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Regulation to amend the Regulation
respecting tariffs, rates and costs
Transport Act
(R.S.Q., c. T-12, s. 5, par. i)

1. The Regulation respecting tariffs, rates and costs,
made by Order in Council 148-82 dated 20 January 1982
and amended by the Regulations made by Orders in
Council 1265-83 dated 15 June 1983 (Suppl., p. 1265),
969-85 dated 22 May 1985, 2005-85 dated 25 September
1985, 2155-85 dated 16 October 1985, 50-88 dated
13 January 1988, 139-89 dated 8 February 1989, 295-92
dated 26 February 1992 and 342-95 dated 15 March
1995, is further amended, in section 1, by substituting
the following for paragraph b:

“ (b) transport by water;”.

2. Section 4 is amended by striking out paragraph a.

3. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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Draft Regulation
Transport Act
(R.S.Q., c. T-12)

Transport of passengers by water

Notice is hereby given, in accordance with sections
10 and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1),
that the Regulation respecting the transport of passen-
gers by water, the text of which appears below, may be
made by the Government at the expiry of 45 days fol-
lowing this publication.

The purpose of the Draft Regulation is to

— replace the General Order respecting the transport
of passengers and goods by water in order to deregulate
the transport of goods and ferry services;

— impose on all marine passenger carriers and cruise
and excursion operations the obligation to hold a trans-
port permit. Such permits will be issued upon applica-
tion provided that proof of insurance is submitted along
with a notice confirming that the transport system is
safe.

To date, study of this matter has revealed that

— these deregulation measures will ensure harmoni-
zation with the Canadian domestic trade agreement; and

— all marine transport operations will be relieved of
certain regulatory and administrative obligations.

Further information may be obtained from

Monsieur Jean Boulet, director of the Direction du trans-
port multimodal, ministère des transports, 700, boulevard
René-Lévesque Est, 23e étage, Québec (Québec), G1R 5H1,
tel.: 643-5362, fax: 646-6196.

Any interested person having comments to make on
this matter is asked to send them in writing, before the
expiry of the 45-day period, to the Minister of Trans-
port, 700, boulevard René-Lévesque Est, 29e étage,
Québec (Québec), G1R 5H1.

JACQUES BRASSARD,
Minister of Transport

Regulation respecting the transport of
passengers by water
Transport Act
(R.S.Q., c. T-12, s. 5, pars. c, d, e and f)

1. To carry on the remunerated transport of passen-
gers by water, a person shall hold a permit for the
transport of passengers by water.

A person who rents out any means of transportation to
be used to transport persons by water shall also hold a
permit for the transport of passengers by water, except
where the lessee or charterer holds such a permit.

2. No permit is required to provide the following
services:

(1) the rental of a pleasure craft without crew; and

(2) white-water rafting in a non-motorized craft, or
any other water sport.

For the purposes of subparagraph 2 of the first para-
graph, “water sport” means any physical activity involv-
ing the use of a craft on various bodies of water under
the supervision of a qualified instructor and entailing
some form of training, observance of certain rules, and
technical skills or a period of practice.

3. The Commission shall issue or transfer a permit
for the transport of passengers by water to a person who
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applies therefor on the form used by the Commission,
where it feels that the person meets the following crite-
ria:

(1) he attests that he has a crew possessing the knowl-
edge and experience required for proficiency in the ac-
tivity for which a permit is applied for;

(2) he submits to the Commission a certificate of
insurance attesting that each of the ships for which he is
applying for a permit is covered, for the period of valid-
ity of the permit, by a marine civil liability insurance
policy (protection and indemnity coverage) with a mini-
mum guarantee limit of $5 000 000 for ships whose
gross tonnage is greater than 5 tons or whose capacity is
greater than 12 passengers or a minimum guarantee
limit of $1 000 000 in the case of other ships;

(3) he provides the Commission with a certified true
copy of a rider to the insurance policies stipulating that
the policies may not be cancelled and that the coverage
may not be reduced except where 30 days’ notice is
officially given in writing to the secretariat of the Com-
mission at its head office; and

(4) he establishes that each of the ships to be used in
providing the service meets the requirements of the
Canadian Steamship Inspection Service. He shall do so
by providing a ship inspection certificate issued by Trans-
port Canada in the case of a ship whose gross tonnage is
greater than 5 tons or whose capacity is greater that 12
passengers or, in the case of any other ship, a letter of
compliance issued by a Transport Canada shipping of-
ficer or by a marine expert recognized by Transport
Canada, confirming compliance with the regulations re-
specting small craft and including a notice in respect of
the ship’s capacity and the crew’s ability to carry on the
commercial activity in the territory in question.

4. A permit for the transport of passengers by water
authorizes the holder, in accordance with its content, to
carry on the remunerated transport of passengers by
water and to rent out any means of transportation to be
used to transport persons by water.

5. A permit for the transport of passengers by water
shall be issued for a maximum period of one year and
shall expire on 31 May each year.

6. A permit for the transport of passengers by water
may be renewed in accordance with section 37.3 of the
Transport Act, in the manner in which it was issued and
on the same conditions.

Where a permit has not been renewed by 15 June by
reason of incomplete documentary evidence in the record,
the applicant shall pay to the Commission an additional

fee of $200 and shall complete the record within the
time period indicated by the Commission.

Where the documentary evidence in the record is still
incomplete at the expiry of the time period indicated, the
Commission shall refuse the application for renewal.

7. Where the Commission issues, renews or transfers
a permit for the transport of passengers by water, it shall
indicate the name of each ship to be used for the trans-
port, as well as any conditions or restrictions concerning
operation under the permit.

Operation under the permit is conditional on main-
taining the competence of the crew, the seaworthiness of
the ship and the insurance policy. Those conditions need
not be stipulated on the permit.

8. Where a change affects the ships used for the trans-
port of passengers by water or the conditions or restric-
tions concerning operation under the permit, the holder
shall have his permit corrected by the Commission prior
to continuing with the authorized activities.

Where a change affects the competence of the crew or
the insurance policy, the holder of the permit shall so
inform the Commission and shall halt his activities until
such time as the documentary evidence in the record
makes it possible, in the opinion of the Commission, to
maintain the permit’s validity.

9. The holder of a permit for the transport of passen-
gers by water shall at all times have a copy of his permit
posted in the boarding area in full view of the public.

10. This Regulation replaces the General Order re-
specting the transport of passengers and goods by water
(R.R.Q., 1981, c. T-12, r. 17).

11. The Commission may issue a permit authorizing
an applicant to continue offering a service for transport
by water in respect of which he has applied for a permit,
and may do so without publication or formality pending
its decision on the application, where

(1) the application for a permit pertains to a transport
service for which no permit was prescribed before the
coming into force of this Regulation;

(2) the applicant provided the service during the sum-
mer season preceding the coming into force of this Regu-
lation; and

(3) the application was filed with the Commission
within 90 days following (enter the date of coming into
force of this Regulation).
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12. The holder of a Class 1-A or 1-B permit referred
to in the General Order respecting the transport of pas-
sengers and goods by water may

(1) continue, up to the anticipated date of renewal of
the permit, to provide the authorized transport without
being required to hold a permit for the transport of
passengers by water; or

(2) obtain, upon proof of operation, a new permit for
the transport of passengers by water at the time of re-
newal of the former permit on the conditions set forth in
section 3.

13. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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