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DIVISION II
CONTRIBUTIONS OF FINANCIAL INSTITUTIONS

98. From 1 January 1997, the annual contribution
payable by an insurer using the services of market inter-
mediaries in damage insurance is $0.25 per $1 000 of
premiums subscribed and contributions received by the
insurer according to the most recent annual report on
insurance of the Inspector General of Financial Institu-
tions.

99. The annual contribution is payable not later than
1 July.

100. Contributions in arrears bear interest at the rate
set in accordance with section 28 of the Act respecting
the Ministère du Revenu.

101. Insurance contributions must be paid by cheque
made out to the Conseil.

DIVISION III
INDEXATION

102. From 1 January 1998, all the fees payable under
Division I are indexed on 1 January of each year on the
basis of the rate of increase in the general Consumer
Price Index for Canada for the period ending on
30 September of the preceding year, as determined by
Statistics Canada. The resulting amount is reduced to
the nearest dollar where it contains a fraction of a dollar
less than $0.50; it is increased to the nearest dollar equal
to or greater than $0.50.

The indexation calculated under the first paragraph
shall be published by the Conseil each year in the Ga-
zette officielle du Québec.

DIVISION IV
SPECIAL PROVISION

103. The provisions of this Chapter apply in the event
that the Conseil fails to make a by-law pertaining to fees
or contributions payable in respect of a fixed period.”.

2. The By-law is amended by replacing section 125
by the following:

“ 125. From 1 January 1997, the annual contribution
payable by each market intermediary in damage insur-
ance who is a natural person is $40.”.

3. This By-law comes into force on the fifteenth day
following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.

9964

Draft Regulation
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26; 1994, c. 40)

Physiotherapists
— Terms and conditions for the issue of permits

Notice is hereby given, in accordance with the Regu-
lations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that the Bureau of the
Ordre des physiothérapeutes du Québec made the Regu-
lation respecting the terms and conditions for the issue
of permits by the Ordre professionnel des physiothé-
rapeutes du Québec.

For the purposes of section 95 of the Professional
Code, the Regulation, the text of which appears below,
will be examined by the Office des professions du
Québec. It will then be submitted, with the recommen-
dation of the Office, to the Government which may
approve it, with or without amendments, upon the ex-
piry of 45 days following this publication.

The purpose of the Regulation is to allow the Ordre
des physiothérapeutes du Québec to impose, as an addi-
tional condition for the issue of a permit for the practice
of the profession of physiotherapist, the successful
completion of a training period which consists in a
period of learning in a clinical setting during which the
candidate for the practice of the profession renders pro-
fessional services under the supervision of a physio-
therapist and progressively engages his responsibility.

Under section 9, that requirement is temporary and is
intended only for candidates for the practice of the pro-
fession of physiotherapist who did not benefit from the
integration of training periods in the university program.

The impact of the requirement is to guarantee to the
public that all holders of a permit of physiotherapist
have the complete training to act as such. In addition to
that guarantee, the Order does not foresee any other
impact on businesses and particularly on small and me-
dium-sized businesses.

Further information may be obtained by contacting:

Mr. Paul Marcoux, syndic
Ordre des physiothérapeutes du Québec
1100, avenue Beaumont, bureau 530
Ville Mont-Royal (Québec), H3P 3H5
Tel.: (514) 737-2770 or 1-800-361-2001

Any person having comments to make is asked to
send them, before the expiry of the 45-day period men-
tioned above, to the Chairman of the Office des profes-
sions du Québec, complexe de la place Jacques-Cartier,
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320, rue Saint-Joseph Est, 1er étage, Québec (Québec),
G1K 8G5. Those comments will be forwarded by the
Office to the Minister responsible for the administration
of legislation respecting the professions; they may also
be sent to the professional order that made the regulation
and to the concerned persons, departments and bodies.

ROBERT DIAMANT ,
Chairman of the Office
des professions du Québec

Regulation respecting the terms and
conditions for the issue of permits by the
Ordre professionnel des
physiothérapeutes du Québec
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 94, par. i)

DIVISION I
ISSUE OF PERMITS

1. The Bureau of the Ordre professionnel des
physiothérapeutes du Québec shall issue a permit for the
practice of the profession to a candidate who

(1) holds a diploma recognized by the Government
under the first paragraph of section 184 of the Profes-
sional Code (R.S.Q., c. C-26) or a diploma recognized
as equivalent by the Bureau under subparagraph g of the
first paragraph of section 86 of the Code or has training
considered equivalent by the Bureau pursuant to that
subparagraph;

(2) has completed a training period in accordance
with Division II;

(3) has completed an application for a permit;

(4) has paid any fees or dues required for the issue of
the permit; and

(5) has demonstrated a working knowledge of the
official language of Québec, in accordance with the
Charter of the French language (R.S.Q., c. C-11).

DIVISION II
TRAINING PERIOD

2. The training period is a period of full-time learning
in a clinical setting during which the candidate for the
practice of the profession renders professional services
under the supervision of a physiotherapist and progres-
sively engages his responsibility.

3. The training period shall last 560 hours, in addition
to the clinical training acquired within the framework of
the continuing training program recognized by a di-
ploma referred to in paragraph 1 of section 1.

4. The training period shall offer well-balanced clini-
cal experience, particularly in the following areas of
physical health:

(1) orthopaedics;

(2) neurology;

(3) cardiology or pulmonary cardiology; and

(4) gerontology.

5. To be allowed to supervise a training period, a
physiotherapist shall

(1) have been a member of the Order for at least
2 years;

(2) not have been the subject of any penalty imposed
by a committee on discipline of the Order or by the
Professions Tribunal; and

(3) practise in a clinical setting likely to offer the
candidate the experience referred to in section 4.

6. A physiotherapist who has supervised a candidate’s
training period shall complete a training period evalua-
tion report and send it to the candidate and to the corpo-
rate seat of the Order within 20 days following the end
of the training period.

7. The committee formed by the Bureau to examine
applications for permits shall make appropriate recom-
mendations to the Bureau.

At the first meeting following the date of receipt of
the committee’s recommendations, the Bureau shall de-
cide whether a candidate has fulfilled the training period
requirements, and the secretary of the Order shall in-
form the candidate of the Bureau’s decision within
30 days.

Where a candidate has not fulfilled the training period
requirements, the secretary shall inform him of the areas
in which improvement is needed and of the procedure
that must be followed in order to fulfill the require-
ments.
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8. A candidate who is informed that he has not ful-
filled the training period requirements may apply to the
Bureau for a hearing, provided that he applies to the
secretary in writing within 30 days following receipt of
the decision.

The Bureau shall hear the candidate within 60 days
from the date of receipt of the application and, for that
purpose, it shall convene him in writing, by registered
mail, at least 10 days before the date of the hearing.

The revised decision ensuing from the hearing is fi-
nal.

9. Paragraph 2 of section 1 does not apply to a candi-
date who has obtained a diploma that meets the require-
ments for the permit issued by the Order and recognized
by the Government under the first paragraph of section
184 of the Code, and who first registers for the program
of study:

(1) during the 1995 fall term or thereafter or, in the
case of the diploma awarded by Université Laval, dur-
ing the 1996 fall term; or

(2) before the 1995 fall term or, in the case of the
diploma awarded by Université Laval, before the 1996
fall term, provided that the candidate holds an Attesta-
tion of transfer between program versions issued by the
teaching establishment that awarded him the diploma.

Subparagraph 2 of the first paragraph remains in force
until 1 September 2002 or, in the case of the diploma
awarded by Université Laval, until 1 September 2003.

10. Paragraph 2 of section 1 does not apply to a
candidate to whom a diploma equivalence or a training
equivalence has been granted by the Bureau in accor-
dance with the standards set under paragraph c of sec-
tion 93 of the Code and whose level of knowledge is
equivalent to that attained by a candidate referred to in
section 9.

11. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.

9963

Draft Regulation
Medical Act
(R.S.Q., c. M-9)

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Physicians
— Certain terms and conditions for a specialist’s
certificate to be issued
— Amendments

Notice is hereby given, in accordance with sections 10
and 11 of the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), that
the Bureau of the Collège des médecins du Québec
made the “Regulation to amend the Regulation respect-
ing certain terms and conditions for a specialist’s certifi-
cate to be issued by the Collège des médecins du Québec”,
the text of which appears below.

The Regulation will be examined by the Office des
professions du Québec pursuant to section 95 of the
Professional Code (R.S.Q., c. C-26). Thereafter, it shall
be submitted, with the recommendation of the Office, to
the Government which may approve it with or without
amendment, upon the expiry of 45 days following this
publication.

This amendment to the Regulation sets up a new
specialty called “Emergency Medicine”, which is al-
ready recognized by the Royal College of Physicians
and Surgeons of Canada. For citizens, however, this
amendment will help improve the quality of medical
care by expanding knowledge and promoting education
and training of physicians in this field of medicine.
Furthermore, the amendment will confer proper recog-
nizance to physicians practising in this field. It has no
effect on enterprises, whatever their size.

Further information may be obtained from doctor
Adrien Dandavino, director of the Medical Education
Department, Collège des médecins du Québec, 2170,
boulevard René-Lévesque Ouest, Montréal (Québec),
H3H 2T8; telephone number: (514) 933-4441, extension
302; fax number: (514) 933-3112.

Any person having comments to make is asked to
send them, before the expiry of the 45-day period, to the
Chairman of the Office des professions du Québec,
complexe de la Place Jacques-Cartier, 320, rue Saint-
Joseph Est, 1er étage, Québec (Québec), G1K 8G5. These


