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Gouvernement du Québec

O.C. 60-96, 16 January 1996
Code of Civil Procedure
(R.S.Q., c. C-25)

Code of Penal Procedure
(R.S.Q., c. C-25.1)

An Act respecting payment of certain Crown witnesses
(R.S.Q., c. P-2.1)

Indemnities payable to witnesses
— Amendments

Regulation to amend the Regulation respecting in-
demnities payable to witnesses summoned before
courts of justice

WHEREAS under article 321 of the Code of Civil
Procedure (R.S.Q., c. C-25), a writ of subpoena must
indicate, in easily legible type, the right of the witness to
require taxation for his costs and expenses according to
the tariff fixed by the Government;

WHEREAS under paragraph 7 of article 367 of the
Code of Penal Procedure (R.S.Q., c. C-25.1), the Gov-
ernment may, by regulation, fix the allowances payable
to witnesses;

WHEREAS under subsection 1 of section 2 of the Act
respecting payment of certain Crown witnesses (R.S.Q.,
c. P-2.1), the Government shall determine by regulation,
for each district, the allowance which each Crown wit-
ness shall receive, according to such special circum-
stances as it may deem it should take into account;

WHEREAS in accordance with those provisions or with
the provisions they have replaced, the Government made
the Regulation respecting indemnities payable to wit-
nesses summoned before courts of justice (R.R.Q., 1981,
c. C-25, r. 2);

WHEREAS it is expedient to amend the Regulation;

WHEREAS in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), the Regulation
to amend the Regulation respecting indemnities payable
to witnesses summoned before courts of justice was
published in the Gazette officielle du Québec of
20 September 1995 with a notice that upon the expiry of
45 days following that publication, it could be approved
by the Government;

WHEREAS during that 45-day period, comments were
sent to the Minister of Justice;

WHEREAS it is expedient to make the Regulation to
amend the Regulation respecting indemnities payable to
witnesses summoned before courts of justice, with
amendments;

IT IS ORDERED, therefore, upon the recommendation
of the Minister of Justice:

THAT the Regulation to amend the Regulation re-
specting indemnities payable to witnesses summoned
before courts of justice, attached to this Order in Coun-
cil, be made.

MICHEL CARPENTIER,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation to amend the Regulation
respecting indemnities payable to
witnesses summoned before
courts of justice
Code of Civil Procedure
(R.S.Q., c. C-25, a. 321)

Code of Penal Procedure
(R.S.Q., c. C-25.1, a. 367, par. 7)

An Act respecting payment of certain Crown witnesses
(R.S.Q., c. P-2.1, s. 2, subs. 1)

1. The Regulation respecting indemnities payable to
witnesses summoned before courts of justice (R.R.Q.,
1981, c. C-25, r. 2) is amended by substituting the
following for the Title:

“Regulation respecting indemnities and allowances
payable to witnesses summoned before courts of jus-
tice”.

2. Section 2 is amended by adding the following para-
graph at the end of subsection 1:

“Such indemnity is not paid to Crown witnesses in
criminal matters, in federal penal matters nor in penal
matters governed by the Statutes of Québec.”.

3. The following is substituted for section 10:

“ 10. A member of the Sûreté du Québec or of a
municipal police force who appears as a Crown witness
shall be taxed pursuant to this Regulation, but the amount
of the taxation shall not be paid to him by the sheriff.
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In the case of the collection of that taxation by the
clerk, the latter shall remit the amount, in the case of a
member of the Sûreté du Québec, to the Minister of
Finance or, in the case of a member of a municipal
police force, to the municipality, the urban community
or the intermunicipal management board concerned.”.

4. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.

9562

Gouvernement du Québec

O.C. 63-96, 16 January 1996
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Occupational therapists
— Terms and conditions for the issue of permits

Regulation respecting terms and conditions for the
issue of permits by the Ordre des ergothérapeutes du
Québec

WHEREAS under paragraph i  of section 94 of the
Professional Code (R.S.Q, c. C-26; 1994, c. 40), the
Bureau of a professional order may, by regulation, de-
termine the other terms and conditions for issuing per-
mits, specialist’s certificates or special authorizations,
in particular, the obligation to serve the periods of pro-
fessional training and to pass the professional examina-
tions it determines;

WHEREAS under paragraph i  of section 94 of the
Code, the Bureau of the Ordre des ergothérapeutes du
Québec made the Regulation respecting terms and con-
ditions for the issue of permits by the Ordre des
ergothérapeutes du Québec;

WHEREAS in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), the text of the
Regulation was published in Part 2 of the Gazette
officielle du Québec of 7 June 1995 with a notice that it
could be submitted to the Government for approval upon
the expiry of 45 days following that publication;

WHEREAS in accordance with section 95 of the Pro-
fessional Code, the Office des professions has made its
recommendations;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
with amendments;

IT IS ORDERED, therefore, upon the recommendation
of the Minister responsible for the administration of
legislation respecting the professions:

THAT the Regulation respecting terms and conditions
for the issue of permits by the Ordre des ergothérapeutes
du Québec, attached to this Order in Council, be ap-
proved.

MICHEL CARPENTIER,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation respecting terms and
conditions for the issue of permits by the
Ordre des ergothérapeutes du Québec
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 94, par. i; 1994, c. 40, s. 81)

DIVISION I
ISSUE OF PERMITS

1. The Bureau of the Ordre des ergothérapeutes du
Québec shall issue a permit to a candidate who has
applied therefor and who fulfils the following condi-
tions:

(1) he holds a diploma that meets the requirements
for the permit issued by the Order and is recognized by
the Government under the first paragraph of section 184
of the Professional Code (R.S.Q., c. C-26; 1994, c. 40,
s. 164) or a diploma recognized as equivalent by the
Bureau under subparagraph g of the first paragraph of
section 86 of the Code;

(2) he has completed a training period in accordance
with Division II;

(3) he has demonstrated a working knowledge of the
official language of Québec in accordance with the Char-
ter of the French language (R.S.Q., c. C-11);

(4) he has paid any fees or dues required for the issue
of the permit.

DIVISION  II
TRAINING PERIOD

2. The training period is a period of advanced learn-
ing served on a full-time basis in a clinical situation and
involving a gradual increase in responsibilities and the
rendering of professional services under the supervision
of an occupational therapist.


