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Draft Regulations

Draft Regulation
Building Act
(R.S.Q., c. B-1.1)

Exemption from the application of the Building Act

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that
the Regulation to amend the Regulation respecting
exemption from the Building Act, the text of which
appears below, may be made by the Government, with
or without amendment, upon the expiry of 45 days fol-
lowing this publication.

The purpose of the draft Regulation is to exempt
building contractors who are members of one of the two
corporations of electrical or pipefitting trades and those
domiciled outside Québec from the obligation to indi-
cate their licence number in their advertising and on
contract documents that they use in their dealings with
their customers.

Since it is an exemption regulation, the draft Regula-
tion will reduce the statutory requirements for the build-
ing contractors concerned.

Further information may be obtained by contacting
Mr. Jacques Leroux, Secretary, Régie du bâtiment du
Québec, 545, boulevard Crémazie Est, 3e étage, Montréal
(Québec) H2M 2V2, tel.: (514) 864-2506 or fax:
(514) 864-8652.

Any interested person having comments to make on
the matter is asked to send them in writing, before the
expiry of the 45-day period, to Mr. Alcide Fournier,
Chairman, Régie du bâtiment du Québec, 545, boule-
vard Crémazie Est, 3e étage, Montréal (Québec)
H2M 2V2.

DIANE LEMIEUX,
Minister of State for Labour and Employment

Regulation to amend the Regulation
respecting exemption from the
application of the Building Act*

Building Act
(R.S.Q., c. B-1.1, ss. 4.1, 182, 1st par., subpar. 1 and
s. 192; 1998, c. 46, ss. 2, 52 and 54)

1. The following is inserted after section 3.2 of the
Regulation respecting exemption from the application
of the Building Act:

“ 3.3. A building contractor who is a member of the
Corporation des maîtres électriciens du Québec or of the
Corporation des maîtres mécaniciens en tuyauterie du
Québec and any contractor domiciled outside Québec
shall be exempted from the application of section 57.1
of the Act, enacted by section 18 of Chapter 46 of the
Statutes of 1998.”.

2. This Regulation comes into force on (enter the
date corresponding to the fifteenth day following the
date of its publication in the Gazette officielle du Québec).

2811

Draft Regulation
Medical Act
(R.S.Q., c. M-9)

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Physicians
— Standards for equivalence of diplomas for the
issue of a permit to practise medicine or specialist’s
certificate

Notice is hereby given, in accordance with the Regu-
lations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that the Bureau of the
Collège des médecins du Québec, at its meeting held on

* The Regulation respecting exemption from the application of the
Building Act, made by Order in Council 375-95 dated 22 March
1995 (1995, G.O. 2, 1100) was last amended by the Regulation
made by Order in Council 758-98 dated 3 June 1998 (1998, G.O. 2,
2218). For previous amendments, refer to the Tableau des modifi-
cations et Index sommaire, Éditeur officiel du Québec, 1998, up-
dated to 1 September 1998.
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26 February 1999, adopted the Regulation respecting
the standards for equivalence of diplomas for the issue
of a permit or specialist’s certificate by the Collège des
médecins du Québec.

The Regulation has been transmitted to the Office des
professions du Québec, which will examine it pursuant
to section 95 of the Professional Code. It will then be
submitted, with the recommendation of the Office, to
the Government which may, under the same section,
approve it with or without amendment, after the expiry
of 45 days following this publication.

According to the Collège des médecins du Québec:

(1) the purpose of the Regulation is to prescribe stan-
dards for equivalence of diplomas issued by educational
establishments situated outside Québec, for the issue, by
the Bureau of the College, of a permit to practise medi-
cine or a specialist’s certificate and to establish an equiva-
lence recognition procedure for those diplomas; it clari-
fies the conditions on which diplomas issued in Canada,
outside Québec, in the United States and outside Canada
and the United States may be recognized as equivalent
to a diploma of doctor in medicine issued by a university
situated in Québec and, among other things, it estab-
lishes a procedure to appeal from a decision denying
diploma equivalence, with the possibility of being heard;

(2) the Regulation also prescribes the conditions on
which a restrictive permit issued by the Bureau of the
College before the coming into force of the Regulation
to a person holding a diploma issued outside Canada and
the United States may constitute a standard for equiva-
lence, for the issue of a regular permit to practise medi-
cine;

(3) as for citizens, the Regulation will specify the
standards for equivalence applicable to the recognition
of diplomas issued outside Québec, for a person who
applies for having a diploma recognized as equivalent
and for any interested person;

(4) as for the protection of the public, the Regulation
ensures that the level of knowledge and the skills and
attitudes of a person whose diploma issued outside
Québec is recognized as equivalent by the Bureau of the
College are equivalent to those of persons holding a
diploma of doctor in medicine issued by a university
situated in Québec.

(5) the Regulation will have no impact on businesses.

Further information may be obtained by contacting
Doctor Adrien Dandavino, Director of the Direction des
études médicales, Collège des médecins du Québec,
2170, boulevard René-Lévesque Ouest, Montréal

(Québec), H3H 2T8; tel.: (514) 933-4441, extension 302,
fax: (514) 933-3112.

Any person having comments to make on the text
reproduced below is asked to send them, before the
expiry of the 45-day period, to the Chairman of the
Office des professions du Québec, 800, place D’Youville,
10e étage, Québec (Québec) G1R 5Z3. Comments will
be forwarded by the Office to the Minister responsible
for the administration of legislation respecting the pro-
fessions; they may also be sent to the professional order
that has adopted the Regulation, namely the Collège des
médecins du Québec, as well as to interested persons,
departments and bodies.

JEAN-K. SAMSON,
Chairman of the Office des
professions du Québec

Regulation respecting the standards for
equivalence of diplomas for the issue of a
permit or specialist’s certificate by the
Collège des médecins du Québec
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 93, par. c, and s. 94.1)

DIVISION I
GENERAL

1. The purpose of this Regulation is to prescribe stan-
dards for equivalence of diplomas issued by educational
establishments situated outside Québec, for the issue, by
the Bureau of the Collège des médecins du Québec, of a
permit referred to in section 33 of the Medical Act
(R.S.Q., c. M-9) or a specialist’s certificate referred to in
section 37 of that Act. It is also intended to establish an
equivalence recognition procedure for those diplomas.

It applies to any person who does not hold a diploma
giving access to the permit and specialist’s certificates
and who applies for having a diploma issued by an
educational establishment situated outside Québec rec-
ognized as equivalent for the purposes of the issue of a
permit or specialist’s certificate.

“Diploma giving access to the permit and specialist’s
certificates” means a diploma recognized by govern-
ment regulation as giving access to the permit and
specialist’s certificates of the College, made under the
first paragraph of section 184 of the Professional Code
(R.S.Q., c. C-26).

2. Recognition of the equivalence of diplomas by the
Bureau of the College pursuant to subparagraph g of the
first paragraph of section 86 of the Professional Code
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certifies that the level of knowledge and the skills and
attitudes of a person holding a diploma issued by an
educational establishment situated outside Québec are
equivalent to those of a person holding a diploma giving
access to the permit and specialist’s certificates.

3. The examinations contemplated in paragraph 2 of
sections 6 and 7 are intended to evaluate whether a
diploma holder’s knowledge compares to the knowl-
edge of students evaluated by examinations upon comple-
tion of a program of study leading to a diploma giving
access to the permit and specialist’s certificates. There
shall be at least one examination session per year and, in
case of failure, two supplemental examinations may be
taken.

DIVISION II
STANDARDS OF EQUIVALENCE FOR DIPLOMAS

§1. Diplomas issued in Canada outside Québec

4. The diploma of doctor of medicine awarded by a
university situated in Canada but outside Québec is
equivalent to a diploma giving access to the permit and
specialist’s certificates, provided that the faculty of medi-
cine of that university is accredited by the Association
of Canadian Medical Colleges when the diploma is
awarded.

§2. Diplomas issued in the United States

5. The diploma of doctor of medicine awarded by a
school or faculty of medicine situated in the United
States is equivalent to a diploma giving access to the
permit and specialist’s certificates, provided that the
school or faculty is accredited by the Liaison Committee
on Medical Education when the diploma is awarded.

6. The diploma of doctor of osteopathy awarded by a
school of osteopathic medicine situated in the United
States is equivalent to a diploma giving access to the
permit and specialist’s certificates, provided that the
school is accredited by the Bureau of Professional Edu-
cation of the American Osteopathic Association when
the diploma is awarded and that the diploma holder

(1) has also been the holder, since at least 3 consecu-
tive years, of a restrictive permit issued and renewed by
the Bureau of the College on the basis of his hiring as
full, associate or assistant professor in a faculty of medi-
cine of a university that issues the diploma giving access
to the permit and specialist’s certificates and has been
working in a clinical discipline in Québec during that
period; or

(2) has passed the examinations established or ap-
proved by the Bureau of the College.

§3. Diplomas issued outside Canada and the United
States

7. The diploma of doctor of medicine or a diploma of
the same level awarded upon completion of medical
studies by a school of medicine or a university situated
outside Canada and the United States is equivalent to a
diploma giving access to the permit and specialist’s
certificates, provided that the school or faculty of medi-
cine of that university is entered in the World Directory
of Schools of Medicine published by the World Health
Organization when the diploma is awarded and that the
diploma holder

(1) has also been the holder, since at least 3 consecu-
tive years, of a restrictive permit issued and renewed by
the Bureau of the College on the basis of his hiring as
full, associate or assistant professor in a faculty of medi-
cine of a university that issues the diploma giving access
to the permit and specialist’s certificates and has been
working in a clinical discipline in Québec during that
period; or

(2) has passed the examinations established or ap-
proved by the Bureau of the College.

DIVISION III
EQUIVALENCE RECOGNITION PROCEDURE

8. The secretary of the Collège des médecins du
Québec shall forward a copy of this Regulation to any
person who applies for a diploma equivalence for the
purposes mentioned in section 1.

9. The fees payable under this Regulation shall be
prescribed by the Bureau of the College pursuant to
paragraph 8 of section 86.0.1 of the Professional Code.

10. A person who applies for a diploma equivalence
shall do so in writing in the form determined by the
secretary and include the prescribed fees.

The person shall also include the following in the
application:

(1) a certified true copy of the diploma held and
whose recognition as equivalent is applied for;

(2) a description of the program of study taken, in-
cluding theoretical courses, laboratories and clinical train-
ing periods, as well as their respective duration;

(3) as the case may be,

(a) proof that the person has worked in a clinical
discipline in Québec; or
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(b) proof that the person passed the examinations
established or approved by the Bureau of the College.

A person who applies for a diploma equivalence shall
provide a translation in French or English of any docu-
ment submitted in support of his application and written
in a language other than French or English. The transla-
tion shall be attested to by a solemn affirmation from the
person who did it.

11. The secretary shall forward the record of a per-
son applying for equivalence recognition to the commit-
tee on admission to practice — credentials division —,
formed by the Bureau of the College pursuant to para-
graph 2 of section 86.0.1 of the Professional Code. That
committee shall examine the record and make a recom-
mendation to the Bureau.

12. At the first meeting of the Bureau of the College
following the filing of the committee’s recommenda-
tion, the Bureau shall decide whether or not the person
shall be granted a diploma equivalence and provide
reasons for its decision.

The secretary shall inform the person concerned in
writing of the decision of the Bureau and the reasons
therefor, by any means providing proof of receipt, within
15 days of the date on which it was rendered.

Where the Bureau decides not to grant a diploma
equivalence, the secretary shall, on the same occasion,
inform the person in writing of the conditions to be met
to obtain the equivalence applied for or of the programs
of study leading to a diploma giving access to the permit
and specialist’s certificates.

13. A person to whom the Bureau of the College
denies a diploma equivalence may apply for a hearing.
That person shall send the secretary a written applica-
tion, together with the prescribed fees, within 15 days of
the date on which the decision of the Bureau is received.

The person shall be heard within 45 days of the date
of receipt of the application by an appeals committee
which, within that time, shall make a recommendation
to the Bureau. That appeals committee, formed by the
Bureau pursuant to paragraph 2 of section 86.0.1 of the
Professional Code, shall be composed of 3 directors of
the Bureau of the College.

The appeals committee shall call the person who ap-
plied for a hearing to appear by sending a written notice
to that effect by any means providing proof of receipt, at
least 10 days before the date of the hearing.

14. At the first meeting of the Bureau of the College
following the filing of the appeals committee’s recom-
mendation, the Bureau shall decide whether or not the
person shall be granted a diploma equivalence and pro-
vide reasons therefor. The decision of the Bureau is
final.

The secretary shall inform the person concerned of
the decision of the Bureau and the reasons therefor by
sending him a registered or certified letter within
15 days of the date on which the decision was rendered.

15. This Regulation replaces the Regulation respect-
ing the standards for equivalence of the diplomas issued
by educational establishments situated outside Québec
for the issuing of a permit, approved by Order in Coun-
cil 881-87 dated 3 June 1987.

16. A person who is the subject of a decision of the
Bureau or administrative committee of the College ren-
dered after 13 October 1998 pursuant to section 6 of the
Regulation respecting the standards for equivalence of
the diplomas issued by educational establishments situ-
ated outside Québec for the issuing of a permit, ap-
proved by Order in Council 881-87 dated 3 June 1987,
shall also benefit from the provisions of this Regulation.

The secretary shall send a copy of this Regulation to
that person, by any means providing proof of receipt,
not later than 90 days after the date of coming into force
of this Regulation.

An application for a hearing made under section 13
and pertaining to a decision denying a diploma equiva-
lence shall be sent in the manner provided for in that
section, within 15 days of the date on which a copy of
this Regulation is received.

17. Notwithstanding section 7 of this Regulation, a
person who holds a diploma referred to in that section
and a restrictive permit issued by the Bureau of the
College before the coming into force of this Regulation
shall be granted a diploma equivalence, on the condition
that he also provides, with the application prescribed in
section 10, proof that he has been working in a clinical
discipline in Québec for at least 6 years under that
permit.

18. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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