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Draft Regulation
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Chartered appraisers
— Diploma and training equivalence for the issue
of a permit

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that
the Bureau of the Ordre des évaluateurs agréés du Québec
made the Regulation respecting standards for a diploma
or training equivalence for the issue of a permit by the
Ordre des évaluateurs agréés du Québec, the text of
which appears below.

The Regulation will be examined by the Office des
professions du Québec pursuant to section 95 of the
Professional Code, and will subsequently be submitted,
with the recommendation of the Office, to the Govern-
ment for approval with or without amendments upon the
expiry of 45 days following this publication.

According to the Ordre des évaluateurs agréés, the
purpose of the Regulation is to comply with the duty
imposed on the Order by the Professional Code to estab-
lish standards for granting a diploma or training equiva-
lence to applicants who do not hold a diploma recog-
nized by government regulation as giving access to the
permit issued by the Order.

The Regulation also allows a person to whom the
equivalence is denied to be heard by the Bureau and to
explain the reasons in support of the review of the
decision.

Further information concerning the Regulation may
be obtained by contacting Madame Céline Viau, Secre-
tary of the Ordre des évaluateurs agréés du Québec, at
the following address: 2075, rue University, bureau 1200,
Montréal (Québec) H3A 2L1; tel.: (514) 281-9888; fax:
(514) 281-0120.

Any person having comments to make on the matter
is asked to send them, before the expiry of the 45-day
period, to the Chairman of the Office des professions du
Québec, 800, place d’Youville, 10e étage, Québec
(Québec) G1R 5Z3. These comments will be forwarded
by the Office to the Minister responsible for the admin-
istration of legislation respecting the professions; they
may also be forwarded to the professional order that
made the regulation, that is, the Ordre des évaluateurs

agréés du Québec, and to interested persons, depart-
ments and agencies.

JEAN-K. SAMSON,
Chairman of the Office
des professions du Québec

Regulation respecting the standards
for a diploma or training equivalence
for the issue of a permit by the Ordre
des évaluateurs agréés du Québec
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 93, par. c)

DIVISION I
GENERAL

1. The secretary of the Ordre des évaluateurs agréés
du Québec shall forward a copy of this Regulation to
those who signify their wish to have a diploma issued by
a teaching establishment outside Québec or training rec-
ognized as equivalent.

In this Regulation,

“diploma equivalence” means the recognition by the
administrative committee of the Order that a diploma
issued by a teaching establishment outside Québec certi-
fies that the candidate has attained a level of knowledge
equivalent to the level attained by the holder of a di-
ploma recognized by regulation of the Government as
meeting the requirements for the permit;

“training equivalence” means the recognition by the
administrative committee of the Order that a candidate’s
training demonstrates that he has attained a level of
knowledge equivalent to the level attained by the holder
of a diploma recognized by regulation of the Govern-
ment as meeting the requirements for the permit.

DIVISION II
EQUIVALENCE STANDARDS

§1. Diploma equivalence

2. A person holding a diploma issued by a teaching
establishment outside Québec shall be granted a di-
ploma equivalence if the following conditions are met:

(1) the diploma was conferred upon completion of
university studies comprising at least 90 credits, each
credit representing 15 hours of attendance in class or at a
training activity;
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(2) the studies leading to the diploma included the
following subjects:

(a) business administration: a minimum of 225 hours
pertaining in particular to business law, marketing, fi-
nancial management, economic analysis or macro-
economics and management accounting;

(b) the basics of appraisal: a minimum of 90 hours
pertaining in particular to concepts, theories, laws, prin-
ciples of value, processes, methods and analysis;

(c) the elements surrounding the appraisal activity: a
minimum of 135 hours pertaining in particular to archi-
tecture, construction costs, depreciation, immovable de-
velopment, urban planning, case study, the preparation
of reports and testimony in court;

(d) real estate law: a minimum of 90 hours; and

(e) real estate finance: a minimum of 45 hours.

3. An application for equivalence in respect of a di-
ploma acquired 5 years earlier or more shall be denied if
the knowledge gained no longer corresponds, consider-
ing the developments in the profession, to the knowl-
edge currently being taught in a program of study lead-
ing to a diploma recognized by regulation of the
Government as meeting the requirements for the permit.

In such a case, a training equivalence may be granted
under section 4 if the training received since then has
enabled the candidate to attain the required level of
knowledge.

§2. Training equivalence

4. A person shall be granted a training equivalence if
he demonstrates that his knowledge is equivalent to the
knowledge acquired upon completion of studies in a
teaching establishment recognized under the first para-
graph of section 184 of the Professional Code (R.S.Q.,
c. C-26), particularly by reason of relevant work experi-
ence in the carrying out of a chartered appraiser’s pro-
fessional activities.

5. Notwithstanding section 4, an application for
equivalence in respect of training acquired 5 years ear-
lier or more shall be denied if the knowledge gained no
longer corresponds, considering the developments in the
profession, to the knowledge currently being taught in a
program of study leading to a diploma recognized by
regulation of the Government as meeting the require-
ments for the permit.

6. To determine whether a candidate’s training is
equivalent, the following factors shall be taken into
account:

(1) the nature and duration of his experience;

(2) the diplomas awarded in Québec or elsewhere;

(3) the nature, content and duration of the relevant
courses taken, in relation to the application for equiva-
lence;

(4) the training periods completed and other continu-
ing education or skill upgrading activities;

(5) the total number of years of schooling; and

(6) relevant work experience.

7. Where assessing a person’s training presents diffi-
culties such that a judgment cannot be made on his level
of knowledge, the person may be called for an interview
or required to pass an examination, or both.

DIVISION III
PROCEDURE FOR GRANTING EQUIVALENCES

8. A candidate who wishes to be granted an equiva-
lence shall provide the secretary of the Order with the
following documents in support of his application, to-
gether with the processing fees prescribed under para-
graph 8 of section 86.0.1 of the Professional Code:

(1) his academic record, including an official tran-
script of his marks sent directly by the registrar of the
teaching establishments, a description of the courses
taken with the number of related hours and credits;

(2) copies of his diplomas certified as true by the
teaching establishment;

(3) an attestation that he has participated in a profes-
sional training period or any other continuing education
or skill upgrading activity in the field of appraisal, where
applicable; and

(4) an attestation and a description of his relevant
work experience.

Any document sent in support of an application for
equivalence and not written in French or English shall
be accompanied by a French or English translation certi-
fied by the translator’s solemn affirmation.

9. The secretary of the Order shall forward the docu-
ments mentioned in section 8 to the committee formed
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by the Bureau of the Order to examine applications for
diploma or training equivalence and to promptly make
appropriate recommendations to the administrative com-
mittee.

10. At the first meeting following the receipt of the
committee’s report, the administrative committee shall
decide whether it will grant a diploma or training equiva-
lence and shall notify the candidate in writing within
30 days of its decision.

11. If it does not recognize a diploma or training as
equivalent, the administrative committee shall notify
the person in writing of the programs of study, training
periods or examinations which, given his current level
of knowledge, must be successfully completed for the
equivalence to be granted, within the time limit indi-
cated by the committee.

12. A candidate whose application for equivalence is
not granted may apply to the Bureau of the Order for a
hearing and review of that decision, provided that the
person sends a written application stating reasons to the
secretary of the Order within 30 days following the
mailing of the administrative committee’s decision.

Within 60 days following receipt of the application
for a hearing and review, the Bureau of the Order shall
hear the candidate and, where expedient, shall review its
decision. At least 10 days before the date of the hearing,
the secretary shall convene the candidate by registered
or certified mail.

13. The decision of the Bureau of the Order on the
application for review is final and without appeal and
shall be sent to the candidate in writing within 30 days
of the date of the hearing.

14. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.

2710

Draft Regulation
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Chartered appraisers
— Terms and conditions for permits to be issued

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that
the Regulation respecting terms and conditions for per-
mits to be issued by the Ordre des évaluateurs agréés du

Québec, made by the Bureau of the Ordre des évaluateurs
agréés du Québec, may be submitted to the Government
which may approve it, with or without amendment, upon
the expiry of 45 days following this publication.

According to the Order, the purpose of the Regulation
is to improve the terms and conditions of the training
period and of the examination for admission. Among
other improvements, there is the extension from 4 to 5
years of the period for passing the training period and
the examination and the increase in the accreditation
conditions of the tutors to ensure the quality of training
of future members with a view to protecting the public.
Moreover, the Regulation will allow a candidate who
has failed the training period or examination to be heard
by the admissions committee and to benefit from a
review or a supplemental examination, where appli-
cable, thus favouring more openness in the admission
process and greater equity for candidates.

Further information may be obtained by contacting
Ms. Céline Viau, Secretary of the Ordre des évaluateurs
agréés du Québec, 2075, rue University, bureau 1200,
Montréal (Québec) H3A 2L1; tel. (514) 281-9888; fax:
(514) 281-0120.

Any interested person having comments to make on
the matter is asked to send them in writing, before the
expiry of the 45-day period, to the Chairman of the
Office des professions du Québec, 800, place D’Youville,
10e étage, Québec (Québec) G1R 5Z3. Those comments
will be forwarded by the Office to the Minister respon-
sible for the administration of legislation respecting the
professions; they may also be forwarded to the profes-
sional order that made the Regulation and to the inter-
ested persons, departments and agencies.

JEAN-K. SAMSON,
Chairman of the Office
des professions du Québec

Regulation respecting terms and
conditions for permits to be issued by the
Ordre des évaluateurs agréés du Québec
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 94, par. i)

DIVISION I
GENERAL

1. To obtain a permit issued by the Ordre des
évaluateurs agréés du Québec, a person shall submit an
application in writing to the administrative committee
and shall


