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carried on in various jurisdictions as prescribed in the
Regulation respecting the Taxation Act does not comply
with the manner of determining such business as pre-
scribed in the Taxation Act (R.S.Q., c. I-3).

45. This Regulation comes into force on the date of
its publication in the Gazette officielle du Québec.
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Gouvernement du Québec

O.C. 527-96, 1 May 1996
An Act respecting collective agreement decrees
(R.S.Q., c. D-2)

Cartage
— Québec
— Amendments

Decree to amend the Decree respecting the cartage
industry in the Québec region

WHEREAS the Government made the Decree respect-
ing the cartage industry in the Québec region (R.R.Q.,
1981, c. D-2, r. 7);

WHEREAS in accordance with section 8 of the Act
respecting collective agreement decrees (R.S.Q.,
c. D-2), the Government may amend a decree upon the
recommendation of the Minister of Employment;

WHEREAS the contracting parties within the meaning
of the Decree have petitioned the Minister of Labour for
amendments to the Decree to be submitted to the Gov-
ernment for approval;

WHEREAS in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), the text of the
draft amending Decree was published in Part 2 of the
Gazette officielle du Québec of 9 August 1995, with a
notice that it could be made by the Government upon the
expiry of 45 days following that publication;

WHEREAS it is expedient to approve that petition with
amendments and for that purpose to make the Decree
attached hereto;

IT IS ORDERED, therefore, upon the recommendation
of the Minister of Labour:

THAT the Decree to amend the Decree respecting the
cartage industry in the Québec region, attached hereto,
be made.

MICHEL CARPENTIER,
Clerk of the Conseil exécutif

Decree to amend the Decree respecting
the cartage industry in the Québec
region
An Act respecting collective agreement decrees
(R.S.Q., c. D-2, s. 8)

1. The Decree respecting the cartage industry in the
Québec region (R.R.Q., 1981, c. D-2, r. 7), amended by
Orders in Council 86-82 dated 13 January 1982 (Suppl.,
p. 413), 1691-82 dated 7 July 1982 (Suppl., p. 416),
1000-84 dated 25 April 1984, 639-85 dated 27 March
1985, 1338-85 dated 26 June 1985, 1569-85 dated
31 July 1985, 552-89 dated 12 April 1989, 1193-89
dated 19 July 1989, 1115-91 dated 7 August 1991,
1393-91 dated 9 October 1991, 1394-91 dated 9 October
1991, 955-93 dated 30 June 1993 and 569-95 dated
26 April 1995, is further amended by substituting the
following for section 1.01:

“ 1.01. In this Part, unless the context indicates other-
wise, the following expressions mean:

(1) “helper”: employee who helps the driver in the
supervision and handling of any loading or unloading,
without driving the road vehicle, even occasionally;

(2) “labourer”: employee who performs the work cov-
ered by the professional jurisdiction of Part I of this
Decree, excluding the work performed by employees
governed by paragraphs 1 and 3 to 18;

(3) “assistant-mechanic”: employee who works un-
der the constant supervision of a qualified mechanic;

(4) “driver”: employee who operates a road vehicle
as defined in paragraph 20;

(5) “road-train driver”: driver of a combination of
road vehicles consisting of a tractor, semi-trailers and
any dollies;

(6) “truck driver”: driver of a road vehicle that has a
net weight in excess of 3 000 kilograms, built exclu-
sively to transport goods or permanently fixed equip-
ment, or both;
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(7) “tractor semi-trailer driver”: driver of a road ve-
hicle equipped with a fifth wheel designed to pull a
semi-trailer;

(8) “tank-truck driver”: driver of a tank truck;

(9) “tank-trailer driver”: driver of a tractor designed
to pull a tank trailer;

(10) “float driver”: driver of a float tractor designed
to pull a lowered semi-trailer with a goose-neck and
used in the transportation of extra-heavy or very large
parts whose height, length, width or weight exceeds the
legal limits allowed on public highways or roads;

(11) “loading machinery operator”: employee who
drives a vehicle known as a “lift truck” or other loading
or unloading machinery;

(12) “dockman”: employee assigned to the loading
or unloading of products or merchandise and who usu-
ally works in the warehouse;

(13) “mechanic”: employee whose main duty con-
sists in maintaining the employer’s vehicles and other
equipment;

(14) “packer”: employee assigned to packing for mov-
ing purposes;

(15) “snow removal vehicle driver”: driver of a road
vehicle used for snow removal except for trucks used to
transport snow;

(16) “welder”: employee whose main duty consists
in welding metal parts in order to manufacture or repair
parts or tools;

(17) “secretary or shorthand typist”: employee whose
main duty consists in preparing or transmitting corre-
spondence, documents or vouchers necessary to the op-
erations of an enterprise in the cartage industry;

(18) “office clerk”: employee whose work consists,
in particular, in taking orders, answering telephone calls
and invoicing;

(19) “cartage industry”: industry in which persons,
partnerships or corporations perform, for others and for
payment, the transport of merchandise or of any other
transportable products or objects;

(20) “road vehicle”: motorized vehicle that can travel
on a road;

(21) “spouse”: a man and a woman who:

(a) are married and cohabiting;
(b) are living together as husband and wife and are

the father and mother of the same child;
(c) have been living together as husband and wife for

at least one year;

(22) “continuous service”: means the uninterrupted
period during which the employee is bound to the em-
ployer by a contract of employment, even if the perfor-
mance of the work has been interrupted without cancel-
lation of the contract, and the period during which fixed
term contracts succeed one another without an interrup-
tion that would, in the circumstances, give cause to
conclude that the contract was not renewed.”.

2. The Decree is amended by substituting the words
“secretaries or shorthand typists and office clerks” for
the words “shorthand typists and office employees” in
section 4.01.

3. The Decree is amended by substituting the words
“secretaries or shorthand typists and office clerks” for
the words “shorthand typists and office employees” in
section 4.02.

4. The Decree is amended by deleting section 4.06.

5. The Decree is amended by adding the words “for
each of the 2 days” at the end of section 6.06.

6. The Decree is amended by substituting the follow-
ing for section 7.01:

“ 7.01. The following minimum hourly rate is effec-
tive as of 30 May 1996 for each of the employment
categories determined below:
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Employment Hiring After 3 After 6 After 12 After 18 After 24
category rate  months  months  months months months

1. helper $6.85 $7.21 $7.81 $8.41 $9.02 $9.62

2. labourer 6.85 7.21 7.81 8.41 9.02 9.62

3. assistant-mechanic 7.85 8.20 8.50 9.16 9.81 10.47

4. driver 7.68 8.00 8.32 8.96 9.60 10.24

5. road-train driver 7.85 8.20 8.50 9.16 9.81 10.47

6. truck driver 7.72 8.15 8.36 9.01 9.65 10.30

7. tractor semi-trailer driver 7.81 8.14 8.46 9.12 9.77 10.42

8. tank-truck driver 7.72 8.15 8.36 9.01 9.65 10.30

9. tank-trailer driver 7.85 8.20 8.50 9.16 9.81 10.47

10. float driver 7.99 8.32 8.65 9.32 9.99 10.66

11. loading machinery operator 7.60 7.92 8.23 8.86 9.50 10.13

12. dockman 7.60 7.92 8.23 8.86 9.50 10.13

13. mechanic 8.89 9.26 9.63 10.37 11.11 11.85

14. packer 7.47 7.78 8.09 8.71 9.34 9.96

15. snow removal vehicle driver 8.71 9.08 9.45 10.20 10.94 11.68

16. welder 8.89 9.26 9.63 10.37 11.11 11.85 .”.

7. The Decree is amended by adding the following
after paragraph 4 of section 7.03:

“ (5) The employee paid by the kilometre receives, in
addition to the other amounts to which he is entitled,
payment for any hours spent waiting, loading or unload-
ing at the wage rate mentioned in section 7.01 for the
employment category to which he belongs.”.

8. The Decree is amended in section 7.04

(1) by substituting the word “prénom” for the word
“prénoms” in the French version of paragraph b;

(2) by substituting the words “le numéro matricule”
for the words “le matricule” in the French version of
paragraph d;

(3) by substituting the following for paragraph i :

“ (i) the number of hours, per pay period, entered in a
bank of hours if the employee so requests;”;

(4) by changing the designation of paragraphs j , k, l
and m to n, o, p and q, respectively;

(5) by inserting the following after paragraph i:

“ (j) the total number of hours in the employee’s bank
of hours;

(k) the number of hours deducted from the employee’s
bank of hours for each pay period;

(l)  the number of hours in the employee’s bank of
hours that are paid to him for the pay period and the
wage rate applicable thereto;

(m) the hourly or weekly wage or the rate per
kilometre;”.

9. The Decree is amended by deleting section 7.06.

10. The Decree is amended by substituting the fol-
lowing for section 7.08:
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“ 7.08. The wage of the employee shall be equal to or
higher than the wage he was receiving under this Decree
on 30 May 1996.”.

11. The Decree is amended by inserting the follow-
ing after section 9.02:

“ 9.02.1. Where the 1 July holiday falls on a Sunday,
it is carried forward to the following Monday.”.

12. The Decree is amended by substituting the words
“the 30 days preceding” for the words “the 30 calendar
days preceding” in paragraph a of section 9.04.

13. The Decree is amended by substituting the num-
ber “9.04” for “9.05” in section 9.08.

14. The Decree is amended by substituting the fol-
lowing for sections 10.03 and 10.04:

“ 10.03. The employee who, on 1 January, has one
year of continuous service with the same employer is
entitled to 2 continuous weeks of vacation. The vacation
pay is equal to 4 % of the employee’s wage during the
qualifying period.

10.04. The employee who, on 1 January, has 5 years
of continuous service with the same employer is entitled
to 3 continuous weeks of vacation. The vacation pay is
equal to 6 % of the employee’s wage during the qualify-
ing period.”.

15. The Decree is amended by substituting the fol-
lowing for sections 10.07 and 10.08:

“ 10.07. The employee who is entitled to 2 continu-
ous weeks of vacation may require that those weeks be
granted him between 1 May and 30 September.

10.08. The employee who is entitled to 4 or 5 weeks
of vacation may require that the first 3 weeks of his
vacation be granted him as a continuous period between
1 May and 30 September. He may take the remaining
weeks between 1 October and 30 April.”.

16. The Decree is amended by adding the following
after section 10.10 of Division 10.00:

“ 10.11. In the event that the employee is absent be-
cause of sickness or accident or is on maternity leave
during the qualifying period and such absence has the
effect of decreasing his annual vacation pay, he is then
entitled, as the case may be, to an indemnity equal to 2,
3, 4 or 5 times the average weekly wage earned during
the period worked.”.

17. The Decree is amended by substituting the fol-
lowing for sections 11.02 to 11.06:

“ 11.02. The employee may be absent from work,
without a loss in wages:

(1) for 5 days in the event of the death or funeral of
his spouse;

(2) for 4 days in the event of the death or funeral of
his child;

(3) for 3 days in the event of the death or funeral of
his father, mother, brother or sister. He may also be
absent for an extra day on that occasion but without pay;

(4) for 3 days in the event of the death or funeral of
the father or mother of his spouse;

(5) for one day in the event of the death or funeral of
his spouse’s child. He may also be absent for 3 extra
days on that occasion but without pay;

(6) for one day in the event of the death or funeral of
a brother or sister of his spouse.

The employee may be absent for one day, without
pay, in the event of the death or funeral of a son-in-law,
daughter-in-law, one of his grandparents or grandchil-
dren.

The employee may also be absent from work, without
pay, for a longer period if the circumstances surround-
ing the death so require. In such case, he must provide
the employer proof of the death.

11.03. The employee may be absent from work, with-
out a loss in wages, on his wedding day.

The employee may also be absent from work, without
pay, on the wedding day of one of his children, of his
father, mother, brother or sister or of a child of his
spouse.

The employee must notify his employer of his ab-
sence at least one week in advance.

11.04. The employee may be absent from work for
5 days at the birth of his child or the adoption of a child.
The first 2 days of absence are paid if the employee is
credited with 60 days of continuous service.

The leave may be taken on non-successive days at the
request of the employee. It may not be taken more than
15 days after the child arrives at the residence of his
father or mother.
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However, an employee who adopts the child of his
spouse may be absent from work for only 2 days, with-
out pay.

11.05. The employee may be absent for 5 days per
year, without pay, to fulfil obligations relating to the
care, health or education of his minor child, in cases
where his presence is required due to unforeseeable
circumstances or circumstances beyond his control. He
must have taken all reasonable steps within his power to
fulfil those obligations without taking leave and to limit
the duration of the leave.

The leave may be taken on non-successive days with
the consent of the employer.

11.06. In the cases covered by sections 11.02, 11.04
and 11.05, the employee must notify his employer of his
absence as soon as possible.

11.07. Maternity leave: The employee is entitled to
maternity leave in accordance with the Act respecting
labour standards (R.S.Q., c. N-1.1).

11.08. Notice of termination of employment: The
employer must give written notice to an employee be-
fore terminating his contract of employment or laying
him off for 6 or more months.

The notice shall be one week if the employer has less
than one year of continuous service, 2 weeks if he has
one to 5 years of continuous service, 4 weeks if he has
5 to 10 years of continuous service and 8 weeks if he has
10 or more years of continuous service.

The notice of termination of employment given to an
employee during the period when he is laid off is null,
except in the case of employment that usually lasts for
not more than 6 months each year due to the seasonal
nature of the employment.

11.09. Section 11.08 does not apply to an employee:

(1) who has less than 3 months of continuous service;

(2) whose contract for a fixed term or for a specific
undertaking expires;

(3) who has committed a serious fault;

(4) for whom the termination of the contact of em-
ployment or the layoff is the result of a fortuitous event.

11.10. The employer who does not give the notice
prescribed by section 11.08 or who gives insufficient
notice must pay the employee a compensatory indem-

nity equal to his regular wage, excluding overtime, for a
period equal to the period or remaining period of the
notice to which he was entitled.

The indemnity must be paid at the time the employ-
ment is terminated or at the time the employee is laid off
for a period expected to last more than 6 months, or at
the end of a period of 6 months after a layoff of indeter-
minate length, or a layoff expected to last less than
6 months but which exceeds that period.

11.11. In the case of an employee who, under a col-
lective agreement, is entitled to recall privileges for
more than 6 months, the employer is bound to pay the
compensatory indemnity only from the earlier of the
following dates:

(1) the expiry of the recall privileges of the em-
ployee;

(2) one year after the layoff.

The employee covered by the first paragraph is not
entitled to the compensatory indemnity:

(1) if he is recalled before the date on which his
employer is bound to pay the indemnity and if subse-
quently he works for a period equal to or longer than that
of the notice prescribed in section 11.08;

(2) if he is not recalled as a result of a fortuitous
event.”.

18. The Decree is amended by substituting the fol-
lowing for sections 12.01 and 12.02:

“ 12.01. This Part remains in force until 31 December
1997.

12.02. It is then automatically renewed from year to
year thereafter, unless one of the contracting parties
opposes it by a written notice sent to the Minister of
Labour and to the other contacting parties during the
month of October 1997 or during the month of October
of any subsequent year.”.

19. This Decree comes into force on the fifteenth
day following its date of publication in the Gazette
officielle du Québec.
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