
Part 2 GAZETTE OFFICIELLE DU QUÉBEC, September 18, 1996, Vol. 128, No. 38 3979

Gouvernement du Québec

O.C. 1113-96, 4 September 1996
Forest Act
(R.S.Q., c. F-4.1)

Rate per cubic metre of timber applicable to the
computation of the contribution payable

Regulation respecting the rate per cubic metre of
timber applicable to the computation of the contribu-
tion payable to a regional agency for private forest
development by holders of a wood processing plant
operating permit

WHEREAS under section 124.29 of the Forest Act
(R.S.Q., c. F-4.1), as introduced by section 14 of Chap-
ter 14 of the Statutes of 1996, every holder of a wood
processing plant operating permit who acquires a vol-
ume of timber originating from the territory of an agency
shall pay a contribution to the agency;

WHEREAS under that section, the contribution shall be
established each year by the agency on the basis of a rate
per cubic metre of timber, fixed by regulation of the
Government, that is applicable to the volume of timber
from private forests purchased by a permit holder in a
year;

WHEREAS under section 124.30 of that Act, as intro-
duced by section 14 of Chapter 14 of the Statutes of 1996,
each holder of a wood processing plant operating permit
must state, on the form and subject to the conditions
determined by by-law of the agency, the volume of
timber from private forests that he purchased in the
period preceding his report;

WHEREAS under that section, the permit holder shall
file his report according to the schedule fixed by regula-
tion of the Government and pay his contribution in
accordance with such schedule and on the basis of the
volume declared;

WHEREAS under paragraph 18.4 of section 172 of that
Act, as amended by section 16 of Chapter 37 of the
Statutes of 1995 and by section 18 of Chapter 14 of the
Statutes of 1996, the Government may, by regulation,
fix the rate per cubic metre of timber applicable to the
contribution payable to a regional agency for private
forest development by holders of a wood processing
plant operating permit, and determine the schedule ac-
cording to which permit holders are required to file their
statements with the agencies;

WHEREAS under that section, such a regulation may
vary depending on the regional agencies;

WHEREAS under section 40 of Chapter 14 of the Stat-
utes of 1996, the first regulations made under para-
graphs 18.2 and 18.4 of section 172, introduced by
section 18 of that Act, are not subject to the require-
ments of sections 8 and 17 of the Regulations Act (R.S.Q.,
c. R-18.1) as regards publication and coming into force
and come into force on the day they are published in the
Gazette officielle du Québec or on any later date pro-
vided therein;

WHEREAS it is expedient to make the Regulation;

IT IS ORDERED, therefore, upon the recommendation
of the Minister of State for Natural Resources:

THAT the Regulation respecting the rate per cubic
metre of timber applicable to the computation of the
contribution payable to a regional agency for private
forest development by holders of a wood processing
plant operating permit, attached to this Order in Coun-
cil, be made.

MICHEL CARPENTIER,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation respecting the rate per
cubic metre of timber applicable to the
computation of the contribution payable
to a regional agency for private forest
development by holders of a wood
processing plant operating permit
Forest Act
(R.S.Q., c. F-4.1, ss. 124.29, 124.30 and 172,
par. 18.4; 1996, c. 14)

1. The rate per cubic metre of timber applicable to the
contribution payable to a regional agency for private
forest development by holders of a wood processing
plant operating permit under section 124.29 of the For-
est Act (R.S.Q., c. F-4.1) shall be $l.45.

2 The report referred to in section 124.30 of the Act
shall be filed by the permit holder every two months, on
the first of the month, from 1 August 1996 to 1 February
1997, and on the first of each month following that date.

Notwithstanding the foregoing, a permit holder who
has purchased a volume of timber of less than 100 cubic
metres originating from the territory of an agency dur-
ing a reference period for which he must normally file a
report referred to in the first paragraph, may only file his
report at the end of the reference period during which he
completes that minimum purchase. However, he shall
send his report not later than on 1 March.
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3. The first report of a permit holder following the
establishment of an agency on the territory of which he
has purchased timber between 1 April 1996 and the first
date scheduled in section 2 following the date of that
establishment shall be filed on the following scheduled
date and not later than on 1 March following such estab-
lishment, if the second paragraph of section 2 applies to
him.

4. This Regulation comes into force on the date of its
publication in the Gazette officielle du Québec.

9968

Gouvernement du Québec

O.C. 1115-96, 4 September 1996
Forest Act
(R.S.Q., c. F-4.1)

Fonds forestier
— Contribution

Regulation respecting the contribution of holders of
timber supply and forest management agreements to
the Fonds forestier

WHEREAS under the first paragraph of section 73.4 of
the Forest Act (R.S.Q., c. F-4.1), as introduced by sec-
tion 5 of Chapter 14 of the Statutes of 1996, every holder
of a timber supply and forest management agreement
must, at such intervals as are determined by regulation
of the Government, pay to the Minister a contribution
for the financing of activities related to seedling produc-
tion, forest inventory data and forest research;

WHEREAS under the second paragraph of section 73.4
of that Act, as introduced by section 5 of Chapter 14 of
the Statutes of 1996, the contribution shall be estab-
lished by the Minister on the basis of a rate per cubic
metre of timber, fixed by regulation of the Government,
that is applicable to the volume of timber allotted to the
agreement holder in his agreement and is determined on
the date or dates fixed by the regulation;

WHEREAS under paragraph 18.2 of section 172 of that
Act, as amended by section 16 of Chapter 37 of the
Statutes of 1995 and by section 18 of Chapter 14 of the
Statutes of 1996, the Government may, by regulation,
fix the rate referred to in section 73.4, the date or dates
on which the volume allotted to an agreement holder
under an agreement must be determined for the purposes
of the contribution, and determine the intervals, dates
and methods of payment of the contribution;

WHEREAS under section 40 of Chapter 14 of the Stat-
utes of 1996, the first regulations made under para-
graphs 18.2 and 18.4 of section 172, introduced by
section 18 of that Act, are not subject to the require-
ments of sections 8 and 17 of the Regulations Act (R.S.Q.,
c. R-18.1) as regards publication and coming into force
and come into force on the day they are published in the
Gazette officielle du Québec or on any later date pro-
vided therein;

WHEREAS it is expedient to make the Regulation;

IT IS ORDERED, therefore, upon the recommendation
of the Minister of State for Natural Resources:

THAT the Regulation respecting the contribution of
holders of timber supply and forest management agree-
ments to the Fonds forestier, attached to this Order in
Council, be made.

MICHEL CARPENTIER,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation respecting the contribution of
holders of timber supply and forest
management agreements to the Fonds
forestier
Forest Act
(R.S.Q., c. F-4.1, s. 73.4 and s. 172, par. 18.2;
1996, c. 14)

1. On 1 January, 1 April, 1 July and 1 October of each
year, a holder of a timber supply and forest management
agreement shall pay his contribution to the Fonds
forestier.

2. The rate per cubic metre of timber on the basis of
which the agreement holder’s contribution is established
shall be:

(1) $0.1133 for the 1996-1997 fiscal year;

(2) $0.17 for the 1997-1998 fiscal year; and

(3) $0.2575 for the 1998-1999 fiscal year.

3. The volume of timber allotted to an agreement
holder in his agreement and on which the rate estab-
lished in section 2 must be applied shall be determined
on the dates of payment of the contribution.

4. The contribution shall be payable by the agree-
ment holder within 30 days of the date of a notice of
assessment by the Minister following the dates provided
for in section 1.


