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Regulations and Other Acts

Gouvernement du Québec

O.C. 787-97, 18 June 1997
An Act respecting the Governement and Public
Employees Retirement Plan
(R.S.Q., c. R-10)

Special provisions
— Non-unionizable employees

Regulation respecting special provisions applicable
to non-unionizable employees who are members of
the Government and Public Employees Retirement
Plan

WHEREAS under the first paragraph of sec-
tion 215.0.0.1 of the Act respecting the Government and
Public Employees Retirement Plan (R.S.Q., c. R-10),
enacted by section 44 of Chapter 53 of the Statutes of
1996, Title IV.0.1 of the Act applies to non-unionizable
employees who are members of the Government and
Public Employees Retirement Plan on 31 December
1996, to persons who become non-unionizable employ-
ees after that date and to persons who belong to a cat-
egory or subcategory of employees determined by regu-
lation;

WHEREAS the second paragraph of section 215.0.0.1
provides that, to benefit from the provisions of
Title IV.0.1 or from provisions enacted under that Title,
the employees referred to in the first paragraph of that
section must comply with the rules, conditions and pro-
cedures prescribed by regulation;

WHEREAS under section 215.0.0.2 of the Act, enacted
by section 44, the Government may determine, by regu-
lation, in respect of the employee to whom Title IV.0.1
of the Act applies, special provisions which may vary
from those provided in the Government and Public Em-
ployees Retirement Plan, except the provisions under
Chapter VII.1 of Title I of the Act;

WHEREAS under section 215.0.0.4 of the Act, enacted
by section 44, Government regulations under Title IV.0.1
of the Act shall be made after the Commission adminis-
trative des régimes de retraite et d’assurances has con-
sulted with the Comité de retraite du régime de retraite
des employés du gouvernement et des organismes pub-
lics in respect of non-unionizable employees and the
regulations may have effect 12 months or less before
they are adopted;

WHEREAS that pension committee has been consulted;

WHEREAS it is expedient to make the Regulation re-
specting special provisions applicable to non-unionizable
employees who are members of the Government and
Public Employees Retirement Plan, attached to this Or-
der in Council;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister for Administration and the Public Service,
Chairman of the Conseil du trésor:

THAT the Regulation respecting special provisions
applicable to non-unionizable employees who are mem-
bers of the Government and Public Employees Retire-
ment Plan, attached hereto, be made.

MICHEL CARPENTIER,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation respecting special provisions
applicable to non-unionizable employees
who are members of the Government
and Public Employees Retirement Plan
An Act respecting the Government and Public
Employees Retirement Plan
(R.S.Q., c. R-10, ss. 215.0.0.1, 215.0.0.2 and
215.0.0.4; 1996, c. 53, s. 44)

1. This Regulation makes special provisions appli-
cable to non-unionizable employees who are members
of the retirement plan provided for in Title I of the Act
respecting the Government and Public Employees Re-
tirement Plan (R.S.Q., c. R-10), taking into account
Title IV.0.1 of that Act.

The non-unionizable employees referred to in this
Regulation are persons who are appointed or hired to
hold a non-unionizable position designated in Schedule
I and who have the classification associated with that
position.

2. This Regulation applies to the following persons,
to the extent provided for therein:

(1) persons who, on 31 December 1996, are mem-
bers of the plan as non-unionizable employees and hold
a non-unionizable position;
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(2) persons who, after that date, become non-
unionizable employees and hold such a position.

For the purposes of the first paragraph, the persons
designated by the Government are also considered as
non-unionizable employees, if their conditions of em-
ployment so provide. The positions held by those per-
sons, on the date of their designation, are non-unionizable
positions for the purposes of this Regulation.

The persons referred to in the first paragraph are
deemed to hold such a position if they benefit from the
measures respecting stability of employment provided
for in their conditions of employment.

3. The person referred to in the first paragraph of
section 2 shall be a member of the plan in respect of
unionizable employees in the non-unionizable position
he holds while being simultaneously a member of the
Pension Plan of Certain Teachers, the Teachers Pension
Plan or the Civil Service Superannuation Plan during a
period of unpaid leave in respect of the position covered
by one of those plans. The foregoing also applies, sub-
ject to section 9, in respect of the person referred to in
subparagraph 2 of the first paragraph of section 2 as
long as he holds a non-unionizable position which cor-
responds to less than 40 % of the regular time of a full-
time employee holding such a position.

4. The provisions of this Regulation apply from
1 January 1997 to persons referred to in subparagraph 1
of the first paragraph of section 2. Those persons shall,
to retain their right to benefit from those provisions,
hold a non-unionizable position for a period of at least
24 consecutive months which began on the date they
hold such a position but not sooner than 1 January 1995.

5. The provisions of this Regulation apply from the
date on which the persons referred to in subparagraph 2
of the first paragraph of section 2 hold a non-unionizable
position which corresponds to at least 40 % of the regu-
lar time of a full-time employee holding such a position.

In order for those persons to retain the right to benefit
from those provisions, their service credited in such a
position shall not be less, during each year or part thereof
comprised within a period of at least 24 consecutive
months, than 40 % of the service credited to a full-time
employee holding such a position during those years or
parts of a year. The days and parts of a day during which
a person is not covered by the plan do not entail suspen-
sion or termination of that period.

6. The persons who do not meet the conditions pro-
vided for in section 4 or 5 lose the right to benefit from
the provisions of this Regulation

(1) on the date they cease to hold their non-unionizable
position, in the case referred to in section 4;

(2) on the date of the end of the year or part thereof
during which the service credited to him is less than the
percentage provided for in the second paragraph of sec-
tion 5 or on the date they cease to be members of the
plan if they were not members at the end of that year or
part thereof, whichever comes first, in the case referred
to in that section.

Where applicable, the persons referred to in the first
paragraph shall be members, from the date following the
date retained pursuant to that paragraph, to the plan in
respect of unionizable employees.

7. For the purposes of sections 4 and 5, the only
periods to be considered are periods for which the em-
ployee contributed or was exempt, as well as those for
which a female employee was granted a maternity leave.
Any other period during which an employee is absent
without pay shall not be considered and shall only en-
tail, where applicable, suspension of the calculation of
the 24-month period provided for in those sections if the
employee ceases to meet the conditions provided for
therein by reason of such an absence.

8. The person referred to in section 4 or 5 who dies
before the 24-month period provided for in those sec-
tions is completed and who, at the time of his death, had
not lost the right to benefit from the provisions of this
Regulation is deemed to have acquired the right to ben-
efit therefrom.

9. The person who met the conditions provided for in
section 4 or 5 shall benefit from the provisions of this
Regulation in respect of all the positions he holds and
that are covered by the plan from the date following the
24-month period provided for in those sections and that
person shall, from that date, be a member of the plan in
respect of non-unionizable employees in those posi-
tions.

10. From 1 January 1997 and subject to section 9,
the deduction provided for in section 29 of the Act shall
be equal to 6.35 % on the part of the pensionable salary
which exceeds 35 % of the maximum pensionable earn-
ings within the meaning of the Act respecting the Québec
Pension Plan (R.S.Q., c. R-9).

11. A person who met the conditions provided for in
section 4 or 5 and who ceases to be covered by the plan
shall continue to benefit from the provisions of this
Regulation if he holds a non-unionizable position again.
The foregoing also applies if that person holds an
unionizable position within 180 days of the date on
which he ceased to be covered by the plan.
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12. A person who met the conditions provided for in
section 4 or 5 and who receives benefits under the man-
datory basic long-term salary insurance plan applicable
to management staff in the public and parapublic sectors
shall continue to be a member of the plan in respect of
non-unionizable employees and to benefit from the pro-
visions of this Regulation as long as he receives such
benefits where his employer has terminated the employ-
ment relationship. The insurer shall pay the contribu-
tions which would have been paid by that person and
they shall be credited to the account of the person.

13. If the total credited service is reduced pursuant
to section 20 of the Act and if an employee benefits from
the provisions of this Regulation during a part of a year,
he may not have credited to himself, during that part of a
year, more service than the number of contributory days
comprised in that part of a year. The foregoing also
applies, adapted as required, in respect of the other part
of that year during which he does not benefit from those
provisions.

14. The special provisions made pursuant to sec-
tion 10.1 of the Act and applicable to employees who
belong to a category of employees determined pursuant
to that section shall continue to apply in their respect
notwithstanding any incompatible provision in this Regu-
lation.

15. This Regulation comes into force on the date of
its making by the Government, but has effect from 1 Janu-
ary 1997.

SCHEDULE I
(s. 1)

NON-UNIONIZABLE POSITIONS

The following positions are non-unionizable posi-
tions for the purposes of this Regulation:

I. in the public and parapublic sectors and in bodies
whose employees are appointed and remunerated in ac-
cordance with the Public Service Act (R.S.Q., c. F-3.1):

(1) management positions or senior executive posi-
tions determined according to the classification plans
for managers established by the authorities designated
for each of the public and parapublic sectors;

(2) the following positions in the public service sec-
tor:

(a) human resources management consultant;

(b) labour commissioner;

(c) Attorney General’s substitute;

(d) mediator and conciliator;

(II) in government corporations and government bod-
ies in which the conditions of employment and remu-
neration standards and scales of the staff are determined
by the Government or approved by the Conseil du trésor
under section 22 of the Financial Administration Act
(R.S.Q. c. A-6):

(1) the positions identified in the classification plans
for managers approved by the Conseil du trésor and
subject to the conditions of employment of managers,
where applicable. Those positions must be comparable
to management positions in the public service, deter-
mined according to the classification plans for the man-
agers in that sector;

(2) mediators of the Conseil des services essentiels;

(3) human resources management consultants who
are subject to the conditions of employment of the man-
agers in the body;

III. for the members of the staff of a minister’s office
or the office of a person referred to in section 124.1 of
the Act respecting the National Assembly (R.S.Q.,
c. A-23.1) and of the other members of the National
Assembly:

— the position of chief of staff and, where applicable,
the positions of deputy chiefs of staff where their condi-
tions of employment provide that they shall benefit from
the conditions of employment of senior managers in the
public service;

IV. any other person who holds a position or employ-
ment not provided for in paragraphs I to III and who
belongs to a class of employees designated pursuant to
section 10.1 of the Act;

V. in private institutions and for all other employers
covered by the plan:

— positions comparable to management positions in
the public and parapublic sectors determined in relation
to the classification plans for managers established by
the authority designated in the sector in question.
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