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Draft Regulations

Draft Regulation
Highway Safety Code
(R.S.Q., c. C-24.2)

Fees exigible and return of confiscated objects
— Amendments

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that the
Regulation to amend the Regulation respecting fees exigible
under the Highway Safety Code and the return of confis-
cated objects, made by the Société de l’assurance automo-
bile du Québec and whose text appears below, may be
submitted to the Government for approval upon the expiry
of 45 days following this publication.

The purpose of the draft regulation is to increase by
$3 the fees exigible when amounts for a driver’s licence
or the registration of a road vehicle are paid in an estab-
lishment of the Société or at the place of an authorized
mandatary.  The increase represents the difference be-
tween the costs for a payment made in a service centre
and a payment made in a financial institution.

Citizens and businesses who go to a service centre or
to the place of a mandatary will benefit from shorter
waiting periods and a greater availability of specialized
services since less people will appear in those places.

Furthermore, citizens and businesses may avoid the
increase by paying by mail or through an authorized
financial institution.

Further information may be obtained by contacting
Mr. Jean Rochon, Société de l’assurance automobile du
Québec, 333, boulevard Jean-Lesage, C-3-12, C.P.
19600, Québec (Québec), G1K 8J6; tel.: (418) 528-
3266.

Any interested person having comments to make is
asked to send them in writing, before the expiry of the
45-day period, to the Chairman of the Société de
l’assurance automobile du Québec, 333, boulevard Jean-
Lesage, N-6-2, C.P. 19600, Québec (Québec), G1K 8J6.

Jean-Yves Gagnon,
Chairman of the Société
de l’assurance automobile du Québec

Regulation to amend the Regulation
respecting fees exigible under the
Highway Safety Code and the return of
confiscated objects
Highway Safety Code
(R.S.Q., c. C-24.2, s. 624, 1st par., subpars. 1, 3 and 11;
1995, c. 6, s. 13)

1. The Regulation respecting fees exigible under the
Highway Safety Code and the return of confiscated ob-
jects, approved by Order in Council 646-91 dated 8 May
1991, amended by the Regulations approved by Order in
Council 1423-91 dated 16 October 1991, 1877-92 dated
16 December 1992, 532-95 dated 12 April 1995 and
295-96 dated 6 March 1996, is further amended in sec-
tion 2 by substituting the following for paragraph 3:

“(3) $4 to retain the right to operate a road vehicle
under section 31.1 of the Highway Safety Code (R.S.Q.,
c. C-24.2) where the owner pays by mail or through a
financial institution that has entered into a contract with
the Société for the sole purposes of collecting the fees
exigible to retain the right to operate a road vehicle and
the fees referred to in the first and second paragraphs of
section 93.1 of the Code;

(3.1) $7 to retain the right to operate a road vehicle
under section 31.1 of the Highway Safety Code where
the owner pays in an establishment of the Société or
through a person authorized under section 9 of the Code
to collect the fees exigible to obtain registration of a
road vehicle and the right to put that vehicle into opera-
tion, as well as the fees to retain the right to operate a
road vehicle.  From 1 April 1997 to 31 January 1998,
those fees are reduced to $4 for a farmer who owns a
farm vehicle or tractor;

(3.2) $4 to obtain authorization to put a vehicle back
into operation in the cases provided for in the fourth
paragraph of section 31.1 of the Highway Safety Code
and in sections 67 to 69 and 72 to 77 of the Regulation
respecting road vehicle registration, made by Order in
Council 1420-91 dated 16 October 1991;”.

2. The following is substituted for paragraph 3 of
section 4:

“(3) $4 on payment of the fees referred to in the first
and second paragraphs of section 93.1 of the Highway
Safety Code where the person pays by mail or through a
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financial institution that has entered into a contract with
the Société for the sole purposes of collecting the fees
exigible to retain the right to operate a road vehicle and
the fees referred to in the first and second paragraphs of
section 93.1 of the Code;

(3.1) $7 on payment of the fees referred to in the first
and second paragraphs of section 93.1 of the Highway
Safety Code where the person pays in an establishment
of the Société or through a person authorized to collect
those fees under section 69.1 of the Code.  Those fees
are reduced to $4 where the person must go to one of
these places to obtain, renew or replace a probationary
licence or a driver’s licence in plastic form;

(3.2) $4 on payment of the fees referred to in the
fourth paragraph of section 93.1 of the Highway Safety
Code and in the cases provided for in sections 62 to 64,
66 to 69 and 71 to 73 of the Regulation respecting
licences, made by Order in Council 1421-91 dated 16
October 1991;”.

3. This Regulation will come into force on 1 April
1997.
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Draft Regulation
Medical Act
(R.S.Q., c. M-9)

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Physicians
— Rules respecting study and practice of obstetrics
by midwives

Notice is hereby given, in accordance with sections
10 and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1),
that the Bureau of the Collège des médecins du Québec
made the “Regulation on Rules respecting study and
practice of obstetrics by midwives”, the text of which
appears below.

Pursuant to section 95 of the Professional Code, this
Regulation will be examined by the Office des profes-
sions du Québec. Thereafter, it shall be submitted, with
the recommendation of the Office, to the Government
which may approve it with or without amendment, upon
the expiry of 45 days following this publication.

According to the College, the purpose of this Regula-
tion is “to set the standards of training and criteria of

practice of obstetrics by midwives in a hospital with a
view of encouraging a cooperation between midwives
and the other health care providers, notably: family phy-
sicians, obstetricians-gynaecologists, pediatricians, to
eventually allow the integration of the practice of mid-
wifery in hospital settings.”.

Also according to the College, “for the public, this
regulation will help assure the pregnant woman and her
surrounding the availability of a secure delivery in a
hospital by a professional of her choice. Also this regu-
lation will enable the midwife to obtain the cooperation
and consultation with physicians and will integrate the
midwife in a perinatal team working in an establishment
and will assure her also an autonomous practice of nor-
mal obstetrics. This draft regulation has no impact on
small or mid size businesses or others.”.

Further information may be obtained from doctor
Adrien Dandavino, director of the Medical Education
Department, Collège des médecins du Québec, 2170,
boulevard René-Lévesque Ouest, Montréal (Québec),
H3H 2T8; telephone number: (514) 933-4441, extension
302; fax number: (514) 933-3112.

Any person having comments to make is asked to
send them, before the expiry of the 45-day period, to the
Chairman of the Office des professions du Québec,
complexe de la Place-Jacques-Cartier, 320, rue Saint-
Joseph Est, 1er étage, Québec (Québec), G1K 8G5. These
comments will be forwarded by the Office to the Minis-
ter responsible for the administration of legislation con-
cerning the professions; they may also be forwarded to
the professional order that made the Regulation, that is
to say the Collège des médecins du Québec, as well as to
the persons, departments and agencies concerned.

ROBERT DIAMANT ,
Chairman of the Office
des professions du Québec

Regulation on Rules respecting study
and practice of obstetrics by midwives
Medical Act
(R.S.Q., c M-9, s. 19, 1st par., subpar. a)

SECTION I
STANDARDS OF COMPETENCE

1.01 The practice of obstetrics by a midwife in a
general and specialized hospital (“hospital center”) is
conditional to, notably, the obtention of a university
midwifery diploma issued by a school of midwifery
approved by the “Ministère de l’Éducation”.


