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Gouvernement du Québec

O.C. 452-99, 21 April 1999
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Optometrists
— Equivalence standards for the issue of a permit

Regulation respecting equivalence standards for the
issue of a permit by the Ordre des optométristes du
Québec

WHEREAS under paragraph c of section 93 of the
Professional Code (R.S.Q., c. C-26), the Bureau of a
professional order must, by regulation, prescribe stan-
dards for equivalence of diplomas issued by educational
establishments situated outside Québec, for the purposes
of issuing a permit or specialist’s certificate, and stan-
dards of equivalence of the training of a person who
does not hold a diploma required for such purposes;

WHEREAS the Bureau of the Ordre des optométristes
du Québec has duly adopted the Regulation respecting
equivalence standards for the issue of a permit by the
Ordre des optométristes du Québec;

WHEREAS in accordance with the Regulations Act
(R.S.Q., c. R-18.1), that Regulation was published as a
draft in Part 2 of the Gazette officielle du Québec of
30 June 1998, with a notice that it could be submitted to
the Government for approval upon the expiry of 45 days
following that publication;

WHEREAS in accordance with section 95 of the Pro-
fessional Code, the Office des professions du Québec
has made its recommendations;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
with amendments;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister responsible for the administration of legis-
lation respecting the professions:

THAT the Regulation respecting equivalence standards
for the issue of a permit by the Ordre des optométristes
du Québec, attached to this Order in Council, be ap-
proved.

MICHEL NOËL DE TILLY ,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation respecting equivalence
standards for the issue of a permit by the
Ordre des optométristes du Québec
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 93, par. c)

DIVISION I
PROCEDURE FOR RECOGNITION OF
EQUIVALENCE

1. The secretary of the Ordre des optométristes du
Québec shall forward a copy of this Regulation to those
who ask that their diploma issued by an educational
institution outside Québec or their training be recog-
nized as equivalent.

2. A person who wishes to be granted a diploma or
training equivalence shall provide the secretary of the
Order with the following documents that are necessary
to support his application, together with the file process-
ing fees prescribed by a resolution adopted under para-
graph 8 of section 86.0.1 of the Professional Code
(R.S.Q., c. C-26):

(1) his academic record, including a description of
the courses taken with the number of related credits and
the marks obtained;

(2) proof that the diploma was obtained;

(3) an attestation that he has participated in a profes-
sional training period or any other continuous training
or upgrading activity; and

(4) an attestation and a description of any relevant
work experience.

The person may provide any other document he deems
useful.

3. Any document sent in support of an application for
diploma or training equivalence and not written in French
or English shall be accompanied by a French or English
translation attested by a declaration under oath by the
person who did the translation.

In this Regulation,

“diploma equivalence” means the recognition by the
Bureau of the Order that a person’s diploma issued by an
educational institution outside Québec demonstrates that
the person has reached a level of knowledge that is
equivalent, according to the standards provided for in
section 7, to the level reached by the holder of a diploma
recognized as meeting the requirements for the permit;
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“training equivalence” means the recognition by the
Bureau of the Order that a person’s training demon-
strates that he has reached a level of knowledge that is
equivalent, according to the standards provided for in
section 9, to the level reached by the holder of a diploma
recognized as meeting the requirements for the permit.

4. The secretary shall forward the documents men-
tioned in section 2 to the committee formed by the
Bureau of the Order to examine applications for diploma
or training equivalence and to make recommendations
to the Bureau. The committee shall be composed of at
least 3 optometrists who have been entered on the roll of
the Order for more than 5 years. The committee may
interview any person applying for a diploma or training
equivalence.

At the first meeting following the receipt of the rec-
ommendation, the Bureau shall decide whether it will
grant a diploma or training equivalence, in accordance
with this Regulation.

5. Within 30 days of its decision, the Bureau shall
inform the person of its decision in writing and, if the
equivalence is denied, the Bureau shall inform the per-
son of the programs of study, training sessions or exami-
nations which, taking into consideration his current level
of knowledge, must be completed or passed within the
time prescribed by the Bureau for the equivalence to be
granted.

6. A person whose application for diploma or train-
ing equivalence is not granted may apply to the Bureau
for a hearing, provided that the person applies therefor
in writing to the secretary of the Order within 30 days
following the mailing of the Bureau’s decision not to
grant the equivalence.

Within 90 days following the date of receipt of the
application for a hearing, the Bureau shall hear that
person and, where expedient, shall review its decision.
Not less than 10 days before the date of the hearing, the
secretary shall convene the person by means of a written
notice sent by registered mail.

The decision of the Bureau is final and shall be sent to
the person in writing within 30 days of the date of the
hearing.

DIVISION II
DIPLOMA EQUIVALENCE STANDARDS

7. A person holding a diploma in optometry issued by
an educational institution outside Québec shall be granted
a diploma equivalence if the diploma was obtained upon

completion of university studies comprising 141 credits
or the equivalent, 123 of which shall be apportioned as
follows:

(1) 26 credits in biological and biomedical sciences,
pertaining in particular to human and ocular anatomy,
general and ocular histology, general and ocular physi-
ology, general and ocular pharmacology, general and
ocular pathology and microbiology;

(2) 34 credits in optics, pertaining in particular to
geometric, physical, ophthalmic and physiological op-
tics;

(3) 41 credits in optometrical sciences, pertaining in
particular to general optometry, orthoptics, contact lenses
and low vision;

(4) 22 credits obtained following a clinical training
period, particularly in general optometry, in orthoptics,
contact lenses and low vision.

Each credit shall represent 15 hours of attendance in
class or 45 hours worked in the course of a training
period.

8. Notwithstanding section 7, where the diploma in
respect of which an application for equivalence has been
filed was acquired 3 years or more prior to the applica-
tion, the diploma equivalence shall be denied if the
person’s knowledge at the time of the application no
longer corresponds, considering the developments in the
profession, to the subject content being taught in a pro-
gram of study leading to a diploma recognized by regu-
lation of the Government as meeting the requirements
for the permit.

In such a case, a training equivalence may be granted
under section 9 if the training received since then has
enabled the person to reach the required level of knowl-
edge.

DIVISION III
TRAINING EQUIVALENCE STANDARDS

9. A person shall be granted a training equivalence if
he demonstrates that his knowledge is equivalent to the
knowledge acquired by the holder of a diploma recog-
nized by the Government under the first paragraph of
section 184 of the Code.

10. Notwithstanding section 9, where the training in
respect of which an application for equivalence has been
filed was acquired 3 years or more prior to the applica-
tion, equivalence shall be denied if the person’s knowl-
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edge at the time of the application no longer corre-
sponds, considering the developments in the profession,
to the subject content being taught in a program of study
leading to a diploma recognized as meeting the require-
ments for the permit.

11. To determine whether a person has the training
required under section 9, the Bureau shall consider the
following factors:

(1) the diplomas awarded to the person in Québec or
elsewhere;

(2) the courses taken, the number of related credits
and the marks obtained;

(3) the training periods completed and other continu-
ous training or upgrading activities;

(4) the total number of years of schooling; and

(5) the relevant work experience.

Where assessing a person’s training is too difficult to
determine his knowledge of the field, the person may be
called for an interview or required to write an examina-
tion or to complete a training period, or all three for the
purpose of the assessment.

12. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.

2808

Gouvernement du Québec

O.C. 454-99, 21 April 1999
Police Act
(R.S.Q., c. P-13)

Amount payable by the municipalities for the
services of the Sûreté du Québec
— Amendments

Regulation to amend the Regulation respecting the
amount payable by the municipalities for the services
of the Sûreté du Québec

WHEREAS under paragraph 10 of section 6.1 of the
Police Act (R.S.Q., c. P-13), the Government may make
regulations with respect to the matters mentioned therein;

WHEREAS the Government made the Regulation
respecting the amount payable by the municipalities for

the services of the Sûreté du Québec by Order in Coun-
cil 326-92 dated 4 March 1992;

WHEREAS it is expedient to amend the Regulation;

WHEREAS in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), the draft Regu-
lation to amend the Regulation respecting the amount
payable by the municipalities for the services of the
Sûreté du Québec was published in the Gazette officielle
du Québec of 16 December 1998, with a notice that it
could be made by the Government upon the expiry of
45 days following that publication;

WHEREAS no comments on the draft regulation were
received before the expiry of the said period;

WHEREAS it is expedient to make the Regulation with-
out amendment;

IT IS ORDERED, therefore, upon the recommendation
of the Minister of Public Security:

THAT the Regulation to amend the Regulation
respecting the amount payable by the municipalities for
the services of the Sûreté du Québec, attached to this
Order in Council, be made.

MICHEL NOËL DE TILLY ,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation to amend the Regulation
respecting the amount payable by the
municipalities for the services of the
Sûreté du Québec(1)

Police Act
(R.S.Q., c. P-13, s. 6.1, par. 10)

1. The Regulation respecting the amount payable by
the municipalities for the services of the Sûreté du Québec
is amended by substituting the following for section 1:

“1. For the purposes of this Regulation, “contribu-
tion” means the amount that a municipality must pay to
the Government for police services of the Sûreté du

1 The Regulation respecting the amount payable by the
municipalities for the services of the Sûreté du Québec,
made by Order in Council 326-92 dated 4 March 1992
(1992, G.O. 2, 1115), was last amended by the Schedule
to Chapter 73 of the Statutes of 1996. For previous
amendments, refer to the Tableau des modifications et
Index sommaire, Éditeur officiel du Québec, 1998, up-
dated to 1 September 1998.


