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EXPLANATORY NOTES

This Act amends the Acts establishing certain pension plans in 
the public sector so that plan members may accumulate, for each 
year of service from the year 2011, one year of service in addition 
to the 35 years used to compute the pension, up to a maximum 
of 38.

The rules concerning the 90-day reserve that serves to cover an 
employee’s periods of absence without pay, as well as certain rules 
for redeeming years of prior service, are amended in a number of 
those Acts.

A number of those Acts are also amended so that the rules that 
apply to employees on adoption leave will apply as well to employees 
on paternity leave.

Lastly, various technical, consequential and transitional 
amendments are introduced to simplify the administration of the 
public sector pension plans.

LEGISLATION AMENDED BY THIS AcT:

– Act respecting the Pension Plan of Certain Teachers (R.S.Q., 
chapter R-9.1);

– Act respecting the Government and Public Employees Retirement 
Plan (R.S.Q., chapter R-10);

– Act respecting the Teachers Pension Plan (R.S.Q., chapter R-11);

– Act respecting the Civil Service Superannuation Plan (R.S.Q., 
chapter R-12);

– Act respecting the Pension Plan of Management Personnel (R.S.Q., 
chapter R-12.1).

      



 

 

Bill 124
AN ACT TO AMEND VARIOUS PENSION PLANS IN THE 
PUBLIC SECTOR

THE PARLIAMENT OF QUÉBEC ENACTS AS FOLLOWS:

ACT RESPECTING THE GOVERNMENT AND PUBLIC EMPLOYEES 
RETIREMENT PLAN

1. Section 14 of the Act respecting the Government and Public Employees 
Retirement Plan (R.S.Q., chapter R-10) is amended by replacing “on adoption” 
wherever it occurs in the third paragraph by “on paternity or adoption”.

2. Section 18.1 of the Act is amended by adding the following sentence at 
the end of the first paragraph: “In the case of a year of service over and above 
35 years of service that is used in computing the pension, the salary required 
to arrive at the defined benefit limit is established as if that year were counted 
for the purposes of section 39.”

3. Section 19 of the Act is amended by replacing “35” in the last sentence 
of the first paragraph by “38”.

4. Section 23 of the Act is amended by replacing “35” in the last sentence 
by “38”.

5. Section 25 of the Act is amended by inserting “, in addition to a minimum 
cost,” after “may prescribe” in the last sentence of the second paragraph.

6. Section 29 of the Act is amended by replacing “35” in the third paragraph 
by “38”.

7. Section 29.2 of the Act is amended by replacing “an adoption” by “a 
paternity or adoption”.

8. Section 34.2 of the Act is amended by replacing “35” at the end of the 
last paragraph by “38”.

9. Section 74 of the Act is amended by replacing the first paragraph by the 
following paragraph:

“74. For the purposes of eligibility for and computation of an employee’s 
pension, except on contrary notice from the employee, a maximum of 
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90 contributory days may be added to the service credited to the employee to 
enable the employee to make up any period of leave without pay taken previous 
to 1 January 2011 or any period of absence without pay taken under the 
employee’s conditions of employment and related to a maternity, paternity or 
adoption leave, while holding pensionable employment.”

10. Section 77 of the Act is amended by replacing “35 years” in the second 
paragraph by “the number of years of service used in computing the 
pension”.

11. The Act is amended by inserting the following section after the heading 
of Division I of Chapter VI of Title I:

“85.35. This division applies only in respect of an employee whose 
application for the redemption of prior service is received by the Commission 
before 1 July 2011 and who obtains a pension credit under this division 
following the application.”

12. Section 100 of the Act is amended by adding the following sentence at 
the end of the first paragraph: “For the employee to obtain the pension credit, 
the application must be received by the Commission before 1 July 2011.”

13. The Act is amended by inserting the following section after the heading 
of Division III of Chapter VI of Title I:

“100.1. This division applies only in respect of an employee whose 
application for the redemption of prior service is received by the Commission 
before 1 July 2011 and who obtains a pension credit under this division 
following the application.”

14. The Act is amended by inserting the following sections after  
section 115.10.3:

“115.10.4. An employee who held employment in a body designated 
in Schedule I after 30 June 2011 under section 220 is entitled to be credited, 
for pension purposes, with the years and parts of a year of service accumulated 
with that body before the date on which the body was designated in  
Schedule I, up to a maximum of 15 years, except the years and parts of a year 
during which the employee participated in a pension plan.

To be credited with all or part of that service, the employee is required to 
pay to the Commission the amount determined under the tariff established by 
regulation, on the basis of the pensionable salary at the time of receipt of the 
employee’s application for redemption, according to the number of days and 
parts of a day to be redeemed out of the number of pensionable days, calculated 
on the basis of the annual remuneration. The tariff may vary according to the 
employee’s age, the year of service covered by the redemption and the date of 
receipt of the application. The regulation may prescribe the terms and conditions 
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governing the application of the tariff. If the employee applies to have only 
part of that service credited, the most recent service is credited first.

For the purposes of the second paragraph, the pensionable salary of an 
employee who, at the time of the receipt of his or her application for redemption, 
participates in the plan but does not hold pensionable employment is established 
by regulation. This rule also applies to the establishment of the pensionable 
salary of an employee who retires on the day following the day on which the 
employee ceases to participate in the plan and applies simultaneously for a 
pension and for credit for a period between the dates specified in this 
section.

“115.10.5. The amount established under section 115.10.4 is payable 
in cash or by instalments spread over the period and payable at the intervals 
determined by the Commission. If paid by instalments, the amount bears 
interest, compounded annually, at the rate provided for in Schedule VII in force 
on the date of receipt of the application, computed from the date on which the 
redemption proposal made by the Commission expires.”

15. Section 134 of the Act is amended in subparagraph 4.2 of the first 
paragraph

(1) by replacing “and 115.10.1, the tariff applicable to the payment of 
redemption cost which may vary” by “, 115.10.1 and 115.10.4, the tariff 
applicable to the payment of the redemption cost, which may vary”;

(2) by replacing “and prescribe the terms and conditions governing the 
application of the tariff and the rules for determining the pensionable salary 
for the purposes provided for in those sections” by “and prescribe, in addition 
to a minimum cost for the purposes of section 25, the terms and conditions 
governing the application of the tariff and the rules for determining the 
pensionable salary for the purposes provided for in sections 25, 115.1, 115.10.1 
and 115.10.4”.

16. Section 187 of the Act is amended by replacing “an adoption” in the 
first paragraph by “a paternity or adoption”.

ACT RESPECTING THE PENSION PLAN OF MANAGEMENT 
PERSONNEL

17. Section 30 of the Act respecting the Pension Plan of Management 
Personnel (R.S.Q., chapter R-12.1) is amended by adding the following sentence 
at the end of the first paragraph: “In the case of a year of service over and above 
35 years of service that is used in computing the pension, the salary necessary 
to reach the defined benefit limit is established as if that year were counted for 
the purposes of section 57.”

18. Section 31 of the Act is amended by replacing “35” in the last sentence 
of the first paragraph by “38”.
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19. Section 37 of the Act is amended by replacing “35” in the last sentence 
by “38”.

20. Section 39 of the Act is amended by inserting “, in addition to a minimum 
cost,” after “may prescribe” in the last sentence of the second paragraph.

21. Section 41 of the Act is amended by replacing “35” in the third paragraph 
by “38”.

22. Section 50.2 of the Act is amended by replacing “35” at the end of the 
last paragraph by “38”.

23. Section 111 of the Act is amended by replacing the first paragraph by 
the following paragraph:

“111. For the purposes of eligibility for and computation of an employee’s 
pension, except on contrary notice from the employee, a maximum of 
90 contributory days may be added to the service credited to the employee to 
enable the employee to make up any period of leave without pay taken previous 
to 1 January 2011 or any period of absence without pay taken under the 
employee’s conditions of employment and related to a maternity, paternity or 
adoption leave, while holding pensionable employment.”

24. Section 115 of the Act is amended by replacing “35 years” in the second 
paragraph by “the number of years of service used in computing the 
pension”.

25. The Act is amended by inserting the following sections after  
section 152.3:

“152.4. An employee who held employment in a body designated in 
Schedule II after 30 June 2011 under section 207 is entitled to be credited, for 
pension purposes, with the years and parts of a year of service accumulated 
with that body before the date on which the body was designated in  
Schedule II, up to a maximum of 15 years, except the years and parts of a year 
during which the employee was a member of a pension plan.

To be credited with all or part of that service, the employee is required to 
pay to the Commission the amount determined under the tariff established by 
regulation, on the basis of the pensionable salary at the time of receipt of the 
employee’s application for redemption, according to the number of days and 
parts of a day to be redeemed out of the number of pensionable days, calculated 
on the basis of the annual remuneration. The tariff may vary according to the 
employee’s age, the year of service covered by the redemption and the date of 
receipt of the application. The regulation may prescribe the terms and conditions 
governing the application of the tariff. If the employee applies to have only 
part of that service credited, the most recent service is credited first.
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For the purposes of the second paragraph, the pensionable salary of an 
employee who, at the time of the receipt of his or her application for redemption, 
is a member of the plan but does not hold pensionable employment is established 
by regulation. This rule also applies to the establishment of the pensionable 
salary of an employee who retires on the day following the day on which the 
employee ceases to be a member of the plan and applies simultaneously for a 
pension and for credit for a period between the dates specified in this 
section.

“152.5. The amount established under section 152.4 is payable in cash 
or by instalments spread over the period and payable at the intervals determined 
by the Commission. If paid by instalments, the amount bears interest, 
compounded annually, at the rate provided for in Schedule VIII in force on the 
date of receipt of the application, computed from the date on which the 
redemption proposal made by the Commission expires.”

26. Section 196 of the Act is amended in subparagraph 5.1 of the first 
paragraph

(1) by replacing “and 152.1, the tariff applicable to the payment of 
redemption costs which may vary” by “, 152.1 and 152.4, the tariff applicable 
to the payment of the redemption cost, which may vary”;

(2) by replacing “and prescribe the terms and conditions governing the 
application of the tariff and the rules for determining the pensionable salary 
for the purposes provided for in those sections” by “and prescribe, in addition 
to a minimum cost for the purposes of section 39, the terms and conditions 
governing the application of the tariff and the rules for determining the 
pensionable salary for the purposes provided for in sections 39, 146, 152.1 and 
152.4”.

ACT RESPECTING THE PENSION PLAN OF CERTAIN TEACHERS

27. Section 22 of the Act respecting the Pension Plan of Certain Teachers 
(R.S.Q., chapter R-9.1) is amended by replacing “70%” wherever it appears 
in the first paragraph by “76%”.

28. Section 24 of the Act is amended by replacing “referred to in section 22;” 
at the end of subparagraph 2 of the first paragraph by “, which is the total of 
the following amounts:

(a) 70% of the average pensionable salary used to compute the pension for 
the years and parts of a year of service credited before 1992 multiplied by the 
number of years and parts of a year of service credited before 1992 over the 
total number of years and parts of a year of service credited; and

(b) 70% of the average pensionable salary used to compute the pension for 
the years and parts of a year of service credited after 1991 multiplied by the 
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number of years and parts of a year of service credited after 1991 over the total 
number of years and parts of a year of service credited;”.

ACT RESPECTING THE TEACHERS PENSION PLAN

29. Section 11 of the Act respecting the Teachers Pension Plan (R.S.Q., 
chapter R-11) is amended by replacing “an adoption” in the second paragraph 
by “a paternity or adoption”.

30. Section 28.5.6 of the Act is amended by inserting “Provided the teacher’s 
application is received by the Commission before 1 July 2011,” at the beginning 
of the first paragraph.

31. Section 29.1.0.1 of the Act is amended by replacing “an adoption” by 
“a paternity or adoption”.

ACT RESPECTING THE CIVIL SERVICE SUPERANNUATION PLAN

32. Section 51 of the Act respecting the Civil Service Superannuation Plan 
(R.S.Q., chapter R-12) is amended by replacing “an adoption” in the second 
paragraph by “a paternity or adoption”.

33. Section 69.0.0.1 of the Act is amended by replacing “less than 
30 consecutive days” in the first paragraph by “30 consecutive days or less”.

34. Section 69.0.1.1 of the Act is amended by replacing “an adoption” by 
“a paternity or adoption”.

35. Section 99.17.1 of the Act is amended by adding “Provided the officer’s 
application is received by the Commission before 1 July 2011,” at the beginning 
of the first paragraph.

MISCELLANEOUS, TRANSITIONAL AND FINAL PROVISIONS

36. The first regulation made after 2 December 2010 under the following 
provisions may have effect from any date not prior to 1 January 2011:

(1) paragraphs 3 to 5 of section 41.8 of the Act respecting the Pension Plan 
of Certain Teachers (R.S.Q., chapter R-9.1);

(2) paragraphs 8.3 to 8.5 of section 130 of the Act respecting the Pension 
Plan of Peace Officers in Correctional Services (R.S.Q., chapter R-9.2);

(3) section 10.2 and subparagraphs 9.1, 14.4 to 14.6 and 22.2 of the first 
paragraph of section 134 of the Act respecting the Government and Public 
Employees Retirement Plan (R.S.Q., chapter R-10);

(4) paragraphs 9.3 to 9.5 of section 73 of the Act respecting the Teachers 
Pension Plan (R.S.Q., chapter R-11);
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(5) paragraphs 8.4 to 8.6 of section 109 of the Act respecting the Civil 
Service Superannuation Plan (R.S.Q., chapter R-12);

(6) subparagraphs 8, 15 to 17 and 22 of the first paragraph of section 196 
of the Act respecting the Pension Plan of Management Personnel (R.S.Q., 
chapter R-12.1); and

(7) section 52 of the Act to amend various legislation for the purposes of 
partition and assignment between spouses of benefits accrued under a pension 
plan (1990, chapter 5) as it applies to the Pension Plan of the employees of the 
Centre hospitalier Côte-des-Neiges.

37. For the purposes of the provisions amended by sections 2 to 4, 6, 8, 17 
to 19, 21 and 22, the years of service credited over and above 35 years of service 
that are used to compute the pension must be subsequent to 2010.

For the purposes of the provision amended by section 27, the percentage 
that exceeds 70% must reflect the 2% per year of service credited over and 
above 35 years of service that is used to compute the pension and is subsequent 
to 2010.

38. Sections 1, 7, 16, 29, 31, 32 and 34 have effect from 10 June 2010.

39. This Act comes into force on 1 January 2011, except section 14, 
paragraph 1 of section 15, section 25 and paragraph 1 of section 26, which 
come into force on 1 July 2011.

      



 

 

      



 

 

      



 

 

      


