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Draft Regulations

Draft Regulation
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26; 1994, c. 40)

Physiotherapists
— Equivalence of diplomas and training

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that
the Regulation respecting the standards for equivalence
of diplomas and training for the issue of a physio-
therapist’s permit, the text of which appears below, may
be submitted to the Government for approval, with or
without amendment, upon the expiry of 45 days follow-
ing this publication.

In accordance with paragraph c of section 93 of the
Professional Code (R.S.Q., c. C-26), amended by sec-
tion 80 of Chapter 40 of the Statutes of 1994, the Regu-
lation provides standards to be used by the Bureau of the
Order to recognize that a person’s diploma or training
certifies that the level of knowledge attained is equiva-
lent to the level attained by the holder of a diploma
recognized as meeting permit requirements.

According to the Order, the impact of the Regulation
will be to allow the issue of a physiotherapist’s permit to
a person who has received a diploma issued by a teach-
ing establishment outside Québec or who has received
training that demonstrates that he has attained a level of
knowledge equivalent to the level of a physiotherapist
who is a member of the Order.

Further information may be obtained by contacting
Mr. Paul Marcoux, syndic of the Ordre des physiothéra-
peutes du Québec, 1100, avenue Beaumont, bureau 530,
Ville Mont-Royal (Québec), H3P 3H5, tel.: (514) 737-
2770; fax: (514) 737-6431.

Any interested person having comments to make is
asked to send them in writing, before the expiry of the
45-day period, to the Chairman of the Office des profes-
sions du Québec, complexe de la place Jacques-Cartier,
320, rue Saint-Joseph Est, 1er étage, Québec (Québec),
G1K 8G5. Comments will be forwarded by the Office to
the Minister responsible for the application of legisla-
tion respecting the professions; they may also be for-

warded to the professional order that has made the regu-
lation, as well as to the persons, departments and agen-
cies concerned.

ROBERT DIAMANT ,
Chairman of the Office
des professions du Québec

Regulation respecting the standards
for equivalence of diplomas and training
for the issue of a physiotherapist’s
permit
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 93, par. c; 1994, c. 40, s. 80)

DIVISION I
EQUIVALENCE RECOGNITION PROCEDURE

1. The secretary of the Ordre professionnel des
physiothérapeutes du Québec shall forward a copy of
this Regulation to a candidate wishing to have his train-
ing or a diploma recognized as equivalent.

In this Regulation, “diploma equivalence” means the
recognition by the Bureau of the Order that a diploma
issued by a teaching establishment outside Québec certi-
fies that a candidate’s level of knowledge is equivalent,
according to the standards provided for in section 6, to
the level attained by the holder of a diploma recognized
as meeting permit requirements.

In this Regulation, “training equivalence” means the
recognition by the Bureau of the Order that a candidate’s
training demonstrates that he has attained a level of
knowledge equivalent, according to the standards pro-
vided for in section 8, to the level attained by the holder
of a diploma recognized as meeting permit requirements.

2. A candidate applying for a diploma or training
equivalence shall

(1) send an application in writing to the secretary of
the Order, together with the dues required for the exami-
nation of his application, which are prescribed by the
Bureau of the Order, pursuant to paragraph 8 of sec-
tion 86.01 of the Professional Code, enacted by sec-
tion 73 of Chapter 40 of the Statutes of 1994;
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(2) provide the secretary of the Order with

(a) a copy of the diploma that the candidate holds
and wishes to have recognized as equivalent;

(b) a true copy of his act of birth or, failing that, of
his passport or of a certificate of Canadian citizenship or
proof that the candidate was legally admitted to Canada
to reside there permanently;

(c) where applicable, a document attesting to the
candidate’s relevant work experience; and

(3) where applicable, provide an attestation of school-
ing, completed by the teaching establishment that issued
the diploma in respect of which a diploma equivalence
is applied for or by a competent authority, describing the
program of study taken, particularly the courses, practi-
cal work and clinical training sessions, and forward that
attestation of schooling to the secretary of the Order.

Documents provided in support of an application for
a diploma or training equivalence that are written in a
language other than French or English shall be accom-
panied by a French or English translation, attested to by
a declaration made under oath by the person who did the
translation.

3. The secretary shall forward to the Bureau the docu-
ments referred to in section 2. At the first meeting fol-
lowing the date of receipt of those documents, the Bu-
reau shall decide whether to grant a diploma or training
equivalence, in accordance with this Regulation.

4. Within 30 days following the date of its decision,
the Bureau shall inform the candidate thereof in writing
and, where the decision is not to grant an equivalence,
shall indicate to the candidate the programs of study, the
training sessions or the examinations that must be suc-
cessfully completed for the equivalence to be granted.

5. A candidate who is informed of the Bureau’s deci-
sion not to grant the equivalence may apply to the Bu-
reau for a hearing, provided that he applies therefor in
writing to the secretary within 30 days of the mailing of
the decision.

The Bureau shall grant a hearing within 60 days fol-
lowing the date of receipt of an application for a hearing
and, where expedient, shall revise its decision. To that
end, the secretary shall convene the candidate by means
of a notice in writing sent by registered mail not less
than 10 days before the date of the hearing.

The Bureau’s decision is final and shall be sent to the
candidate in writing within 30 days following the date of
the hearing.

DIVISION II
STANDARDS OF EQUIVALENCE

6. A candidate holding a diploma issued by a teach-
ing establishment outside Québec shall be granted a
diploma equivalence if the diploma was issued upon
completion of university studies comprising the equiva-
lent of at least 100 credits. Each credit shall represent
15 hours of attendance in a theoretical course and
30 hours of practical work or 45 hours of clinical train-
ing, broken down as follows:

(1) between 15 and 21 credits in basic sciences;

(2) between 4 and 8 credits in behavioural sciences;

(3) between 45 and 50 credits in physiotherapy sci-
ences;

(4) between 6 and 10 credits in administration and
research;

(5) between 18 and 24 credits in clinical professional
training.

7. Notwithstanding section 6, where the diploma in
respect of which an equivalence application has been
filed was issued 5 or more years prior to the application,
a diploma equivalence shall be denied if the knowledge
acquired by the candidate no longer corresponds to the
knowledge currently being taught, taking into account
developments in the profession.

In such case, a training equivalence may be granted in
accordance with section 8 if the training and relevant
work experience acquired by the candidate since being
awarded the diploma have enabled him to acquire the
required level of knowledge.

8. A training equivalence shall be granted if the can-
didate demonstrates that he has

(1) knowledge equivalent to that acquired by the
holder of the diploma recognized by the Government
under the first paragraph of section 184 of the Code; and

(2) relevant work experience of at least 5 years, par-
ticularly in the practice of physiotherapy.

9. To determine whether a candidate may be granted
a training equivalence, the Bureau shall take all the
following factors into account:

(1) the fact that the candidate holds one or more
diplomas awarded in Québec or elsewhere;
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(2) the courses taken, the number of credits related
thereto and the results obtained, each of the credits
representing 15 hours of theoretical courses and 30 hours
of practical work or 45 hours of clinical training;

(3) the professional training sessions completed and
other continuing or upgrading training activities;

(4) the total number of years of schooling; and

(5) the relevant work experience.

10. Where assessing a candidate’s training or work
experience presents such difficulties that a judgment
cannot be made on his level of knowledge, the Bureau
may invite that person to take an examination or to
complete a training session, or both.

11. Notwithstanding section 6 and until 1 January
1999, a person who holds a diploma issued by a teaching
establishment outside Québec may be granted an equiva-
lence where the diploma comprises only 96 credits,
including only 12 credits in clinical professional train-
ing.

12. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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