Wages must be paid in cash
in a sealed envelope or by cheque. The payment may be
made by bank transfer. An employee is deemed not to
have received payment of the wages due to him if the
cheque delivered to him is not cashable within the two
working days following its issue.

4.03. Direct payment: The wages of an employee
must be paid directly to him, at his place of employment
each Thursday during standard working hours, except
where the payment is made by bank transfer or is sent by
mail.

The wages of an employee may also, at his written
request, be remitted to a third person.

4.04. Payment on a statutory holiday: If the usual
day of payment falls on a statutory holiday, the wages
are paid to the employee on the working day preceding
that day.

4.05. Acceptance of a pay sheet: Acceptance of a
pay sheet by an employee does not entail his renuncia-
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tion of the payment of all or part of the wages that are
due to him.

4.06. Deduction from wages: An employer may
make deductions from wages only if he is required to do
so pursuant to an act, a regulation, a court order, a
collective agreement, the decree, or a supplemental pen-
sion plan requiring mandatory membership, or if he so
authorized in writing by the employee.

The employee may at any time revoke that authoriza-
tion, except where it pertains to membership in a group
insurance plan or a supplemental pension plan. The
employer shall remit the sums so withheld to their in-
tended receiver.

4.07. Advantage having a pecuniary value: An ad-
vantage having a pecuniary value must not be included
in the calculation of the minimum wage.

4.08. Presumption: An employee who is at his place
of employment and is required to wait for work to be
assigned to him is deemed to be working.

4.09. Indemnity: An employee who reports for work
at his place of employment at the express demand of his
employer or in the regular course of his employment and
who works fewer than three consecutive hours, except
in the case of a fortuitous event, is entitled to an indem-
nity equal to three hours at his regular hourly wage,
except where the application of section 3.02 entitles him
to a greater amount.

4.10. Coffee break: An employee is deemed to be at
work during the coffee break.”.

10. This Decree is amended by inserting the follow-
ing after section 6.02:

“ 6.02.1. Division of annual leave: The annual leave
may be divided into two periods, where so requested by
the employee. However, the employer may refuse the
request if he closes his establishment for a period equal
to or greater than the annual leave of the employee.

The annual leave may also be divided into more than
two periods where so requested by the employee, pro-
vided the employer consents thereto.

Exception: A leave that is one week or less shall not
be divided.

6.02.2. Date of leave known: An employee is en-
titled to know the date of his annual leave at least four
weeks in advance.”.

11. Section 6.04 is amended by adding the following
at the end:

“The employee is also entitled, if he so requests, to an
additional annual leave without pay for a period equal to
the number of days required to extend his annual leave
to three continuous weeks.”.

12. Section 7.02 is amended:

1. by inserting in the first paragraph, after the word
“funeral,” the words “of his spouse,”;

2. by adding the following after the second para-
graph:

“In the cases mentioned in the first and second para-
graphs, the employee must advise his employer of his
absence as soon as possible.”.

13. The following are substituted for sections 10.01
and 10.02:

“ 10.01. Employers shall pay to the fringe benefits
plan administered by the Building Materials Joint Com-
mittee an amount of 0,35 $ for each hour performed by
an employee governed by the Decree as of the coming
into force of this Decree, up to 41 hours weekly and up
to 40 hours as of 1 October 2000.

10.02. Employers shall deduct from the wages of
employees governed by the Decree, an amount equal to
0,35 $ for each hour performed as of the coming into
force of this Decree up to 41 hours weekly and up to
40 hours as of 1 October 2000.”.

14. The following is substituted for section 11.01:

“ 11.01. Part I remains in force until 31 December
2000.”.

15. The following is substituted for the first para-
graph of section 16.01:

“ 16.01. Employees receive at least the following
hourly rates for each job classification indicated below
and for the wage scale applicable thereto:
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Job classification As of
22 December 1999

1. cutter, all categories (sawyer) 19,42 $;

wage scale:

0 to 12 months 11,67 $;
12 to 24 months 13,59 $;
24 to 36 months 16,52 $;
36 to 48 months 17,97 $;

2. polisher, all categories 19,42 $;

wage scale:

0 to 12 months 11,67 $;
12 to 24 months 13,59 $;
24 to 36 months 16,52 $;
36 to 48 months 17,97 $;

3. terrazzo caster (granito) 19,42 $;

wage scale:

0 to 12 months 11,67 $;
12 to 24 months 13,59 $;
24 to 36 months 16,52 $;
36 to 48 months 17,97 $;

4. shop labourer 12,54 $.”.

16. Section 16.02 is revoked.

17. This Decree is amended by adding the following
after section 16.03:

“ 16.04. Payment in cash: Wages must be paid in
cash in a sealed envelope or by cheque. The payment
may be made by bank transfer. An employee is deemed
not to have received payment of the wages due to him if
the cheque delivered to him is not cashable within the
two working days following its issue.

16.05. Payment at regular intervals: Wages must
be paid at regular intervals of not over 16 days.

Notwithstanding the first paragraph, the employer
may pay an employee within one month following the
commencement of his employment.

16.06. Direct payment: The wages of an employee
must be paid directly to him, at his place of employment
during a working day, except where the payment is
made by bank transfer or is sent by mail.

The wages of an employee may also, at his written
request, be remitted to a third person.

16.07. Payment on a statutory holiday: If the usual
day of payment falls on a statutory holiday, the wages
are paid to the employee on the working day preceding
that day.

16.08. Pay sheet: The employer must remit to the
employee together with his wages, a pay sheet contain-
ing sufficient information to enable the employee to
verify the computation of his wages. The pay sheet must
include, in particular, the following information, where
applicable:

(1) the name of the employer;

(2) the surname and given name of the employee;

(3) the identification of the employee’s occupation;

(4) the date of the payment and the work period
corresponding to the payment;

(5) the number of hours paid at the regular rate;

(6) the number of overtime hours paid or replaced by
a leave with the applicable premium;

(7) the nature and amount of the bonuses, indemni-
ties, allowances or commissions paid;

(8) the wage rate;

(9) the amount of wages before deductions;

(10) the nature and the amount of the deductions
effected;

(11) the amount of net wages paid to the employee.

16.09. Signature: No signing formality other than
that establishing that the sum remitted to the employee
corresponds to the amount of net wages indicated on the
pay sheet may be required upon payment of the wages.

16.10. Acceptance of a pay sheet: Acceptance of a
pay sheet by an employee does not entail his renuncia-
tion of the payment of all or part of the wages that are
due to him.

16.11. Deduction from wages: An employer may
make deductions from wages only if he is required to do
so pursuant to an act, a regulation, a court order, a
collective agreement, the decree, or a supplementary
pension plan requiring mandatory membership or if he
is so authorized in writing by the employee.
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The employee may at any time revoke that authoriza-
tion, except where it pertains to membership in a group
insurance plan or a supplemental pension plan. The
employer shall remit the sums so withheld to their in-
tended receiver.”.

18. The following is substituted for section 17.01:

“ 17.01. Standard working hours:

1. The standard workweek is 40 hours scheduled from
Monday to Friday. The standard workday is eight hours,
except where an agreement has been concluded allow-
ing an employer to schedule the working hours of his
employees over a maximum of four consecutive days of
ten hours per day.

2. An employer may schedule the working hours of
his employees on a basis other than a weekly basis, if he
meets the following conditions:

(a) the purpose of the schedule is not to avoid the
payment of overtime hours;

(b) he has obtained the consent of the employee con-
cerned;

(c) the schedule has the effect of granting the em-
ployee another type of benefit to compensate for the loss
of payment of overtime hours;

(d) the average of the working hours is equivalent to
that of the standard workweek;

(e) working hours are scheduled over a maximum
period of four weeks;

(f) he duration of the schedule must not exceed one
year;

(g) he forwarded, at least 15 days before the imple-
mentation of the schedule, a written notice to that effect
to the joint committee.

A scheduled period may be modified by the employer
under the same conditions or renewed by him on its
expiry.”.

19. The following is substituted for section 17.06:

“ 17.06. Rest period: The employee is entitled to a
15-minute rest period with pay for each day of work.”.

20. The following is substituted for section 19.01:

“ 19.01. Night shift: The standard workday of the
employee working the night shift is eight hours sched-
uled between 7:30 p.m. and 7:30 a.m. An hourly pre-
mium of 0,50 $ is paid to the employee working the
night shift.”.

21. This Decree is amended by adding the following
after section 20.04:

“ 20.04.1. Indemnity: When a holiday coincides with
a workday for the employee, the employer shall pay him
an indemnity equal to the average of his daily wages for
the days worked during the complete pay period preced-
ing such holiday, excluding overtime.”.

22. The following is substituted for section 29.01:

“ 29.01. Part II remains in force until 30 April 2001.”.

23. This Decree comes into force on the day of its
publication in the Gazette officielle du Québec.
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Gouvernement du Québec

O.C. 1381-99, 8 December 1999
An Act respecting collective agreement decrees
(R.S.Q., c. D-2)

Building service employees
— Québec
— Amendments

Decree to amend the Decree respecting building ser-
vice employees in the Québec region

WHEREAS the Government has made the Decree re-
specting building service employees in the Québec re-
gion (R.R.Q., 1981, c. D-2, r.40);

WHEREAS the contracting parties within the meaning
of this Decree petitioned the Minister of State for Labour
and Employment and Minister of Labour to have certain
amendments made to the Decree;

WHEREAS sections 2, 6.1 and 6.2 of the Act respect-
ing collective agreement decrees (R.S.Q., c. D-2) autho-
rize the Government to extend a collective agreement
and to amend a decree at the request of the contracting
parties by bringing, if such is the case, the amendments
that it deems appropriate;


