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Regulations and other acts

Gouvernement du Québec

O.C. 1171-99, 13 October 1999
An Act respecting the distribution of financial
products and services
(1998, c. 37)

Chambre de la sécurité financière
— Governing compulsory professional development

Regulation of the Chambre de la sécurité financière
governing compulsory professional development

WHEREAS under subparagraph 2 of the first paragraph
of section 313 of the Act respecting the distribution of
financial products and services (1998, c. 37), each Cham-
ber shall determine, by regulation, the rules governing
compulsory professional development in each sector or
class of sectors other than financial planning in which
its contributors carry on business;

WHEREAS under the second paragraph of that section,
a regulation made under the first paragraph shall be
submitted to the Government for approval with or with-
out amendment;

WHEREAS in accordance with that section, the
Chambre de la sécurité financière adopted the Regula-
tion of the Chambre de la sécurité financière governing
compulsory professional development;

WHEREAS in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), the text of that
Regulation was published as a draft in the Gazette
officielle du Québec of 12 May 1999 with a notice that it
could be submitted to the Government for approval upon
the expiry of 45 days following that publication;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation,
with amendments;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister of State for the Economy and Finance and
Minister of Finance:

THAT the Regulation of the Chambre de la sécurité
financière governing compulsory professional develop-
ment, attached to this Order in Council, be approved.

MICHEL NOËL DE TILLY ,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation governing compulsory
professional development of the
Chambre de la sécurité financière
An Act respecting the distribution of financial
products and services
(1998, c. 37, s. 313, 1st par., subpar. 2)

DIVISION I
SCOPE

1. This Regulation applies to all representatives,
whether or not they are independent, who hold a certifi-
cate issued by the Bureau des services financiers autho-
rizing them to practise in any one of the following
sectors including the classes thereof:

(1) insurance of persons;
(2) group insurance of persons;
(3) group savings plan brokerage;
(4) investment contract brokerage;
(5) scholarship plan brokerage.

For the purposes of this Regulation, the sectors listed
in subsections (3) to (5) are considered a single sector.

DIVISION II
OBLIGATIONS

2. Any representative who holds a certificate issued
before January 1, 2000, shall, between that date and
December 31, 2001, take part in training activities rec-
ognized by the Chambre de la sécurité financière in
accordance with Division III. These training activities
shall consist of 30 professional development units and
pertain to the following subjects if the representative
holds a certificate authorizing him to practise in only
one of the sectors mentioned in section 1: employee
benefits, group insurance, accident or health insurance,
disability insurance, life insurance, Civil Code, account-
ing, client counselling, ethics, legal aspects of insur-
ance, economics, finance, management of an insurance
or investment firm, investments, pensions, retirement
planning, business planning, financial planning, tax plan-
ning, estate planning, professional practice, professional
liability, actuarial sciences, annuities and underwriting
or risk management.

Over the course of this period, this representative
shall also take part in training activities recognized by
the Chamber and consisting of, in addition to the 30
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PDUs required under the first paragraph, 10 additional
PDUs in the subjects provided for therein for each of the
other sectors mentioned in section 1 in which he is
authorized to practise by virtue of his certificate.

The number of PDUs to be accumulated by any repre-
sentative who is issued a certificate between January 1,
2000, and December 31, 2001, or who is authorized to
practise in a new sector over the course of this period
shall be prorated based on the number of complete months
he has held a certificate during these 24 months, unless
he has held the certificate for less than 6 months.

In this Regulation, the term “professional develop-
ment unit,” or “PDU,” means the quantitative value
assigned to a training activity recognized by the Cham-
ber, one PDU representing one hour of the activity.

3. As of January 1, 2002, any representative who
holds a certificate shall, between that date and Decem-
ber 31, 2003, and every 24 months thereafter, take part
in training activities recognized by the Chamber in ac-
cordance with Division III. These training activities shall
consist of at least 60 PDUs and pertain to the subjects
mentioned in the first paragraph of section 2. At least 10
of these PDUs shall pertain to the subjects below that
are specific to each of the sectors mentioned in section 1
in which he is authorized to practise by virtue of his
certificate:

(1) insurance of persons

(a) life insurance;
(b) accident or health insurance;
(c) disability insurance;
(d) legal aspects of insurance;
(e) economics;
(f) finance;
(g) retirement planning;
(h) financial planning;
(i) tax planning;
(j) estate planning;
(k) underwriting or risk management;
(l) Civil Code;
(m) accounting;
(n) client counselling;
(o) ethics;
(p) management of an insurance or investment firm;
(q) investments;
(r) pensions;
(s) business planning;
(t) professional practice;
(u) annuities;
(v) professional liability;
(w) actuarial sciences;

(2) group insurance of persons

(a) group insurance;
(b) employee benefits;
(c) any subject mentioned in paragraphs c and d, and

k to w of subsection (1);

(3) group savings plan brokerage, investment con-
tract brokerage and scholarship plan brokerage: all sub-
jects mentioned in paragraphs e to j and l to w in subsec-
tion (1).

The number of PDUs to be accumulated by any repre-
sentative who is issued a certificate between January 1,
2002, and December 31, 2003, or over the course of any
24-month period thereafter or who is authorized to prac-
tise in a new sector over the course of one of these
periods shall be prorated based on the number of com-
plete months he has held a certificate during these 24
months, unless he has held the certificate for less than 6
months.

4. Notwithstanding sections 2 and 3, any representa-
tive who holds a certificate authorizing him to practise
only in the accident or health insurance class shall, over
the course of each 12-month period that elapses between
January 1, 2000, and December 31, 2001, take part in
training activities recognized by the Chamber in accor-
dance with Division III. These training activities shall
consist of 15 PDUs and pertain to the subjects provided
for in the first paragraph of section 2. For each subse-
quent 12-month period, he shall accumulate 30 PDUs.

The number of PDUs to be accumulated by any repre-
sentative to whom such a certificate is issued over the
course of one of the periods mentioned in the first para-
graph shall be prorated based on the number of complete
months he has held a certificate during these 12 months,
unless he has held the certificate for less than 6 months.

5. The Chamber may relieve a representative from
the obligations provided for in section 2, 3 or 4 if, due to
overwhelming circumstances, he was unable to comply
with them.

The fact that a representative was suspended or struck
off the roll, that his certificate was cancelled or revoked
pursuant to a decision of the disciplinary committee of
the Chamber or pursuant to an enforceable decision of
the disciplinary committee of the Association des
intermédiaires en assurance de personnes du Québec, or
that his certificate was revoked, suspended, not renewed
or included restrictions and conditions imposed by the
Bureau does not constitute overwhelming circumstances.
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6. The representative referred to in the second para-
graph of section 5 can take part in training activities
recognized by the Chamber and earn PDUs. However,
he may not act in the capacity of trainer, instructor or
facilitator in these activities.

7. A representative who, over the course of a 24-month
period for representatives referred to in sections 2 and 3,
and over the course of a 12-month period for representa-
tives referred to in section 4, takes part in training activi-
ties recognized by the Chamber and consisting of more
PDUs than those provided for in section 2, 3 or 4 cannot
carry them forward to a subsequent period.

8. Each representative shall keep the proofs of atten-
dance, or the exam or test results attestations which are
given to him by the person, organization or institution
who offers training activities recognized by the Cham-
ber.

DIVISION III
RECOGNITION OF TRAINING ACTIVITIES

9. The Chamber shall recognize a training activity
that pertains to one of the subjects mentioned in sec-
tion 2, if it develops the following professional skills:

(1) personal development;
(2) business development;
(3) technical development;
(4) clientele development.

However, it shall not recognize and assign PDUs for
any activity offered by a person, organization or educa-
tional institution that pertains to specific insurance of
persons or group insurance of persons products, or other
financial products, including securities, nor for any train-
ing activity designed to motivate representatives to sell
these products.

10. An application for recognition of a training ac-
tivity may be submitted to the Chamber, before or after
the activity is held, by the representative himself or by
the person, organization or educational institution who
is offering the activity.

11. The application for recognition shall include the
following:

(1) a description of the training activity;
(2) an explanation of how this activity will be con-

ducted;

(3) an explanation of how this activity develops the
professional skills mentioned in section 9;

(4) if the application is submitted before the activity
is held, the name and address of the person responsible
for this activity;

(5) if the application is submitted by the representa-
tive after the activity is held, proof that he has attended
this activity;

(6) the method of controlling the successful comple-
tion of the activity, if applicable;

(7) if the application is submitted after the activity is
held by the person, organization or the educational insti-
tutional who offered it, the list of participants;

(8) the number of PDUs requested for the training
activity.

12. The Chamber will recognize or refuse to recog-
nize an activity within 45 days of receipt of the applica-
tion. If the application is rejected or if the activity is
recognized for a lesser number of PDUs than requested,
the Chamber will provide an explanation to the appli-
cant.

13. The recognition of an activity is valid for two
years.

14. The person responsible for an activity shall sub-
mit any change to its content, duration or method of
control to the Chamber.

The Chamber may then continue to recognize or may
stop recognizing the activity, or increase or decrease the
number of PDUs assigned to it.

15. The Chamber may stop recognizing an activity,
or increase or decrease the number of PDUs assigned to
it if it notices that the activity being offered is different
from one that was recognized.

16. A representative who acts in the capacity of
trainer, instructor or facilitator in an activity is entitled,
only once for this activity, to double the number of
PDUs assigned to it.

17. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following its publication in the Gazette officielle du
Québec.
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