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Regulations and other acts

Gouvernement du Québec

O.C. 1414-96, 13 November 1996
An Act respecting collective agreement decrees
(R.S.Q., c. D-2)

Corrugated Paper
— Amendment

Regulation to amend the Levy Regulation of the Joint
Committee of the Corrugated Paper Products Indus-
try

WHEREAS in accordance with subparagraph i of the
second paragraph of section 22 of the Act respecting
collective agreement decrees (R.S.Q., c. D-2), a parity
committee may, by a regulation approved by the Gov-
ernment and published in the Gazette officielle du
Québec, levy upon the professional employer alone or
upon both the professional employer and the employee,
or upon the employee alone, the sums required for the
carrying out of the decree that it is responsible for super-
vising and enforcing;

WHEREAS the Levy Regulation of the Joint Commit-
tee of the Corrugated Paper Products Industry was ap-
proved by Order in Council 2626-85 dated 11 December
1985;

WHEREAS the Joint Committee of the Corrugated Pa-
per Products Industry adopted, at its meeting held on
12 December 1995, the Regulation to amend the Levy
Regulation of the Joint Committee of the Corrugated
Paper Products Industry, in order to increase the levy
rate currently in force;

WHEREAS in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), the text of the
Regulation was published in Part 2 of the Gazette
officielle du Québec of 26 June 1996, with a notice that
it could be submitted to the Government for approval
upon the expiry of 45 days following that publication;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
without amendment;

IT IS ORDERED, therefore, upon the recommendation
of the Minister of Labour:

THAT the Regulation to amend the Levy Regulation
of the Joint Committee of the Corrugated Paper Prod-
ucts Industry, attached hereto, be approved.

MICHEL CARPENTIER,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation to amend the Levy
Regulation of the Joint Committee of the
Corrugated Paper Products Industry
An Act respecting collective agreement decrees
(R.S.Q., c. D-2, s. 22, 2nd par., subpar. i)

1. The Levy Regulation of the Joint Committee of the
Corrugated Paper Products Industry, approved by Order
in Council 2626-85 dated 11 December 1985 and
amended by the Regulations approved by Orders in
Council 1227-87 dated 5 August 1987, 345-91 dated
13 March 1991 and 88-94 dated 10 January 1994, is
further amended by substituting the following for sec-
tion 2:

“ 2. Professional employers shall remit to the Joint
Committee of the Corrugated Paper Products Industry
an amount equal to 0.11 % of the gross wages they pay
to their employees governed by the Decree.”.

2. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.

1054

Gouvernement du Québec

O.C. 1451-96, 20 November 1996

An Act respecting labour relations, vocational training
and manpower management in the construction industry
(R.S.Q., c. R-20)

Competency certificates
— Amendments

CONCERNING the Regulation to amend the Regulation
respecting the issuance of competency certificates

WHEREAS under paragraph 11 of section 123.1 of the
Act respecting labour relations, vocational training and
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manpower management in the construction industry
(R.S.Q., c. R-20), the Commission de la construction du
Québec can adopt a regulation respecting particularly
the conditions of issuance of a journeyman competency
certificate, occupation competency certificate and ap-
prentice competency certificate;

WHEREAS the Commission de la construction du
Québec made the Regulation respecting the issuance of
competency certificates approved by Order in Coun-
cil 673-87 dated 29 April 1987;

WHEREAS under the second paragraph of section 123.3
of the Act respecting labour relations, vocational train-
ing and manpower management in the construction in-
dustry, the Commission de la construction du Québec
shall submit to the Committee on vocational training in
the construction industry, for consultation, every regula-
tion it may adopt under section 123.1 of that Act, before
it is adopted;

WHEREAS the Commission de la construction du
Québec, after consultation with the Committee on voca-
tional training in the construction industry, has made
and transmitted to the Minister of Labour the Regulation
to amend the Regulation respecting the issuance of com-
petency certificates;

WHEREAS under section 123.2 of that Act, such regu-
lation of the Commission shall be submitted to the Gov-
ernment for approval;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.l), the text of the
Regulation to amend the Regulation respecting the issu-
ance of competency certificates was published in Part 2
of the Gazette officielle du Québec of 5 June 1996 with a
notice that it could be approved by the Government
upon the expiry of 45 days following that publication;

WHEREAS the Minister of Labour has noted the com-
ments received and there is reason to approve this Regu-
lation without amendment;

IT IS ORDERED, therefore, upon the recommendation
of the Minister of Labour:

THAT the Regulation to amend the Regulation re-
specting the issuance of competency certificates, at-
tached to this Order in Council, be approved.

MICHEL CARPENTIER,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation to amend the Regulation
respecting the issuance of competency
certificates
An Act respecting labour relations, vocational training
and manpower management in the construction industry
(R.S.Q., c. R-20, s. 123.1, pars. 5, 7, 9 and 12;
1995, c. 8, s. 43)

1. The Regulation respecting the issuance of compe-
tency certificates, approved by Order in Council 673-87
dated 29 April 1987 and amended by the Regulations
approved by  Orders in Council 1817-88 dated 7 Decem-
ber 1988, 1191-89 dated 19 July 1989, 992-92 dated
30 June 1992, 1462-92 dated 30 September 1992, 314-93
dated 10 March 1993, 722-93 dated 19 May 1993,
1112-93 dated 11 August 1993, 799-94 dated 1 June
1994, 1246-94 dated 17 August 1994,  by sections 55 to
58 of Chapter 8 of the Statutes of 1995 and by the
Regulations approved by Orders in Council 1327-95
dated 4 October 1995 and 1489-95 dated 15 November
1995, is further amended in section 2 by adding the
following after paragraph 4:

“(5) this person is exempt from the obligation to hold
an apprentice competency certificate, issued under para-
graph 6 of section 14 or under section 15.5, proves that
he meets the admission requirements prescribed in basic
school regulations made under the Education Act (R.S.Q.,
c. I-13.3), for a program of study leading to a secondary
school vocational diploma (SSVD) pertaining to the
trade indicated in this application and that he has worked
at least 1 000 hours since the initial issuance of that
exemption, under the conditions and restrictions pro-
vided for in section 15 or, as the case may be, in section
15.5.”.

2. The Regulation is amended by substituting the fol-
lowing for section 4:

“ 4. The Commission shall issue an occupation com-
petency certificate to every person who is sixteen years
of age or older and who applies therefor and furnishes
proof to the Commission that he has successfully com-
pleted a safety course required by the Safety Code for
the construction industry, in any of the following cases:

(1) this person furnishes proof that he has success-
fully completed the course on general knowledge of the
industry approved by the Commission;

(2) this person furnishes proof that he is an employer
holding a contractor licence issued under the Building
Act or that he is, under section 19.1 of the Act respecting
labour relations, vocational training and manpower man-
agement in the construction industry, an employer’s
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designated representative holding such a licence; in the
latter case, the certificate is no longer valid if the holder
has ceased to be the employer’s designated representa-
tive;

(3) this person has an exemption from the obligation
to hold an occupation competency certificate, issued
under paragraph 6 of section 14 or under section 15.5,
and has worked at least 1 000 hours since the initial
issuance of that exemption, under the conditions and
restrictions provided for in section 15 or, as the case
may be, section 15.5.”.

3. Section 7 of the Regulation is amended by insert-
ing, in the second paragraph, the words “section 2 or”
before the words “section 3”.

4. Section 14 of the Regulation is amended by substi-
tuting the following for paragraphs 5 and 6:

“(5) this person is the child of an employer or, if the
employer is a partnership or a legal person, he is the
child of a member of that partnership or director of that
legal person, and that employer submits an application
in order to ensure that someone takes over the business.
Notwithstanding the foregoing, the exemption from the
obligation to hold an apprentice competency certificate
shall only be issued to a person who meets the admission
requirements prescribed in basic school regulations made
under the Education Act, for a program of studies lead-
ing to a secondary school vocational diploma (SSVD)
pertaining to the trade indicated in the application;

(6) an employer furnishes proof that no holder of a
competency certificate is available in the construction
industry to perform the work established in the applica-
tion, guarantees employment to that person for at least
150 hours over a period not exceeding 3 months and
furnishes proof of that guarantee to the Commission;”.

5. Section 15 of the Regulation is amended:

(1) by substituting the following for the fourth and
fifth paragraphs:

“The exemption issued under paragraph 4 of sec-
tion 14 shall only be valid for a period not exceeding
two months, for specific work established in the applica-
tion, for the job site where such work is to be carried out
and for the employer justifying the application.

Notwithstanding the fourth paragraph, the exemption
issued under paragraph 4 of section 14 may be valid for
a period exceeding two months with an expiry date that
coincides with the end of the work to be carried out,
where the employer furnishes proof to the Commission

that he will also employ on the job site at least one
employee holding a competency certificate who shall be
able to learn, from the employee for whom the exemp-
tion is applied for, the specific skills of that employee.
In this case, the exemption may be extended upon appli-
cation in order to allow the employer to complete the
work for which it was issued.

The exemption issued under paragraph 5 of section 14
shall be valid for a period of 3 months and entitles its
holder to perform work only for the employer who made
the application.  Notwithstanding section 16, it may be
renewed upon application if the employer has stated, in
the monthly reports filed with the Commission, that the
holder of the exemption has worked at least 150 hours
during the time the exemption was in force.  The exemp-
tion from the obligation to hold an apprentice compe-
tency certificate issued under that paragraph may be
renewed one year after the date it was initially issued
only if its holder has registered in a training program
pertaining to the trade corresponding to his apprentice
competency certificate and that he took, during the pe-
riod of validity of the exemption or its renewal, at least
150 hours of training in that program, up to the total
number of hours of training in that program or has
registered in such a program but could not pursue it
because of a lack of available places.  The Commission
shall issue only one exemption per firm under that para-
graph; and

(2) by substituting the following for the seventh para-
graph:

“Notwithstanding section 16, the exemption issued
under paragraph 6 of section 14 may be renewed if the
employer furnishes proof that no worker holding a com-
petency certificate is available in the construction indus-
try to perform the work established in the application,
that he has respected the terms regarding the guarantee
of employment provided in the preceding application,
and that he once again guarantees that worker employ-
ment for at least 150 hours.

The exemption issued under paragraph 7 of section 14
shall be valid for a period not exceeding 3 months, for
the work described on the occasional employee’s card
issued to the holder of the exemption and for the em-
ployer justifying the application.”.

6. The Regulation is amended by inserting the fol-
lowing after section 15.4:

“ 15.5 The Commission may, by way of exception,
exempt a person from the obligation to hold a journey-
man competency certificate, occupation competency cer-
tificate or apprentice competency certificate if the per-
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son proves that he has performed, during the 12 months
preceding a new subjection, work covered by this new
subjection for at least 300 hours.

The application for exemption mentioned in the first
paragraph shall be submitted no later than 12 months
after the new subjection.

When the work in question comes within the scope of
a trade, the exemption pertains to a journeyman compe-
tency certificate or apprentice competency certificate,
according to the number of hours the person has worked
in that trade, taking into account the number of appren-
ticeship periods determined for that trade in Schedule B
to the Regulation respecting the vocational training of
manpower in the construction industry.

The exemption issued under this section is valid for a
period of 12 months and for the work newly subjected.
It mentions the region where the holder is domiciled or,
if he is domiciled elsewhere in Canada, the region in
which he wishes to benefit from an employment prefer-
ence.

Notwithstanding section 16, the exemption issued un-
der this section is renewed where, according to the
monthly reports filed with the Commission by a regis-
tered employer, the holder has worked at least 150 hours
during the time the exemption was valid.

For the purposes of this section, the expression “new
subjection” means an amendment to a statute or regula-
tory instrument which extends the scope of the Act
respecting labour relations, vocational training and man-
power management in the construction industry, as well
as a judicial or quasi-judicial decision which states that
a certain type of work is subject to the Act.”.

7. The following is substituted for section 24.7:

“ 24.7 The fee exigible for the issuance of an exemp-
tion from the obligation to hold a journeyman compe-
tency certificate, an apprentice competency certificate
or an occupation competency certificate shall be $100.

No fee shall be exigible for the renewal of an exemp-
tion, where this Regulation authorizes a renewal.”.

8. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.

1059

Notice
An Act respecting industrial accidents
and occupational diseases
(R.S.Q., c. A-3.001)

Standards and tables of personal
home assistance for 1997

Notice is hereby given that the Commission de la
santé et de la sécurité du travail adopted the final text of
the “Regulation respecting the standards and tables of
personal home assistance for 1997”, the text of which
appears below.

This Regulation was prepublished in accordance with
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1) on page 2959 of
the Gazette officielle du Québec of 10 July 1996 with a
notice that, upon the expiry of 45 days following that
publication, the Commission de la santé et de la sécurité
du travail could adopt the final text.

Pursuant to sections 118 et 160 of the Act respecting
industrial accidents and occupational diseases, the “Regu-
lation respecting the standards and tables of personal
home assistance for 1997” has effect from 1 January 1997.

PIERRE SHEDLEUR,
Chairman of the board and
chief executive officer
of the Commission de la santé
et de la sécurité du travail

Regulation respecting the standards
and tables of personal home assistance
for 1997
An Act respecting industrial accidents
and occupational diseases
(R.S.Q., c. A-3.001, s. 160)

DIVISION I
PERSONAL HOME ASSISTANCE

1. In accordance with sections 145 and 158 of the Act
respecting industrial accidents and occupational diseases
(R.S.Q., c. A-3.001), personal home assistance may be
granted to a worker who, as a result of the employment
injury he has suffered, meets the following conditions:

1° he has sustained permanent physical or mental
impairment;

2° he is unable to care for himself and to do, without
assistance, the household tasks that he would normally
do himself; and


