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Regulations and other acts

Gouvernement du Québec

O.C. 1004-98, 5 August 1998
An Act respecting childcare centres and childcare
services
(R.S.Q., c. S-4.1)

Reduced contributions
— Amendments

Regulation to amend the Regulation respecting re-
duced contributions

WHEREAS under paragraphs 20 and 21 of section 73
of the Act respecting childcare centres and childcare
services (R.S.Q., c. S-4.1; 1997, c. 58, ss. 58 and 122,
pars. 1, 13 and 14), the Government may, by regulation,
for certain services which are determined therein, fix the
amount of a contribution which apply to services pro-
vided to children subject to the age class determined by
this Regulation and which is required from a parent or
from any other person determined by this Regulation by
the holder of a childcare centre permit or of a home
childcare provider;

WHEREAS under the same provisions, the Govern-
ment may also determine the conditions subject to which
a parent may pay the contribution or be exempted there-
from for all or some of the services that it determines;

WHEREAS the Government approved the Regulation
respecting reduced contributions by Order in Council
1071-97 dated 20 August 1997;

WHEREAS under section 12 of the Regulations Act
(R.S.Q., c. R-18.1), a proposed regulation may be ap-
proved without having been published as prescribed by
section 8 of that Act if the authority making it is of the
opinion that the urgency of the situation requires it;

WHEREAS under section 13 of that Act, the reason
justifying the absence of prior publication shall be pub-
lished with the regulation;

WHEREAS the Government is of the opinion that the
absence of prior publication is justified by the urgency
due to the following circumstances:

— the purpose of the proposed changes is to grant the
parents of children who are at least 3 years old on
30 September 1998 the reduced contribution provided

for in the Regulation respecting reduced contributions
as of 1 September 1998, as announced in the
Government’s family policy;

— certain children attending class at the kindergarten
or elementary level are among the persons covered;

— it is imperative, considering the needs for care of
those persons during the school year, that the proposed
amendments come into force on 1 September 1998;

WHEREAS it is expedient to make the Regulation to
amend the Regulation respecting reduced contributions;

IT IS ORDERED, therefore, upon the recommendation
of the Minister of Education and Minister of Child and
Family Welfare:

THAT the Regulation to amend the Regulation re-
specting reduced contributions, attached to this Order in
Council, be made.

MICHEL NOËL DE TILLY ,
Acting Clerk of the Conseil exécutif

Regulation to amend the Regulation
respecting reduced contributions(*)
An Act respecting childcare centres and childcare
services
(R.S.Q., c. S-4.1, s. 73, pars. 20 and 21; 1997, c. 58,
ss. 58 and 122, pars. 1, 13 and 14)

1. The Regulation respecting reduced contributions
is amended in section 1

(1) by adding the words “for a child who is at least
3 years old on 30 September of the year of reference”
after the words “a type of service” in the second para-
graph;

(2) by adding the following after the second para-
graph:

“A type of service is either, for a child who is at least
5 years old on 1 October of the year of reference, a day

* The Regulation respecting reduced contributions made by Order
in Council 1071-97 dated 20 August 1997 (1997, G.O. 2, 4392) has
not been amended since.

gazette officielle



3646 GAZETTE OFFICIELLE DU QUÉBEC, August 12, 1998, Vol. 130, No. 33 Part 2

of childcare equivalent to a continuous period or to
discontinuous periods totalling at least 2 hours and a
half per day.”.

2. Section 2 is amended by substituting “at least 3”
for “4” .

3. Section 6 is amended by inserting the words “for
the care of a 3 or 4-year old child” after the words
“reduced contribution” in the first paragraph;

4. The following is added after section 6:

“ 6.1. A childcare provider must also provide a parent
who has paid the reduced contribution for the care of a
child who is at least 5 years old on 1 October with:

(1) educational childcare spread over a maximum of
5 hours per day, between 6:30 a.m. and 6:30 p.m., for a
maximum of 20 days per 4-week period and for an
annual maximum of 200 days spread from 1 September
to 30 June per year of reference;

(2) the material required for providing a child with
an educational program.

Where one of the days mentioned in paragraph 1 is a
pedagogical day provided for in the school calendar, the
childcare provider must, for that day and up to a maxi-
mum of 20 pedagogical days, provide the parent of a
child attending class at the kindergarten or elementary
level with continuous educational childcare spread over
a maximum of 10 hours per day between 6:30 a.m. and
6:30 p.m.

A childcare provider must fulfil that obligation taking
the following factors into account: the organization of
childcare, the days of attendance by the child and the
hours for providing childcare as agreed between the
provider and the parent.”.

5. The following is added after section 11:

“ 11.1. A parent is not eligible to the exemption from
payment of the reduced contribution for the care of his
child who is at least 5 years old on 1 October of the year
of reference.”.

6. Section 12 is amended

(1) by substituting the words “his birth certificate”
for the words “a copy of his act of birth” in subpara-
graph 3 of the second paragraph;

(2) by substituting the following for subparagraph 4
of the second paragraph:

“(4) the child’s birth certificate, except if the child is
at least 5 years old on 1 October of the year of reference
and if the child attends class at the kindergarten or
elementary level.”;

(3) by adding the following after the second para-
graph:

“The parent of a child who is at least 5 years old on
1 October of the year of reference attending class at the
kindergarten or elementary level must provide an attes-
tation, signed by the principal of the school attended by
his child, establishing that the child may not be received
in childcare services provided at school because of the
absence of such a service or, where the service exists,
because of a lack of availability.”;

(4) by substituting the words “A parent who wishes
to be granted the exemption from the reduced contribu-
tion must also” for the words “Moreover, a parent who
wishes to be granted the exemption from the contribu-
tion must” in the third paragraph.

7. Section 13 is amended by substituting “the child’s
age” for “that the child is 4 years old” in the second
paragraph.

8. Section 15 is amended by striking out the second
paragraph.

9. Section 21 is amended by striking out the words
“as well as any day off for which he was granted the
reduced contribution” after the words “reduced contri-
bution” in the first paragraph.

10. Section 24 is amended by inserting “and in sec-
tion 49 of the Regulation respecting day care centres”
after the words “childcare centres”.

11. This Regulation comes into force on 1 Septem-
ber 1998.
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