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Draft Regulations

Draft Regulation
General and Vocational Colleges Act
(R.S.Q., c. C-29; 1997, c. 87)

Definition of resident in Québec

Notice is hereby given, in accordance with sections
10 and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1),
that the Regulation respecting the definition of resident
in Québec, the text of which appears below, may be
made by the Government upon the expiry of 45 days
following this publication.

The purpose of the draft Regulation is to define the
expression “resident in Québec” for the purposes of the
General and Vocational Colleges Act. Consequently, a
college will have to charge a financial contribution to a
student who is not a resident in Québec and who is not
exempt from paying it under the budgetary rules estab-
lished annually by the Minister of Education under sec-
tions 25, 26 and 26.0.1 of that Act.

To date, study of the matter has revealed no impact on
businesses.

Further information may be obtained by contacting
Mr. Jean-Yves Marquis, Director of the Direction de
l’enseignement collégial privé et coordination interne,
Ministère de l’Éducation, 1035, rue De La Chevrotière,
19e étage, Québec (Québec) G1R 5A5; tel.: (418) 646-
1328.

Any interested person having comments to make on
the matter is asked to send them in writing, before the
expiry of the 45-day period, to the Minister of Educa-
tion, 1035, rue de la Chevrotière, 16e étage, Québec
(Québec) G1R 5A5.

PAULINE MAROIS,
Minister of Education

Regulation respecting the definition
of resident in Québec
General and Vocational Colleges Act
(R.S.Q., c. C-29, s. 24.4; 1997, c. 87, s. 19)

1. For the purposes of the General and Vocational
Colleges Act (R.S.Q., c. C-29), “resident in Québec”
means a student who is a Canadian citizen or a perma-
nent resident within the meaning of the Immigration Act
(R.S.C., 1985, c. I-2) and who is in one of the following
situations:

(1) he was born in Québec or was adopted by a
person who was residing in Québec at the time of the
adoption;

(2) one of his parents or his sponsor resides in Québec;

(3) his parents or sponsor are deceased and one of his
parents or his sponsor was residing in Québec at the
time of the death;

(4) he keeps his residence in Québec even though his
parents or sponsor no longer reside in Québec;

(5) Québec is the last place where he has resided for
12 consecutive months without pursuing full-time stud-
ies during that period;

(6) he holds a selection certificate issued under sec-
tion 3.1 of the Act respecting immigration to Québec
(R.S.Q., c. I-0.2) or has been residing in Québec for at
least 3 months without having resided in another prov-
ince for more than 3 months and his parents or sponsor
do not have their residence elsewhere in Canada; or

(7) his spouse was or is residing in Québec according
to the criteria listed in subparagraphs 1 to 6.

For the purposes of the first paragraph, the term “par-
ents” means the student’s father and mother and the
term “sponsor” means a Canadian citizen or a perma-
nent resident, excluding the father, mother or spouse,
who sponsors the application for landing of a permanent
resident within the meaning of the Immigration Act.

2. This Regulation replaces the Regulation respect-
ing tuition fees that a general and vocational college
must charge students from outside Québec, made by
Order in Council 1130-82 dated 12 May 1982.

3. This Regulation comes into force on 1 July 1998.

2148

Draft Regulation
General and Vocational Colleges Act
(R.S.Q., c. C-29; 1997, c. 87)

Tuition fees and special fees payable

Notice is hereby given, in accordance with sections
10 and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1),
that the Regulation to amend the Regulation respecting
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the tuition fees and special fees which a general and
vocational college must charge, the text of which ap-
pears below, may be made by the Government upon the
expiry of 45 days following this publication.

The purpose of the draft Regulation is to change the
cases in which a student is considered a full-time stu-
dent, for the purposes of the legislative and regulatory
provisions respecting tuition and special fees.

To date, study of the matter has revealed no impact on
businesses.

Further information may be obtained by contacting
Mr. Jean-Yves Marquis, Director of the Direction de
l’enseignement collégial privé et coordination interne,
Ministère de l’Éducation, 1035, rue De La Chevrotière,
19e étage, Québec (Québec) G1R 5A5; tel.: (418) 646-
1328.

Any interested person having comments to make is
asked to send them in writing, before the expiry of the
45-day period, to the Minister of Education, 1035, rue
De La Chevrotière, 16e étage, Québec (Québec)
G1R 5A5.

PAULINE MAROIS,
Minister of Education

Regulation to amend the Regulation
respecting the tuition fees and special
fees which a general and vocational
college must charge (*)
General and Vocational Colleges Act
(R.S.Q., c. C-29, s. 24.4; 1997, c. 87, s. 19)

1. Section 1 of the Regulation respecting the tuition
fees and special fees which a general and vocational
college must charge is amended by substituting the fol-
lowing for paragraph 1:

“(1) a student who, in his last term, was registered
for less than 4 courses in a program of college studies or
for courses totalling less than 180 periods of instruction
in such a program and who has a maximum of 3 courses
remaining to complete the training prescribed by the
program; or”.

2. This Regulation comes into force on 1 July 1998.

2149

Draft Regulation
Highway Safety Code
(R.S.Q., c. C-24.2)

Fees exigible
— Amendments

Notice is hereby given, in accordance with sections
10 and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1),
that the Regulation to amend the Regulation respecting
fees exigible under the Highway Safety Code and the
return of confiscated objects, made by the Société de
l’assurance automobile du Québec, the text of which
appears below, may be submitted to the Government for
approval upon the expiry of 45 days following this pub-
lication.

Section 69 of the Highway Safety Code (R.S.Q.,
c. C-24.2) provides that a person who wants to obtain or
renew a driver’s licence must pay the Société the fees
fixed by regulation. Moreover, the 1 % increase in the
Québec sales tax announced in the last budget and in
force since 1 January 1998, brings a change in the fees
required for a plastic driver’s licence with photograph.
The fees subject to the sales tax are established, with
taxes included, in order to obtain amounts rounded to
the nearest dollar.

Section 7 of the Regulation already provides for the
cost of issue and renewal of a dealer’s licence or a parts
recycler’s licence. However, no fee was provided for the
replacement of such licence during its validity period.
The draft Regulation proposes to fix the cost of such
replacement at $25.

Section 11 of the Code, replaced by section 5 of
Chapter 49 of the Statutes of 1997, provides that the
Société may, on the terms and conditions determined by
regulation, issue to a handicapped person or to a public
institution that it defines, an identification sticker autho-
rizing the holder to use parking spaces reserved for the
exclusive use of handicapped persons. For that purpose,
the Regulation fixes $15 as the fee payable to obtain,
renew or replace the sticker and $4 as the fee payable for
replacing the attestation certificate issued at the same
time as the sticker.

The Regulation already prescribes the fees to be paid
for obtaining information on the validity of a driver’s
licence by the sole means of a telephone call. In order to
allow businesses that use other means of communica-
tions such as electronic media or regular mail to obtain
information on the validity of several driver’s licences
at the same time, fees have been fixed. Such fees will be
$1.50 for each piece of information requested in writing
and $1.50 for each piece of information requested by

* The Regulation respecting the tuition fees and special fees which
a general and vocational college must charge was made by Order in
Council 1016-97 dated 13 August 1997 (1997, G.O. 2, 4358).


