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Draft Regulations

Draft Regulation
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Occupational therapists
— Standards for diploma equivalence or training
equivalence for the issue of a permit

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that
the Bureau of the Ordre des ergothérapeutes du Québec
adopted, at its meeting on 18 June 1999, the Regulation
respecting the standards for diploma equivalence or train-
ing equivalence for the issue of a permit by the Ordre
des ergothérapeutes du Québec.

That Regulation, the text of which appears below,
will be examined by the Office des professions du Québec
pursuant to section 95 of the Professional Code. It will
then be submitted with the recommendation of the Of-
fice to the Government which, under the same section,
may approve it, with or without amendment, upon the
expiry of 45 days following this publication.

The Regulation, according to the Ordre des ergothé-
rapeutes du Québec,

1. specifies, under paragraph c of section 93 of the
Professional Code, the standards for equivalence of di-
plomas issued by educational establishments situated
outside Québec, for the purpose of issuing a permit, and
standards of equivalence of the training of a person who
does not hold a diploma required for such purposes;

2. will have no effect on the protection of the public;

3. will have no impact on businesses, including small
and medium-sized businesess or others.

Further information in regard to the proposed regula-
tion may be obtained by contacting Mrs. Christiane-L.
Charbonneau, Executive Director, Ordre des ergothéra-
peutes du Québec, 2021, avenue Union, bureau 920,
Montréal (Québec) H3A 2S9; telephone: (514) 844-5778;
fax: (514) 844-0478.

Any person having comments on this matter is asked to
send them, before the expiry of the 45-day period, to the
Chairman of the Office des professions du Québec, 800,
place D’Youville, 10e étage, Québec (Québec) G1R 5Z3.
The Office will forward the comments to the Minister

responsible for the administration of legislation respect-
ing the professions; they may also be sent to the profes-
sional order that adopted the Regulation as well as to
interested persons, departments or bodies.

JEAN-K SAMSON,
Chairman of the Office
des professions du Québec

Regulation respecting the standards for
diploma equivalence or training
equivalence for the issue of a permit
by the Ordre des ergothérapeutes
du Québec
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 93, par. c)

DIVISION I
GENERAL

1. This Regulation applies to every person who does
not hold a diploma giving access to the permit of the
Ordre des ergothérapeutes du Québec and who applies
for the recognition of a diploma issued by an educa-
tional institution situated outside Québec as equivalent
for the purpose of obtaining a permit.

It also applies to every person who neither holds a
diploma giving access to the Order’s permit nor a di-
ploma issued by an educational institution situated out-
side Québec that may be recognized as equivalent under
this Regulation and who applies for the recognition of
training received in Québec or elsewhere as equivalent
to the diploma giving access to the permit, for the pur-
pose of obtaining that permit.

2. In this Regulation,

“diploma giving access to the permit” means a di-
ploma recognized by regulation of the Government as
giving access to the permit of the Order, made under the
fist paragraph of section 184 of the Professional Code
(R.S.Q., c. C-26);

“diploma equivalence” means the recognition by the
Bureau of the Order, pursuant to subparagraph g of the
first paragraph of section 86 of the Professional Code,
that a diploma issued by an educational institution situ-
ated outside Québec certifies that a candidate’s level of

gazette officielle

gazette officielle



4312 GAZETTE OFFICIELLE DU QUÉBEC, November 24, 1999, Vol. 131, No. 48 Part 2

knowledge and skills is equivalent to the level that may
be attained by the holder of a diploma giving access to
the permit;

“training equivalence” means the recognition by the
Bureau of the Order, pursuant to subparagraph g of the
first paragraph of section 86 of the Professional Code,
that a candidate’s training has enabled him to attain a
level of knowledge and skills equivalent to the level that
may be attained by the holder of a diploma giving access
to the permit.

3. The secretary of the Order shall forward a copy of
this Regulation to a person applying for a diploma or
training equivalence for the purposes of obtaining a
permit from the Order.

DIVISION II
STANDARDS FOR EQUIVALENCE OF DIPLOMAS

4. A person holding a diploma in occupational therapy
issued by an educational institution situated outside
Québec shall be granted a diploma equivalence if that
diploma was issued upon completion of university stud-
ies comprising the equivalent of the number of credits
required by Québec universities to obtain a degree con-
ferring the right to practise the profession. Each credit
corresponds to 15 hours of theory and 30 hours of prac-
tice, or 45 hours of supervised clinical practicum. The
credits shall be distributed as described in Schedule I
and shall cover each of the identified subjects. In addi-
tion, the diploma thus obtained shall be accessible only
to candidates with a collegial training or the equivalent.

5. Notwithstanding section 4, where the diploma for
which equivalence is applied was obtained 5 years or
more prior to the application, a diploma equivalence
shall be denied if the knowledge acquired by the person
no longer corresponds, taking into account develop-
ments in the profession, to the knowledge which, at the
time of the application, is being taught in a program of
study leading to a diploma recognized as giving access
to the permit.

In such a case, training may be recognized as equiva-
lent in accordance with section 6, if the training received
by the person since then has enabled him to attain the
required level of knowledge.

DIVISION III
STANDARDS OF EQUIVALENCE OF TRAINING

6. A person shall be granted a training equivalence if
he has at the time of the application for equivalence

(1) a level of knowledge and skills equivalent to the
level that may be acquired by a holder of a diploma
recognized as giving access to the permit; and

(2) at least 5 years or 8 750 hours relevant work
experience in occupational therapy.

7. Notwithstanding section 6, where the training for
which equivalence is applied was completed 5 years or
more before the application, equivalence shall be denied
if the knowledge and skills acquired by the person no
longer correspond, taking into account developments in
the profession, to the knowledge and skills which, at the
time of the application, are acquired after a program of
study leading to a diploma recognized as giving access
to the permit.

8. In appraising the training presented in support of
an application for training equivalence, the Bureau of
the Order shall take the following factors into account,
in particular:

(1) type and years of experience;

(2) type of courses taken and course content;

(3) clinical practicum served in occupational therapy
under supervision;

(4) total years of education; and

(5) the fact that the candidate holds one or more
diplomas issued in Québec or elsewhere.

DIVISION IV
PROCEDURE FOR RECOGNITION
OF EQUIVALENCE

9. A person who, for the purpose of obtaining a per-
mit of the Order, must be granted a diploma or training
equivalence shall provide the secretary of the Order
with the following documents and information:

(1) an application in writing to that effect, along with
the filing of study fees prescribed pursuant to paragraph 8
of section 86.0.1 of the Professional Code;

(2) his academic record, with a detailed description
of the courses taken, the number of course hours com-
pleted or credits obtained, and an official transcript of
the marks obtained;

(3) a true copy of the diplomas he holds;

(4) a true copy of his act of birth or, failing that, a
copy of his passport;
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(5) where applicable, an official document issued by
the educational institution or competent authority, at-
testing to the candidate’s participation in and successful
completion of any clinical practicum in occupational
therapy;

(6) where applicable, an official document attesting
to his relevant work experience in occupational therapy,
with a description thereof;

(7) where applicable, an official document attesting
to any additional training received during the last
5 years, with a description thereof; and

(8) where applicable, any information related to the
factors that the Bureau may take into account pursuant
to section 8.

Where documents submitted in support of an applica-
tion for recognition of an equivalence are written in a
language other than French or English, they shall be
accompanied by a translation in French. The translation
shall be certified true to the original by a member of the
Ordre des traducteurs et interprètes agréés du Québec or
by an authorized consular or diplomatic representative.

10. The secretary of the Order shall forward the docu-
ments and information prescribed in section 9 to a com-
mittee formed by the Bureau of the Order, in accordance
with paragraph 2 of section 86.0.1 of the Professional
Code, to study equivalence applications and make an
appropriate recommendation to the Bureau of the Order.

In order to make an appropriate recommendation, the
committee may require the applicant to pass an exami-
nation or to successfully complete a training period, or
both.

11. At the first meeting of the Bureau of the Order
following receipt of the committee’s recommendation,
the Bureau shall decide

(1) to grant a diploma or training equivalence; or

(2) to deny a diploma or training equivalence.

The Bureau of the Order shall send a written notice of
its decision to the person in question by registered mail,
within 30 days of the date on which the decision was
made.

Where the Bureau of the Order decides not to grant a
diploma or training equivalence, it shall, on the same
occasion, inform the candidate in writing of the pro-
grams of study leading to a diploma giving access to the
permit or, if the nature of the diploma presented in
support of the application for equivalence allows it,
inform him in writing of the courses, examinations or
training that should be successfully completed within
the time period indicated by the Bureau of the Order,
taking into account the candidate’s level of knowledge
and skills at the time of his application, for the training
equivalence to be granted.

12. Where the Bureau of the Order does not recog-
nize a diploma or training equivalence, the candidate
may apply to the Bureau for review of the decision and
for a hearing. The candidate shall send an application in
writing to that effect to the secretary of the Order within
30 days of the mailing of the Bureau’s decision.

Within 90 days following the date of receipt of an
application for a hearing, the Bureau shall hear the can-
didate and shall review its decision if necessary.

To that end, the secretary of the Order shall convene
the applicant by means of a notice in writing sent by
registered mail not less than 10 days before the date of
the hearing.

The Bureau’s decision is final and shall be sent to the
person in writing by registered mail within 30 days
following the date it is made.

13. This Regulation replaces the Regulation respect-
ing the standards for equivalence of diplomas for the
issue of a permit by the Ordre professionnel des ergothé-
rapeutes du Québec, made by Order in Council 1418-23
dated 23 September 1992.

However, an application for a diploma equivalence
shall be decided on the basis of the replaced Regulation
where the committee referred to in section 5 of that
Regulation has sent a recommendation to the Bureau of
the Order in respect of that application before the date of
coming into force of this Regulation.

14. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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SCHEDULE I
(s. 4)

Subjects Minimum credits
or hours required

(1) Basic sciences 29 credits

Anatomy 8

— gross anatomy
— musculoskeletal system
— neuroanatomy

Physiology 5

— gross physiology
— neurophysiology

Pathology 8

— gross pathology
— psychopathology

Kinesiology 3

— human motion, motor system
and biomechanical

Human development 2

— theory of development
(children, adults, elderly)
— stages of child development
(cognitive-psychomotor-affective)
— barriers to adult development

Psychology/sociology 3

— basic concepts

(2) Sciences of occupational therapy
intervention 38 credits

Models and frames of reference 6

Models
In particular:
— human occupation, occupational
performance, ICIDH

Frames of reference
In particular:
— humanist, developmental,
psychoanalytic, systemic

Subjects Minimum credits
or hours required

Analysis of activities 3

— components, therapeutical potential
and adaptation

Occupational therapy with various clienteles 24
(children, adults, elderly) in the fields
of mental and physical health

— assessment
— treatment planning
— follow-up

Environment 5

— technology and technical aids
— health promotion
_ community intervention

(3) Research methods 5 credits

Statistics and methodology

(4) Management 2 credits

Professionalism, ethics
Health care system
Management skills

(5) Clinical training 1 000 hours

Supervised practicum with various clienteles
(children-adults-elderly) in the field of mental
and physical health

— assessment
— intervention
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